Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ο "Φύλακας Άγγελος"

Είναι τα νέου τύπου αλεξίπτωτα, που πρόκειται να χρησιμοποιούν στο εξής στην αμερικανική  πολεμική αεροπορία, για εκτέλεση αλμάτων σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και επομένως με αραιή ατμόσφαιρα, ώστε να μπορεί το προσωπικό να προσγειώνεται απαλά και  με ασφάλεια.

(U.S. Air Force photo/Rob Densmore)

Μετά από σχεδόν 50 χρόνια αντικαθιστούν το παλιό σύστημα αλεξιπτώτων με το νέο, που ονομάζεται "Guardian Angel Advance Parachute System, GAAPS", δηλαδή "Σύστημα Αλεξιπτώτου Φύλακας Άγγελος". Ο κατασκευαστής είναι μία ειδική μονάδα δοκιμών και αξιολόγησης αλεξιπτώτων, η 418 Μοίρα Δοκιμών Πτήσεων (418th Flight Test Squadron). Το όλο σύστημα, όπως το αποκαλούν, περιλαμβάνει  αλεξίπτωτο ελεύθερης πτώσηςαλεξίπτωτο στατικού ιμάντα και  πρόσθετη εξάρτηση Tandem για εκτέλεση άλματος 2 ατόμων. Ο θόλος είναι κατασκευασμένος από ειδικό συνθετικό ύφασμα, κατάλληλο για την εκτέλεση αλμάτων σε αραιή ατμόσφαιρα μεγάλων υψομέτρων.

Η μεγάλη επιχειρησιακή απαίτηση προέκυψε στο Αφγανιστάν όπου ειδικά οι διασώστες έπρεπε να εκτελούν άλματα σε υψόμετρα 3000 με 5000 μέτρα και σε ορισμένες περιπτώσεις και ψηλότερα, για να μπορέσουν να εκτελέσουν την αποστολή τους. Με τα παλιά αλεξίπτωτα, σε τέτοια υψόμετρα η ταχύτητα καθόδου είναι αρκετά μεγαλύτερη, με συνέπεια τραυματισμούς. Ειδικά με τους μεγαλόσωμους και μυώδεις άνδρες, που το βάρος τους μαζί με τον φόρτο τους, ξεπερνά τις προδιαγραφές του παλιού αλεξιπτώτου. Σε προηγούμενο άρθρο, αναφέρθηκα στα νέα αλεξίπτωτα του στρατού ξηράς, που καλύπτουν παρόμοιες ανάγκες.

Η κατασκευή αλεξιπτώτων ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα, όπως και της πρόσθετης εξάρτησης, απαιτήθηκε για να καλύψει όλο το φάσμα αποστολών του προσωπικού Έρευνας-Διάσωσης της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Κανονικά σε δύσκολο ορεινό έδαφος οι διασώστες πέφτουν  με το φόρτο τους, χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτο ελεύθερης πτώσης. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που πρέπει να πέσουν από χαμηλό ύψος, σε σχέση με την επιφάνεια του εδάφους και γρήγορα. Εκεί θα χρησιμοποιήσουν αλεξίπτωτο στατικού ιμάντα. Αν ένας διασώστης χρειασθεί να έχει μαζί του και ειδικό νοσοκόμο ή γιατρό, τότε με την  πρόσθετη εξάρτηση, μπορούν να πέσουν μαζί, με το σύστημα Tandem.



(U.S. Air Force photo/Rob Densmore)

 Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει πολλές δοκιμές, εργαστηριακές για αντοχή υλικών και μακροσκοπικές για τη λειτουργία όλων των απαρτίων. Έχουν γίνει άλματα  σε διαφορετικά εδάφη και με διαφορετικά είδη φόρτων με μεγάλο βάρος. Προς το παρόν, εκτός από άλματα με ομοιώματα (dummy), εκτελούνται και άλματα από συσκευαστές, που παρατηρούν την κάθε λεπτομέρεια, μέσα από συγκεκριμένη σειρά ελέγχων και αξιολόγησης. Πολύ σύντομα ο"Φύλακας-Άγγελος" θα αναλάβει υπηρεσία. Η ίδια τακτική ακολουθείται και στα αλεξίπτωτα φόρτου.



Ανιχνευτής

Πηγή: AFMC






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.