Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Η αποστολή που ποτέ δεν τελειώνει. Οι εναέριοι διασώστες.



"Ζει;"
" Ναι, είναι ζωντανός"
Οι διασώστες φορτώνουν τον ασθενή για μεταφορά.
Αλλά η αποστολή δεν έχει τελειώσει. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν τελειώνει!




Είναι ένα τακτικό πλαίσιο αντιμετώπισης έκτακτου περιστατικού. Είναι μία από τις πολλές ασκήσεις που εκτελεί το προσωπικό έρευνας-διάσωσης  της 332 Πτέρυγας  Μάχης, της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το μόνο, που σαν κύρια αποστολή έχει την διάσωση και την υγειονομική περίθαλψη προσωπικού σε φιλικό ή εχθρικό περιβάλλον.



 Η ετοιμότητα κάθε στιγμή,  είναι ο υψηλότερος στόχος που θέτουν, και γι' αυτό εκπαιδεύονται. Η εκπαίδευση είναι ένας τρόπος ζωής για το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας, που η εκπαίδευσή τους  κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις σε ολόκληρη την κοινότητα των ειδικών δυνάμεων.  Η εκπαίδευση ποτέ δεν σταματά!



Παράλληλα με την διατήρηση άριστης φυσικής κατάστασης, που περιλαμβάνει πολύωρες πορείες με πλήρη φόρτο και οπλισμό, ορειβασία και αναρριχήσεις, καταδύσεις, πάλη σώμα με σώμα και στίβους τοπογραφίας, οι διασώστες-κομάντος, συμμετέχουν σε ένα μακροχρόνιο και  απαιτητικό πρόγραμμα νοσοκόμων ειδικών δυνάμεων, το οποίο τελικά τους  παρέχει ένα εθνικά αναγνωρισμένο, πτυχίο Νοσοκόμου.



Η εκπαίδευση νοσοκόμου διαρκεί 7 μήνες, με μαθήματα στην αίθουσα κάθε ημέρα και πρακτική εξάσκηση σε νοσοκομεία, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και σε πυροσβεστικές μονάδες που έχουν αποστολές διασώσεως. Επί πλέον εκτελούν πολύωρες ασκήσεις με ρεαλιστικά και δύσκολα περιστατικά τραυματισμών, σε αντίξοες συνθήκες καιρού και εδάφους και με "εχθρική" πίεση,  βάζοντας συνεχώς σε δοκιμασία την αντοχή και τις γνώσεις τους. Τα τακτικά και τεχνικά προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν, έχουν την προτεραιότητα του επείγοντος και πρέπει να αντιμετωπίζονται εντός ωρών. Ο χρόνος είναι ο πιο σοβαρός αντίπαλός τους.



Η εκπαίδευση δεν εξασφαλίζει μόνο την επιτυχή αντιμετώπιση προβλημάτων, αλλά αυξάνει και την συναδελφική αλληλεγγύη και την αρμονική συνεργασία μεταξύ του προσωπικού της μονάδας. Η  εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλο, μέσα στην ομάδα, στο τμήμα και στη μονάδα, είναι αυτό που συντελεί στην επιτυχία.




Αυτά για τους Αμερικανούς! Έχουμε και εμείς μία τέτοια μονάδα στην Πολεμική μας Αεροπορία και θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλοί στη δουλειά τους. Είναι το προσωπικό της  31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ) Μπορείτε να μάθετε πολλά γι' αυτή την αξιόλογη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων, ναι, εκεί πιστεύω ότι πρέπει να  συγκαταλέγεται, όσο και αν κάποιοι για δικούς τους "κλαδικούς" λόγους δεν το θέλουν. Απλά πατήστε τη σύντμηση ΜΕΕΔ .

Νας σας πω και κάτι άλλο; Αν οι ειδικές δυνάμεις ή οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων δεν "δεθούν" μαζί, όπως πλέον είναι η διεθνής πρακτική και η κοινή λογική επιβάλλει στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων, όσο και αν υπάρχουν καλοπροαίρετες προσπάθειες, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό.

Δείτε τους Αμερικανούς. Συμπεριλαμβάνουν τους "πρασινοσκούφηδες" ( US Army Special Forces), τους Ρέιντζερς Καταδρομείς, (US Army Rangers), τους βατραχανθρώπους του Ναυτικού,(US Navy SEALs) , τους Αεροπόρους διασώστες και ελεγκτές αέρος, (USAF Special Operations), τη μονάδα ελικοπτέρων (Special Operations Aviation U nit), μονάδα ψυχολογικών επιχειρήσεων, (Psyops unit,)  μονάδα πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας(CIMIC unit)  και άλλες μονάδες επικοινωνιών, μεταφορών και διοικητικής μέριμνας (ΔΜ). Οι επιχειρησιακοί τους σχηματισμοί ειδικών δυνάμεων, είναι μία "μείξη"προσωπικού και μέσων όλων των κλάδων. Οδηγήθηκαν στην διακλαδική λύση, γιατί η εμπειρία τους υπαγόρευσε να κάνουν έτσι! Αποφυγή διπλής προσπάθειας, κέρδος χρόνου, καλύτερος συντονισμός και οικονομία στα έξοδα!

Βέβαια ο καθένας κάνει κουμάντο στο σπίτι του, όπως αυτός θέλει! Μήπως ήλθε η ώρα σε καιρό κρίσης, να "συμμαζέψουμε" λίγο τον οίκο των ειδικών δυνάμεων ή δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων;


Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.