Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Medevac

Πρόσφατα είδα δύο βίντεο που είχαν σαν αντικείμενο την αεροδιακομιδή τραυματισμένων Αμερικανών οπλιτών. Ο ρεπόρτερ που συνοδεύει το ελικόπτερο της αεροδιακομιδής (Medevac),  επεξηγεί στο πρώτο βίντεο όλες τις ενέργειες που γίνονται. Είχα αναφερθεί για την Medevac και πιό παλιά. Εδώ όμως μου κίνησε την περιέργεια κάτι που ανέφερε ό ρεπόρτερ για κανόνες εμπλοκής και θα ήθελα να το σχολιάσω.

Φαίνεται στο έδαφος  η περίπολος πεζοναυτών που έχει δεχθεί πυρά, άνδρες της περιπόλου καλύπτουν τον τραυματία, κάποιοι ανταποδίδουν τα πυρά, ενώ άλλοι έχουν επισημάνει το σημείο προσγείωσης του ελικοπτέρου. Όπως το ελικόπτερο κάνει ένα αναγνωριστικό κύκλο πριν προσγειωθεί, διακρίνονται πίσω από μια συστάδα δένδρων Αφγανοί, προφανώς αντάρτες που κινούνται ..χωρίς όπλα!.

Αυτό που θεωρείται πολύ "σπαστικό" για τους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, είναι οι κανόνες εμπλοκής, που αφορούν στην εκτέλεση πυρών και στην αυτοάμυνα. Εάν κινδυνεύει η ζωή σου, έχεις το αναφαίρετο δικαίωμα να αμυνθείς. Απαγορεύεται όμως η χρήση πυρών εναντίον κάποιου που δεν φέρει εμφανώς οπλισμό επάνω του. 

Τι κάνουν οι αντάρτες κοντά συνήθως σε οικισμούς; Βλέπουν την περίπολο, την πυροβολούν κρυμμένοι  και στη συνέχεια στα γρήγορα, κρύβουν τα όπλα σε κρυψώνα και βγαίνουν άοπλοι, και απομακρύνονται με ηρεμία, ανενόχλητοι. Εκμεταλλεύονται το "κενό" στους κανόνες εμπλοκής, αφού κατάλαβαν τι "παίζεται". Η αντίληψη της ISAF σε αυτό είναι, καλύτερα να τους αφήσεις έχοντας αμφιβολίες, παρά να σκοτώσεις αθώους πολίτες. 

Σωστό. Θα πρέπει όμως ν' αλλάξει και  η τακτική των τμημάτων. Αντί να αντιπυροβολούν παθητικά, θα έπρεπε να επιδιώκουν την κύκλωση και σύλληψη των δραστών. Γιατί δεν το κάνουν; Είναι ένα εύλογο ερώτημα που ειλικρινά δεν μπορώ να δώσω απάντηση. Προτιμούν πυρά από μακριά και αιτήσεις αεροπορικής ή άλλης υποστήριξης.  Έτυχε δε, σε μιά περίπτωση που συνάντησα όταν ήμουν εκεί, ολόκληρη εποχούμενη διμοιρία μίας, κατά τα άλλα συμπαθέστατης χώρας, να τρέπεται σε φυγή, για να μη ..τραυματίσει αθώους! Έλεος! 

Μόνο οι  Αμερικανοί πεζοναύτες το έχουν "πιάσει" και είναι πολύ επιθετικοί  και γρήγοροι στις κινήσεις τους. Εδώ είχαν δυστυχώς πρόβλημα. Όταν βγαίνεις έξω, δεν ξέρεις αν θα γυρίσεις πίσω σώος. Το έχω νοιώσει το συναίσθημα.  Ο εχθρός δεν έχει συγκεκριμένη διάταξη. Μπορεί να βρίσκεται παντού. Αυτός είναι ο ανταρτοπόλεμος.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και μελέτη στην εφαρμογή κανόνων εμπλοκής. Αν δεν  τους ξέρεις καλά και  τους εφαρμόζεις με τυπολατρία, μάλλον κάνεις τραγικό λάθος. Θέλει εξάσκηση σε ενέργειες άμεσης αντίδρασης και ελάττωση του χρόνου αντίδρασης

Οι απώλειες σε προσωπικό όμως συνεχίζονται. Στο δεύτερο βίντεο θα δείτε ένα τραυματία στο πρόσωπο που μεταφέρεται για παροχή περαιτέρω περίθαλψης. Προσφέρουν μεγάλο έργο οι εναέριοι διασώστες και έχουμε μιλήσει γι' αυτούς, σε προηγούμενο άρθρο.

Ανιχνευτής

Πηγή: The New York Times



                       


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.