Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Ο αθόρυβος εχθρός

Πηγή 
"Ο Αθόρυβος Εχθρός" είναι ένα πολεμικό φιλμ του 1958, στο οποίο διαδραματίζεται μια ειδική επιχείρηση του 2ου παγκόσμιου πολέμου, με τη χρήση βατραχανθρώπων. 

Ιταλοί βατραχάνθρωποι εκτελούν μια αμφίβια καταδρομή στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας στις 19 Δεκεμβρίου του 1941 και καταστρέφουν 2 πολεμικά πλοία το Valiant  και to Queen Elizabeth και ένα  ένα νορβηγικό πετρελαιοφόρο, το Sagona.

Η επιχείρησή τους ξεκινά από τις 3 Δεκεμβρίου του 1941, όταν ένα ιταλικό υποβρύχιο καταπλέει στο λιμάνι της Λέρου και παραλαμβάνει 3 ζευγάρια Ιταλών βατραχανθρώπων με τα υποβρύχια οχήματά τους. 

Στις 19 Δεκεμβρίου τους αφήνει βράδυ, σε βάθος 15 μέτρων,  2 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι και αυτοί, κατορθώνουν και περνούν τα υποβρύχια κωλύματα, όταν οι Βρετανοί ανοίγουν δίοδο εκείνο το βράδυ, για να περάσουν δικά τους πλοία. Προφανώς θα υπήρχε παρακολούθηση και πληροφορίες για την διέλευσή τους.

Όλοι οι Ιταλοί κομάντος, πετυχαίνουν και τοποθετούν τις νάρκες τους στα ύφαλα των πλοίων, αν και τελικά ανακαλύπτονται και συλλαμβάνονται. Μάλιστα το πρώτο ζευγάρι που συλλαμβάνεται κοντά στο Valiant, φυλακίζεται μέσα στο αμπάρι του πλοίου κοντά στο σημείο όπου μετά από μερικές ώρες εκρήγνυται η νάρκη τους, τραυματίζοντας τους.

Οι Βρετανοί μετά από αυτό το σοβαρό πλήγμα, προσπαθούν να το ανταποδώσουν! Προετοιμάζουν δικό τους τμήμα βατραχανθρώπων για να προσβάλουν την ιταλική βάση βατραχανθρώπων, που σύμφωνα με τις πληροφορίες τους βρίσκεται στις  Ισπανικές ακτές κοντά στο Γιβραλτάρ. Η όλη εμπλοκή Ιταλών και Βρετανών βατραχανθρώπων μετά την προσβολή του λιμανιού της Αλεξάνδρειας δεν βασίζεται σε ιστορικά δεδομένα, αλλά αποτελεί μυθοπλαστική συνέχεια του φιλμ.

Άλλωστε και τα χρησιμοποιούμενα υλικά και μέσα που εμφανίζονται στο φιλμ και για τους δύο αντίπαλους είναι παλιά βρετανικά υλικά του πολέμου.

Δείτε την ταινία  ΕΔΩ

Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.