Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ρωσικές ειδικές δυνάμεις σε δράση!

Τον περασμένο Δεκέμβριο, είχα γράψει σε άρθρο για τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις. Είδα όμως και μία άλλη πιο πρόσφατη αναφορά σε αυτές, με αφορμή ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ ρωσικής τηλεόρασης. Είναι κατανοητό ότι για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, κάθε χώρα προσπαθεί με έντεχνο τρόπο να παρουσιάσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της σαν ένα μέσο αποτροπής.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι ειδικές δυνάμεις αποτελούν ένα "όπλο" κατά της τρομοκρατίας και βέβαια, όταν φαίνεται η μαχητική ικανότητά τους, βάζει σε σκέψεις τους δυνητικούς αντίπαλους περί του πρακτέου. "Δίκοπο μαχαίρι"! Ο κόσμος που τους βλέπει, αισθάνεται ικανοποίηση και ασφάλεια. Οι αντικαθεστωτικοί, τρομοκράτες, αντάρτες και ό,τι άλλο θέλετε, αρχίζουν ν' ανησυχούν για την δική τους ασφάλεια, βλέποντας την "απειλή". Σκέφτονται πολύ τι να κάνουν και πώς να το κάνουν. Δυστυχώς όμως επιχείρησαν την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, στο διεθνές ρωσικό αεροδρόμιο του Domodedovo. Έτσι είναι το "παιχνίδι"!

Κανείς δεν αμφισβητεί την αξία των Spetsnaz, ανεξάρτητα από τις όποιες μεταρρυθμίσεις συμβαίνουν στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις. Αν το εξετάσουμε από καθαρά στρατιωτική πλευρά, η σκληρή, συστηματική, και σωστή εκπαίδευση αποδίδει πάντοτε καρπούς. Μέσα από τις εικόνες, ένας έμπειρος καταλαβαίνει τη φιλοσοφία της εκπαίδευσης. Ένας "τρίτος", εντυπωσιάζεται από τις δεξιότητες αυτών που πραγματοποιούν την επίδειξη ή από την μορφή της εκπαίδευσης.

Συγκρατείστε αυτό που οι ίδιοι οι Ρώσοι καταδρομείς αναφέρουν: "Ψυχική αντοχή και καρτερία, εκτός από σωματική εκγύμναση"! Αυτό κάνει τη διαφορά στις ειδικές επιχειρήσεις. Ίσως ν' αποτελεί και ένα είδος ρωσικής "απάντησης" στην αντίστοιχη αμερικανική παρουσίαση της εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων, από τη "σειρά" του Discovery channel, "Surviving the cut".

Δείτε παρακάτω το σχετικά πρόσφατο βίντεο, αφού διαβάσετε τις συνοδευτικές επεξηγήσεις. 

Ανιχνευτής


(Αυτό που θα δείτε είναι ρεπορτάζ από τη Ρωσική τηλεόραση και όχι από κάποια ταινία του Χόλιγουντ. Οι σκηνές με τους στρατιώτες είναι πραγματικές και εκπαιδεύονται σε πραγματικά σενάρια που αφορούν πολιορκία, ομηρία, εξουδετέρωση αντιπάλου και ότι άλλο μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους.
Ο εκπαιδευόμενος Αλεξάντρ Τινκωφ, μιλάει και εξηγεί τι σημαίνει να είσαι Σπέτσναζ: “ Η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ. Τα τελευταία χρόνια το δόγμα μας έχει εμπλουτιστεί και με θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας. Η σωματική κούραση είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί η ψυχική κούραση όμως μας τσακίζει και αυτό είναι το μεγαλείο του να είσαι Σπετσναζ. Να νικάς τους φόβους σου.
Στο βίντεο μιλάει και ο Αντισυνταγματάρχης Αντρέι Φουράεφ που διακρίθηκε και παρασημοφορήθηκε στην Τσετσενία: “Από αυτούς που έρχονται μόνο 2 στους 10 καταφέρνουν να περάσουν τα γυμνάσια και να πάρουν το τίτλο του “κυνηγού” ή της “νυχτερίδας”. Οι άλλοι κόβονται, δεν τα καταφέρνουν. Δεν φτάνει να είσαι γυμνασμένος και καλός αθλητής, πρέπει να παρουσιάζεις και ψυχική ωριμότητα. Αυτή την περίοδο η τρομοκρατία, είναι ο νούμερο ένα εχθρός μας.”) Όλο το άρθρο, στο On Alert











Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.