Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Οι Τούρκοι Bordo Bereliler



Το προσωπικό που διαθέτει η ΟΚΚ (Ozel Kuvvetler Komutanligi) γνωστή στο κοινό σαν "Κόκκινα Μπερέ" (Bordo Bereliler), προέρχεται από επιλεγμένους αξιωματικούς και μόνιμους υπαξιωματικούς του στρατού ξηράς. 

Μόνιμο προσωπικό έχει μόνο το δικαίωμα να ζητήσει την επιλογή του για την τοποθέτηση του, σ' αυτή την ειδική μονάδα. Είναι όλοι εθελοντές. Στα τουρκικά ΟΚΚ, σημαίνει "Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων" και είναι μονάδα που υπάγεται απ' ευθείας στο Τουρκικό ΓΕΕΘΑ.


Επιλογή

Οι εθελοντές, επιλέγονται μετά από επιτυχείς γραπτές εξετάσεις σε στρατιωτικά αντικείμενα και αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης. Οι επιτυχόντες, θεωρούνται υποψήφια στελέχη των ειδικών δυνάμεων. Η γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας είναι ενισχυτικό κριτήριο για την επιλογή τους. Μετά την αρχική επιλογή οι υποψήφιοι έχουν να διέλθουν μία απαιτητική εκπαίδευση που διαρκεί 2,5 χρόνια. Σ' αυτή την περίοδο, πολλοί εγκαταλείπουν. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει σωματική βελτίωση, στίβο εμποδίων, πολεμικές τέχνες και στρατιωτική πάλη σώμα με σώμα, ΑΡΒΧΠ,(Ατομικό, Ραδιολογικό, Βιολογικό, Χημικό Πόλεμο), εκπαίδευση στα αλεξίπτωτα, καταδύσεις, καταστροφές, εκπαίδευση ελεύθερου σκοπευτή, έρευνα-διάσωση, αντιτρομοκρατικό αγώνα, καταδρομικές ενέργειες, ειδική αναγνώριση, επιβίωση και διαφυγή.


Πηγή


Η εκμάθηση ξένων γλωσσών, είναι μέρος της εκπαίδευσης. Κατά την περίοδο της εκπαίδευσης, οι εκπαιδευόμενοι, ωθούνται από τους εκπαιδευτές τους στα όρια της αντοχής τους φυσικά και ψυχολογικά. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει όλο το φάσμα των συγχρόνων επιχειρήσεων και των ψυχολογικών επιχειρήσεων. Ένα παράδειγμα της σκληρής εκπαίδευσης των υποψηφίων, αποτελεί η εκτέλεση πορείας 100 χιλιομέτρων με φόρτο μάχης 40 κιλών.

Πηγή


Η δύναμη της ΟΚΚ δεν ξεπερνά τα 500 άτομα μάχιμους αλλά έχει και άλλο διοικητικό προσωπικό που υποστηρίζει την μονάδα καθώς και τμήματα Διοικητικής Μέριμνας. Η διοίκησή της είναι επιπέδου Σχηματισμού. Η ΟΚΚ μοιάζει με τους Αμερικανούς Green Berets.

MAK



Μέσα στην ΟΚΚ υπάρχει ένα πιο ειδικό τμήμα που αποτελείται μόνο από 100 μαχητές. Αν και ο τίτλος του τμήματος είναι Τμήμα Επιχειρήσεων Έρευνας -Διάσωσης ( Muharebe Arama Kyrtarma- MAK) οι αποστολές που αναλαμβάνουν είναι περισσότερο ανορθόδοξου πολέμου και ειδικής αναγνώρισης. Δεν υπάρχουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, αλλά μοιάζουν περισσότερο με την αμερικανική δύναμη "Δ". Διαφέρει επίσης ως προς την στελέχωση. Το προσωπικό της δεν προέρχεται μόνο από το στρατό, αλλά από όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων. Στην ΜΑΚ υπηρετούν οι εκλεκτοί των εκλεκτών.

Αποστολές

Οι αποστολές που αναλαμβάνουν είναι:
  • Ειδική αναγνώριση σε εχθρικές εγκαταστάσεις, υποδομές και οπλικά συστήματα 
  • Δολιοφθορές 
  • Διεισδύσεις και καταδρομικές ενέργειες 
  • Απελευθέρωση ομήρων 
  • Έρευνα-Διάσωση 
  • Αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις 
  • Οργάνωση και εκπαίδευση φίλιου πληθυσμού για κίνημα αντίστασης στον εχθρό.
 
Πηγή
Επιχειρήσεις





Ως τώρα η ΟΚΚ και η ΜΑΚ έχουν συμμετάσχει σε αρκετές ειδικές επιχειρήσεις όπως: Η σύλληψη στην Κένυα του Αμντουλάχ Οτσαλάν,του αρχηγού του ΡΚΚ αλλά και του Σεμντίν Σακίκ του 2ου στην ιεραρχία του ΡΚΚ. Το ΟΚΚ έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στον ανταρτοπόλεμο, σε αποστολές έρευνας και εξουδετέρωσης ανταρτών στην νοτιοανατολική Τουρκία. Επίσης έχει συμμετάσχει σε αποστολές στο Κόσοβο και στην Βοσνία, στην Αλβανία, στο Αφγανιστάν και στο βόρειο Ιράκ. Ομάδες της ΟΚΚ έχουν χρησιμοποιηθεί σαν εκπαιδευτές του Αφγανικού στρατού κατά την διάρκεια της επιχειρήσεως "Enduring Freedom".


Ανιχνευτής








                      
bordo bereliler | video.mynet.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.