Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Οι Ισραηλινοί Sayeret Matkal



Sayeret Matkal, (Σαγερέτ Ματκάλ, εβραϊκά: סיירת מטכ"ל), σημαίνει, Μονάδα Αναγνώρισης Γενικού Επιτελείου. Είναι η πιο επίλεκτη μονάδα ειδικών δυνάμεων του Ισραηλινού στρατού. Οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1957, με την ονομασία Μονάδα 269, από βετεράνους μαχητές της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών, της Μονάδας 101 και του κλάδου πληροφοριών του Ισραηλινού στρατού, του γνωστού με το όνομα Aman. 

Οι κύριες αποστολές της μονάδας είναι η εκτέλεση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων , ειδικής αναγνώρισης σε βάθος εντός της εχθρικής τοποθεσίας και συλλογή πληροφοριών. Η μονάδα κατά κύριο λόγο είναι μονάδα συλλογής στρατηγικών πληροφοριών. 


Έμβλημα μονάδας
Επίσης αναλαμβάνει όποτε απαιτηθεί αποστολές εκτός συνόρων Ισραήλ για απελευθέρωση ομήρων. Είναι οργανωμένη κατά τα πρότυπα των Βρετανών SAS ( Special Air Service) και υπάγεται στον Κλάδο πληροφοριών, Aman. Ανάμεσα στο προσωπικό του Ισραηλινού στρατού, είναι γνωστή με το όνομα "η Μονάδα" και το λογότυπο του εμβλήματος της είναι: " Ο Τολμών Νικά" (Who Dares Wins), ίδιο με το ελληνικό των Δυνάμεων Καταδρομών και το βρετανικό των SAS. Τα πρώτα της μέλη, πλέον των άλλων, είχαν σαν εκπαιδευτές και Άραβες βεδουίνους ιχνηλάτες, για να μπορούν να εντοπίζουν ίχνη στην έρημο και να σκέφτονται σαν Άραβες.

Η μονάδα έγινε πασίγνωστη από την επιχείρηση "Thunderbolt" (Κεραυνός) που έμεινε στην μνήμη του κόσμου σαν επιχείρηση Έντεμπε ( Entebbe), κατά την οποία διασώθηκαν πάνω από 100 επιβάτες των αερογραμμών της Air France που είχαν απαχθεί από αεροπειρατές της τότε τρομοκρατικής παλαιστινιακής οργάνωσης PLO. Στην επιχείρηση φονεύθηκε ο τότε διοικητής της Τζόναθαν Νετανιάχου, αδελφός του σημερινού προέδρου του Ισραήλ, που και αυτός έχει υπηρετήσει στη μονάδα.

Το 1959 ένας στρατεύσιμος κληρωτός, ο Εχούντ Μπαράκ έγινε δεκτός στη Sayeret Matkal ο οποίος αργότερα ανέλαβε τη διοίκηση της μονάδας και έγινε ο πιο παρασημοφορεμένος μαχητής του Ισραήλ. Ακολούθησε την στρατιωτική καριέρα και έφτασε ν' αναλάβει Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού στρατού. Ήταν αυτός που αναβάθμισε τη μονάδα.

Αν και καλύπτεται από αυστηρή μυστικότητα, η Sayeret Matkal έχει επηρεάσει πολύ τον υπόλοιπο στρατό του Ισραήλ. Ήταν οι πρώτοι που ανέπτυξαν τις τεχνικές διείσδυσης με ελικόπτερο και αυτοί, που με την εκτεταμένη χρήση του υποπολυβόλου Uzi, έπεισαν την πολεμική βιομηχανία στην παραγωγή αυτού του όπλου, με πτυσσόμενο κοντάκιο για πιο σταθερή σκόπευση.

Επιλογή προσωπικού και εκπαίδευση

Εκπαιδευόμενοι υποψήφιοι της μονάδας (Παλαιά φωτογραφία)
Αρχικά στη μονάδα τοποθετούνταν με απόρρητη διαταγή του Γενικού Επιτελείου επιλεγμένα από την ιεραρχία στελέχη, γνωστά για την αξία τους, τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους. Από το 1980 όμως, άρχισε η στρατολόγηση και στρατεύσιμου προσωπικού, επί εθελοντικής βάσης.

Μία φορά το εξάμηνο οι εθελοντές μόνιμοι και κληρωτοί, κατατάσσονται σε ειδικό κέντρο επιλογής και εκπαίδευσης (Gibush), όπου οι υποψήφιοι περνούν πολλές ημέρες εξαντλητικής εκπαίδευσης άυπνοι. Παρακολουθούνται συνεχώς από ιατρικό προσωπικό και ψυχολόγους. Η εκπαίδευση γίνεται με τη μέθοδο της επιλογής. Όσοι καταφέρνουν να περάσουν με επιτυχία όλες τις φάσεις της εκπαίδευσης, γίνονται δεκτοί στη μονάδα.

Από το 1990 και μετά, το ίδιο κέντρο εκπαίδευσης χρησιμοποιούν και οι άλλες μονάδες των ειδικών δυνάμεων ενώ το Γενικό Επιτελείο μεθοδεύει την ενοποίηση όλων των παρόμοιων κέντρων των άλλων κλάδων, για μείωση κόστους, ενιαία εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων και αποφυγή απωλειών και διαρροών προσωπικού από τραυματισμούς και υπερκόπωση νεοσυλλέκτων, λόγω της άστοχης και υπερβολικής καταπόνησης που επιβάλουν οι ενθουσιώδεις χαμηλόβαθμοι εκπαιδευτές.

Από την στιγμή που ένας νεοσύλλεκτος γίνεται δεκτός στη μονάδα, αρχίζει η εκπαίδευση που διαρκεί 20 μήνες, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον ατομικό οπλισμό, ατομική τακτική εκπαίδευση (κινήσεις στο πεδίο της μάχης ημέρα και νύκτα, κάλυψη-απόκρυψη-παραλλαγή, εκτίμηση αποστάσεων, προσανατολισμός και τήρηση κατεύθυνσης,παρατήρηση και αναφορά, κλπ), μάχη σώμα με σώμα και άλλες τεχνικές, που θα βοηθήσουν τον μαχητή να επιβιώσει πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Ειδικότερα το πρόγραμμα έχει τις παρακάτω φάσεις:
  • Τέσσερις μήνες βασική εκπαίδευση τυφεκιοφόρου πεζικού 
  • Δύο μήνες προκεχωρημένη εκπαίδευση πεζικού 
  • Τρεις εβδομάδες βασική εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού. 
  • Πέντε εβδομάδες εκπαίδευση στον αντιτρομοκρατικό αγώνα στο αντίστοιχο σχολείο του Ισραηλινού στρατού 
Το υπόλοιπο του χρόνου μέχρι τον εικοστό μήνα, αφιερώνεται στην εκπαίδευση περιπόλων αναγνώρισης μακράς ακτίνας δράσης και ειδικότερα στον προσανατολισμό και την τήρηση κατεύθυνσης που ξεκινά κατά ζεύγη, όπως γίνεται σε όλον τον υπόλοιπο στρατό και καταλήγει σε ατομικό επίπεδο και σε μεγάλες αποστάσεις. 

Αν και η μονάδα διαθέτει το δικό της διακριτικό, απαγορεύεται στο προσωπικό της να το φέρει στη στολή δημόσια, λόγω της διαβάθμισης ασφάλειας που έχει καθιερωθεί.

Επιχειρήσεις 

Η Sayeret Matkal έχει εκτελέσει πολλές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις όπως αυτή του Έντεμπε και έχει λάβει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με εκτεταμένη δράση στον πόλεμο των έξι ημερών αλλά και σε μετέπειτα πιο πρόσφατες επιχειρήσεις. Η επίσημη θέση όμως του Ισραήλ είναι να αρνείται την ύπαρξη αυτής της μονάδας και να αποδίδει όλες τις ενέργειες γενικά στους "επίλεκτους αλεξιπτωτιστές".

Παρ' όλα αυτά, λόγω της φήμης της από τις τολμηρές επιχειρήσεις που έφερε σε πέρας με επιτυχία, αποτελεί κοινό μυστικό για τον Ισραηλινό λαό. Γνωστές επιχειρήσεις είναι: 

1968 Επιχείρηση Shock.- Δολιοφθορά στο φράγμα του Νείλου στη Αίγυπτο σε συνεργασία με την πολεμική αεροπορία 

1968 Επιχείρηση Gift.- Δολιοφθορά 14 αραβικών πολιτικών αεροσκαφών στο Διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. 

1969 Επιχείρηση Orchard 22, Orchard 37- Καταδρομή σε ηλεκτροφόρους πυλώνες υψηλής τάσης και κεραίες ελέγχου στην Αίγυπτο 

1969 Επιχείρηση Bulmus 6 - Καταδρομή στο οχυρό Green Island στην Αίγυπτο σε συνεργασία με την Shayeret 13 ( Ειδική μονάδα βατραχανθρώπων) 

1969 Επιχείρηση Rooster 53 - Καταδρομή και κατάληψη εγκατάστασης ραντάρ των Αιγυπτίων σε συνεργασία με την πολεμική αεροπορία 

1970 Επιχείρηση Rhodes - Καταδρομή στο οχυρό Shadwan Island στην Αίγυπτο σε συνεργασία με την Shayeret 13 

1972 Επιχείρηση Isotope - Διάσωση ομήρων αεροπειρατείας στο αεροδρόμιο Τελ Αβίβ σε αεροσκάφος της SABENA 

1972 Επιχείρηση Crate 3 - Απαγωγή 5 Σύριων αξιωματικών πληροφοριών 

1973 Επιχείρηση Spring of youth - Εκτέλεση των αρχηγών της τρομοκρατικής οργάνωσης "Μαύρος Σεπτέμβρης" στη Βηρυτό του Λιβάνου 

1973 Εξουδετέρωση Σύριων καταδρομικών τμημάτων και ανακατάληψη του όρους Hermon, σε συνεργασία με την Ταξιαρχία Golani 

1973 Εκτέλεση ενεδρευτικών προσβολών σε βάθος εντός των εδαφών Συρίας και Αιγύπτου κατά την διάρκεια του πολέμου Yom Kippur 

1974 Διάσωση μαθητών σε ομηρία,στο Ma'alot 

1975 Επιχείρηση Savoy - Διάσωση ομήρων στο ομώνυμο ξενοδοχείο 

1976 Επιχείρηση Thunderbolt στο αεροδρόμιο Έντεμπε της Ουγκάντα - Απελευθέρωση ομήρων αεροπειρατείας σε αεροσκάφος της Air France, με Ισραηλινούς υπηκόους 

1978 Απελευθέρωση ομήρων σε λεωφορείο 

1980 Misgav Am - Απελευθέρωση ομήρων σε αγροτικό κοινόβιο (Kibbutz) 

1984 Υπόθεση Kav 300 - Απελευθέρωση ομήρων σε λεωφορείο 

1988 Εκτέλεση του στρατιωτικού ηγέτη των παλαιστινίων Abu Jihad στην Τυνησία 

1989 Απαγωγή του Sheik Abdul-Karim Obeid, θρησκευτικού ηγέτη και φανατικού αντιπάλου των Ισραηλινών, από τον Λίβανο 

1994 Απαγωγή του Mustafa Dirani, ενός υψηλόβαθμου στελέχους ασφάλειας του ισλαμικού κινήματος Amal, που είχε σχέσεις με τη Συρία και γνώριζε την τύχη Ισραηλινών αιχμαλώτων 

1994 Επιχείρηση απελευθέρωσης του Ισραηλινού στρατιώτη Nachshon Wachsman που είχε κρατηθεί όμηρος από τη Χαμάς. Πέθανε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μαζί με τους φρουρούς του. 

Πιθανολογείται ότι έχουν γίνει και πολλές άλλες μέχρι σήμερα, αλλά δεν ανακοινώθηκαν. 

Σημείωση Ανιχνευτή

Θα ήθελα να τονίσω την διάρκεια της εκπαίδευσης που απαιτείται, για να εξελιχθεί ένας κληρωτός Ισραηλινός στρατιώτης σε ικανό μαχητή των ειδικών δυνάμεων. Με αυτή την προϋπόθεση μπορούμε να έχουμε καλά εκπαιδευμένα τμήματα αλλά και ετοιμοπόλεμη εφεδρεία κάθε στιγμή που θα χρειάζεται. Με 9 μήνες θητείας, είναι μάλλον ανέφικτο και ίσως επικίνδυνο.

Ανιχνευτής

Πηγή: Shadow spear





 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.