Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Οι 12 εβδομάδες


Πεζοναύτης εκπαιδευτής νεοσυλλέκτων, με το χαρακτηριστικό καπέλο των εκπαιδευτών, (Drill Instructor, DI) βάζει τις φωνές σ' έναν εκπαιδευόμενο που δεν κάνει καλά τις κάμψεις που του έχει δώσει! Οι DIs, είναι οι πρώτοι Πεζοναύτες που  βλέπουν οι νεοσύλλεκτοι, και οι τελευταίοι που ..ξεχνάνε..!
Αυτός είναι ο χρόνος που δίνουν οι Αμερικανοί Πεζοναύτες για να μετατρέψουν ένα πολίτη σε Πεζοναύτη-Μαχητή. Βέβαια μιλάμε μόνο για το χρόνο της βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης  και του σχολείου μαχητή. Ας κάνουμε μία σύντομη χρονική διαδρομή, για να δούμε τη "φιλοσοφία" της εκπαίδευσής τους, όπως οι ίδιοι την περιγράφουν.
  • 1η εβδομάδα: Η υποδοχή και η στρατικοποίηση. Αυτό που επιδιώκεται είναι οι εθελοντές νεοσύλλεκτοι να μάθουν να ακούνε και να εκτελούν εντολές. Οτιδήποτε απαιτούν και διατάσσουν οι εκπαιδευτές, έχει ένα στόχο: Να μετατρέψει τους νεοσύλλεκτους σε Πεζοναύτες. Όλα είναι απόλυτα προγραμματισμένα και μεθοδευμένα. Η στρατικοποίηση συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Μαθαίνουν τον κανονισμό περί στολών, και  στρατιωτικής συμπεριφοράς, μαζί με τις πρώτες ασκήσεις αόπλου στρατιώτη. Ξεφεύγουν από συνήθειες και ιδιομορφίες της πολιτικής τους ζωής και μαθαίνουν να ζουν συντροφικά σαν μέλη μιας ομάδας.
  • 2η Εβδομάδα: Στο Κέντρο εκπαίδευσης. Καλλιέργεια πειθαρχίας στους νεοσύλλεκτους από τώρα και για τις επόμενες 10 εβδομάδες. Πρέπει να μάθουν να κινούνται γρήγορα, μελετημένα και εντεταγμένοι σε τμήμα. Ακόμη και όταν ασχολούνται με ατομική καθαριότητα. Αρχίζουν να διδάσκονται την ιστορία του σώματος των Πεζοναυτών, τον τρόπο να παρουσιάζονται και να αναφέρουν, την χρήση και την σωστή εφαρμογή της εξάρτησης και όλων των υλικών του ατομικού φόρτου, ενώ παράλληλα αρχίζουν και οι ασκήσεις ακριβείας, που συνεχίζονται μέχρι το τέλος της εκπαίδευσης των 12 εβδομάδων.
  • 3η Εβδομάδα: Σχολείο Λογχομαχίας. Αύξηση της σωματικής αντοχής και της έντασης της εκπαίδευσης. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί σε όλους, η επιθετικότητα του μαχητή. Παράλληλα οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν το όπλο τους με την ξιφολόγχη, όταν απαιτηθεί.  Η εκπαίδευση συνεχίζεται όλες τις εβδομάδες, με βάση το πρόγραμμα.
  •  4η Εβδομάδα: Εκπαίδευση  με ράβδους λογχομαχίας Pugil sticks . Αντιμετώπιση αντιπάλου για πρώτη φορά. Στόχος είναι  η αύξηση της σωματικής αντοχής και της επιθετικότητας προς αντιμετώπιση του αντιπάλου με θάρρος, χρησιμοποιώντας τη σωματική δύναμη αλλά και την τεχνική. Η εκπαίδευση συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια των 12 εβδομάδων.
  •  5η Εβδομάδα: Εκπαίδευση στην πάλη σώμα με σώμα. Αντιμετώπιση οποιουδήποτε αντιπάλου με τεχνικές λαβές και κτυπήματα. Ο στόχος είναι η αύξηση της σωματικής αντοχής και η εκμάθηση λαβών και κτυπημάτων κατάλληλων για την αυτοάμυνα αλλά και για την εξουδετέρωση αντιπάλου στο πεδίο της μάχης χωρίς όπλα. "Ποτέ δεν μπορείς να επιλέγεις τον αντίπαλό σου στο πεδίο της μάχης. Πρέπει όμως να ξέρεις να τον αντιμετωπίζεις με κάθε τρόπο". Η εκπαίδευση συνεχίζεται σε συγκεκριμένες ώρες όλες τις εβδομάδες.
  • 6η Εβδομάδα: Εκπαίδευση στην ταχεία καταρρίχηση από "Πύργο". Στόχος είναι η απόκτηση αυτοπεποίθησης και ο έλεγχος του φόβου. Ένας Πεζοναύτης πρέπει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο και να παρακάμπτει τον φόβο του, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του και την καλή φυσική του κατάσταση. Αρχίζουν να εξοικειώνονται με τον τρόπο προσέγγισης από τον αέρα δασωμένων περιοχών, ή στην τεχνική προσγείωσης σε οροφές σπιτιών.





  • 7η Εβδομάδα: Εβδομάδα οπλισμού. Στόχος είναι η εκμάθηση: λειτουργίας του τυφεκίου, της λύσης-αρμολόγησης, της θεραπείας εμπλοκών, των θέσεων βάλλοντος, και των κανόνων ασφαλείας χειρισμού του. "Ένας Πεζοναύτης πρέπει να ξέρει να ελέγχει το σώμα του και το όπλο του. Τότε είναι έτοιμος για βολή. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ενός άσχετου που πιέζει ανεξέλεγκτα την σκανδάλη  και ενός μαχητού".  
  •  8η εβδομάδα: Εκτέλεση βολών τυφεκίου. Ο στόχος είναι η επίτευξη ακρίβειας κατά την βολή, ακολουθώντας πιστά τους κανόνες της ορθής λήψης σκοπευτικής γραμμής και σκόπευσης, από όλες τις θέσεις βάλλοντος. Στους καλύτερους σκοπευτές, απονέμονται κατά σειρά επιτυχίας από κάτω προς τα πάνω, οι διακρίσεις του καλού σκοπευτού, του σκοπευτού ακριβείας και του επίλεκτου σκοπευτού. Οι Πεζοναύτες κάθε χρόνο αξιολογούνται στην επίδοση βολής.
  • 9η Εβδομάδα: Διέλευση στίβου εμποδίων. Ο στόχος είναι η αύξηση της αυτοπεποίθησης και αντιμετώπιση προβλημάτων με ομαδική συνεργασία. " Οι Πεζοναύτες παίρνουν την εντολή ΤΙ να κάνουν. Το ΠΩΣ θα το κάνουν είναι καθαρά δικό τους θέμα και πρέπει να μάθουν ν' αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με συνεργασία. Στον στίβο εμποδίων, τα εμπόδια πρέπει να τα περάσουν με όποιο τρόπο νομίζουν καλύτερο, με ομαδική προσπάθεια". Την ίδια εβδομάδα δοκιμάζονται στην διέλευση υγρού κωλύματος και στην ικανότητα κολύμβησης με εξάρτηση και όπλο.
  • 10η Εβδομάδα: Ατομική τακτική εκπαίδευση. Κινήσεις στο πεδίο της μάχης, ημέρα και νύκτα. Ο στόχος είναι η εκμάθηση των κανόνων τακτικής και τεχνικής κίνησης στο πεδίο της μάχης, η αντιμετώπιση και η άμεση αντίδραση σε  πιθανές έκτακτες καταστάσεις και η αμοιβαία προστασία και υποστήριξη μεταξύ των μαχητών στα πλαίσια της ομάδας. Επίσης περιλαμβάνονται διέλευση κωλυμάτων, σηματοδοσία μάχης, κάλυψη-απόκρυψη-παραλλαγή, αντιμετώπιση παγιδεύσεων και ναρκών, ανάγνωση χάρτου, χρήση πυξίδας, προσανατολισμός και τήρηση κατεύθυνσης.





  • 11η Εβδομάδα: Η δοκιμασία. 54 συνεχείς ώρες σωματικής και ψυχικής προσπάθειας και  καταπόνησης. Δοκιμάζονται όλα. Η πειθαρχία, το πνεύμα συνεργασίας και όλες οι δεξιότητες και γνώσεις που έχουν αποκτηθεί ως τώρα. Περιλαμβάνονται: πορείες ημέρα και νύκτα, νυκτερινή διείσδυση, ανεφοδιασμός κατά την κίνηση , διαδικασία εκκενώσεως τραυματιών,  βολές ομάδας μάχης, μειωμένη λήψη τροφής και ύπνου, προσομοιάζοντας συνθήκες μάχης, και  προβλήματα ηγεσίας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δοκιμασίας, αποτελεί  απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση του τίτλου "Πεζοναύτης" .
  • 12η Εβδομάδα: Η απόκτηση του εμβλήματος και του τίτλου του Πεζοναύτη. Όσοι περάτωσαν με επιτυχία την εκπαίδευση των 12 εβδομάδων, απέδειξαν ότι είναι  μαχητές, (άνδρες και γυναίκες)  που εμπνέουν εμπιστοσύνη και έχουν ενστερνισθεί τις αξίες και τις αρχές των Πεζοναυτών. Ο τίτλος και το έμβλημα τους ανήκει.





Η εκπαίδευση γίνεται με τη μέθοδο της επιλογής. Κάθε εβδομάδα οι εκπαιδευόμενοι αξιολογούνται στ' αντικείμενα που έχουν διδαχθεί. Όποιος δεν μπορεί να επιτύχει παραδεκτή βαθμολογία φεύγει. Σε αυτό το χρονικό διάστημα και με ανάλογη κατανομή στο πρόγραμμα, διδάσκονται αντικείμενα ηγεσίας ο στρατιωτικός κανονισμός εσωτερικής υπηρεσίας , καθώς και Α' Βοήθειες στο πεδίο της μάχης και χρήση προστατευτικής προσωπίδας ΑΡΒΧ.

Θεωρείται απαραίτητο οι νεαροί Πεζοναύτες να αναπτύσσουν πρωτοβουλία και διοικητικές ικανότητες ακόμη και στον κατώτερο βαθμό. Από την επίδοσή τους, εξαρτάται και η μελλοντική τους σταδιοδρομία στο σώμα. Γι' αυτό και εναλλάσσονται κατά την εκπαίδευση, σε  καθήκοντα ομαδάρχου.

Σε ό,τι αφορά τη σωματική αγωγή και βελτίωση, το πρόγραμμα γίνεται σταδιακά πιό έντονο από την 1η μέχρι και την 12η εβδομάδα. Είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την λογχομαχία, την μάχη σώμα με σώμα, τις πορείες,  την διέλευση στίβου εμποδίων και την ατομική τακτική εκπαίδευση.

Επιθεώρηση θαλάμου. Ο εκπαιδευτής, κάνει παρατήρηση σε ένα νεοσύλλεκτο της διμοιρίας του, για κάτι που δεν έχει φτιάξει καλά! Δεν υπάρχει "δεν μπορώ" στο λεξιλόγιο, για έναν πεζοναύτη!
Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα, είναι η ποιότητα των εκπαιδευτών. Είναι όλοι γυμνασμένοι, έμπειροι, εμπειροπόλεμοι και κατάλληλα εκπαιδευμένοι γι' αυτά τα καθήκοντα. Στα Κέντρα εκπαίδευσης δεν υπηρετούν νέοι και άπειροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, για να μάθουν στου "κασίδη" το κεφάλι. Γι' αυτό και η εκπαίδευση είναι ουσιαστική και αποδίδει καρπούς.

Στη συνέχεια ξεκινάει πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση για απόκτηση ειδικότητας και άλλων δεξιοτήτων σε σχολεία αλλά και στη μονάδα τοποθέτησης. Από αυτούς, κάποιοι εθελοντές θα επιλεγούν τελικά και για τους Force Recon.


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.