Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Χειμερινό τρέξιμο


Στις κρύες μέρες του χειμώνα δεν σημαίνει ότι θα περιοριστούν οι δυνατότητες σας σε ένα διάδρομο. Λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτει ο χειμερινός ενδυματολογικός εξοπλισμός για το τρέξιμο, οι μέρες που οι δρομείς περπατούσαν κατά την διάρκεια των χειμερινών προπονήσεων φορώντας βαριά και όχι άνετα ρούχα, ανήκουν στο παρελθόν.

Ακολουθείστε αυτές τις συμβουλές και θα είστε σε θέση να τρέξετε με ασφάλεια και άνεση και στο κρύο:


Κεφάλι και Λαιμός

Τις κρύες μέρες, θα χάσετε ένα 40% περίπου της θερμότητας σας από το κεφάλι, γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να το διατηρείτε καλυμμένο. Επίσης θα χρειαστεί να προστατεύσετε το δέρμα σας από το κρύο και τον αέρα, και να προλάβετε τα κρυοπαγήματα και το σκάσιμο. Παρακάτω αναφέρονται αυτά που θα χρειαστείτε για το κεφάλι και για το λαιμό σας:

Σκούφος με θερμική επεξεργασία: Ένας σκούφος από φλις ή από μαλλί είναι η ιδανική λύση για να διατηρείστε το κεφάλι σας ζεστό κατά τις κρύες μέρες του χειμώνα. Μπορείτε εύκολα να το διπλώσετε στο παντελόνι σας, αν αισθανθείτε ότι υπερθερμάνθηκε το κεφάλι σας.

Λιποζάν / Βαζελίνη: Προστατέψτε τα χείλη σας από το σκάσιμο με λίγο λιποζάν ή βαζελίνη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την βαζελίνη για την μύτη σας και τα μάγουλα ( ή οπουδήποτε αλλού στο πρόσωπο σας) για να αποτρέψετε ερεθισμούς από τον αέρα και σκασίματα.

Πάνω μέρος του σώματος

Το κλειδί για το χειμερινό ντύσιμο, ειδικά για το πάνω μέρος του σώματος, είναι το λεγόμενο layering (τοποθετώ σε στρώσεις). Οι στρώσεις όχι μόνο αποτρέπουν την αποβολή θερμότητας από το σώμα σας, αλλά επιτρέπουν στον ιδρώτα να κινηθεί μέσα από τις στρώσεις των ρούχων. Η υγρασία ωθείται από την πρώτη στις υπόλοιπες εξωτερικές στρώσεις και μετά εξατμίζεται. Ακολουθεί ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει στην σταδιακή κάλυψη του άνω μέρους του σώματος σας.



Εσώρουχα: Το πλησιέστερο στο σώμα σας στρώμα θα πρέπει να είναι φτιαγμένο από συνθετικό, ενυδατικό υλικό, όπως τα Dryfit, thinsulate, thermax, CoolMax, η πολυπροπολίνη, ή το μετάξι. Τα υλικά αυτά θα απορροφήσουν τον ιδρώτα, διατηρώντας το στεγνό και ζεστό. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε να φορέσετε βαμβακερά εσώρουχα, γιατί σε περίπτωση που βραχούν θα παραμείνουν υγρά. Σε θερμοκρασίες άνω των 10 βαθμών κελσίου, μπορείτε να φορέσετε μόνο ένα μακρυμάνικο εσώρουχο.

Μονωτικό Στρώμα: Το δεύτερο ή μεσαίο στρώμα που θα χρειαστείτε για τις πολύ κρύες μέρες πρέπει να είναι από κάποιο μονωτικό υλικό, όπως το φλις. Αυτό το στρώμα πρέπει να συνεχίσει να απορροφά την υγρασία από το δέρμα. Θα πρέπει να μπορεί να παγιδεύει λίγο αέρα για να σας κρατά ζεστούς, αλλά να απελευθερώνει και αρκετό ατμό ή θερμότητα για να αποφεύγεται η υπερθέρμανση. Μερικά υφάσματα που προτείνονται είναι τα : akwatek, dryline, polartec, το πολυεστερικό φλίς, microfleece,thermalfleece και thermax.

Αντιανεμικό και Αδιάβροχο Εξωτερικό Στρώμα: Το στρώμα αυτό θα πρέπει να σας προστατεύει ενάντια στο κρύο και στην υγρασία ( από βροχή, χιονόνερο, χιόνι), αλλά ταυτόχρονα να επιτρέπει την θέρμανση και την ενυδάτωση για την αποφυγή τόσο της υπερθέρμανσης όσο και της ψύξης. Μια καλή ιδέα είναι τα μπουφάν με φερμουάρ , έτσι ώστε να μπορείτε να ρυθμίζετε την θερμοκρασία του σώματός σας ανεβάζοντας ή κατεβάζοντας το. Προτεινόμενα υλικά για αυτή την περίπτωση είναι τα : Climafit,Gore-Tex, Microsuplex, nylon, Supplex και Windstopper. 

Ολόκληρα και Κομμένα Γάντια (Mittens): Μπορείτε να χάσετε έως και 30% της θερμότητας σας από την υπερβολική ένταση, οπότε η κάλυψη των χεριών είναι κάτι σημαντικό. Κατά τις κρύες ημέρες, φορέστε γάντια που απορροφούν τον ιδρώτα. Στις πολύ κρύες ημέρες, τα μισά ή κομμένα γάντια αποτελούν καλύτερη επιλογή λόγω του ότι τα δάχτυλά σας θα μοιραστούν την θερμότητα του σώματος.

Χαμηλότερο Μέρος του Σώματος

Κολάν/ Αθλητικά Παντλόνια: Τα πόδια σας παράγουν πολύ θερμότητα, οπότε δεν χρειάζεστε τόσα στρώματα ένδυσης για το κάτω μέρος του σώματος σας. Μπορείτε να φοράτε συνήθως ένα κολάν ή αθλητικό παντελόνι φόρμας φτιαγμένο από συνθετικά υλικά , όπως τα Thermion, Thinsulate, Thermax, Coolmax, πολυπροπολίνη, και / ή το μετάξι. Αν η θερμοκρασία είναι υπό το μηδέν ή παγωνιά, μπορεί να χρειαστεί να σκεφτείτε να φορέσετε διπλό στρώμα ένδυσης για να καλύψετε το κάτω μέρος του σώματος σας: ένα κολάν για απορροφητικότητα και ένα αντιανεμικό παντελόνι φόρμας.



Παπούτσια: Τα πόδια σας θα εξακολουθήσουν να παραμένουν ζεστά, όσο τα διατηρείτε στεγνά και σε κίνηση. Προσπαθήστε να αποφύγετε λακκούβες, λάσπη και χιόνι. Ψάξτε για κάποιο αθλητικό παπούτσι με όσο το δυνατόν μικρότερο πλέγμα, αφού από αυτό το σημείο συνήθως το νερό εισέρχεται στα πόδια σας.

Κάλτσες: Μην φοράτε ποτέ βαμβακερές κάλτσες ( στις κρύες ή στις ζεστές ημέρες) κατά την διάρκεια των αγώνων, γιατί δεν θα απορροφήσουν τον ιδρώτα και θα αφήσουν τα πόδια σας υγρά και εκτεθειμένα στις φουσκάλες. Αντιθέτως, βεβαιωθείτε ότι θα φοράτε ένα καλό ζευγάρι απορροφητικές κάλτσες , φτιαγμένες από ακρυλικό υλικό, Coolmax ή μαλλί ( για το χειμώνα).



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.