Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Αισθητήρες τραυμάτων κεφαλής

Bookmark and Share


 Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο  , το πρόβλημα με τα τραύματα κεφαλής είναι ότι δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά από τους τραυματίες, μέχρι τη στιγμή που είναι πολύ αργά. H εταιρεία ΒΑΕ κατασκεύασε τους αισθητήρες HEADS ( Headborne Energy Analysis and Diagnostic System) από το 2008 και χρησιμοποιούνται ήδη από τον Αμερικανικό στρατό.

 Φέρονται εσωτερικά του κράνους και σε κάθε κραδασμό που αντιμετωπίζει ο μαχητής, είτε από έκρηξη, είτε από βλήμα ή άλλο κτύπημα στο κεφάλι, καταγράφονται οι ασκούμενες δυνάμεις, μεταφραζόμενες από ειδικό λογισμικό σε πληροφορίες, χρήσιμες σε ιατρικό προσωπικό για την έγκαι ρη διάγνωση της σοβαρότητας πιθανού εγκεφαλικού τραύματος, προς περαιτέρω περίθαλψη. 

Αυτό γίνεται εύκολα είτε στο πεδίο με ειδική συσκευή που φέρει νοσοκόμος ή γιατρός, είτε με την επιστροφή του στρατιώτη στη μονάδα, όπου εγκατεστημένοι  ειδικοί ανιχνευτές, εντοπίζουν τους "ενεργοποιημένους" από κτύπημα αισθητήρες και αυτόματα διαπιστώνεται η ταυτότητα του ατόμου, που φέρει τον αντίστοιχο αισθητήρα.

Τον προηγούμενο μήνα η ΒΑΕ σε διεθνείς αεροπορικές επιδείξεις στο Farnborough , παρουσίασε τη 2η γενεά των αισθητήρων HEADS.  Η διαφορά τους από τους προηγούμενης γενεάς είναι, ότι όχι μόνο καταγράφει την προσβολή, αλλά τώρα δείχνει την κατεύθυνση προσβολής, το μέγεθος, την διάρκεια, τις πιέσεις που ασκήθηκαν, επιταχύνσεις βλημάτων ή θραυσμάτων ακριβείς χρόνους προσβολής και αριθμό προσβολών. Όλα αυτά τα δεδομένα μεσω  USB, ή ασύρματης επαφής  μπορούν να μεταφερθούν για ανάλυση, από το ιατρικό προσωπικό. 

Στη φωτογραφία, μπορείτε να δείτε το μέγεθος του αισθητήρα  σε σχέση με το κράνος.

   Ανιχνευτής

Πηγή: gizmag



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.