Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Με το χέρι..



Όταν μιλάμε για εκπαίδευση, εννοούμε και αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία. Ένα στοιχείο όλμου 60 χιλ. εκτελεί βολή με το χέρι. Ναι, είναι και αυτή μία ταχεία μέθοδος εκτέλεσης βολής όλμου αυτού του διαμετρήματος, ειδικά σε ορεινά και δύσβατα εδάφη.

Προσέξτε όμως την λεπτομέρεια!  Αν μπορούσατε να δείτε καλύτερα, εκτός από τον αορτήρα μεταφοράς, ο όλμος έχει σκανδάλη και άντυγα  για σκόπευση καθ' ύψος. Η διόρθωση κατά διεύθυνση γίνεται με το χέρι.


File:6th Marine Rgt. on patrol in Marja 2010-02-22 2.jpg


Βέβαια εδώ πρόκειται για τον όλμο 60χιλ. Μ224 που είναι ειδικά διασκευασμένος για να εκτελεί βολή και με τη χρήση σκανδάλης. Το μήκος του σωλήνα του είναι ένα μέτρο και το συνολικό βάρος του  21,1 κιλά (σωλήνας 6,5 κιλά, δίποδας  6,9 κιλά, βάση 6,5 κιλά και σκοπευτικό μηχάνημα 1,1 κιλά).




Αν όμως εκτελείς βολή με το χέρι, τότε παίρνεις μόνο το σωλήνα με τον αορτήρα και μία μικρότερη βάση που ζυγίζει 1,6 κιλά, τα μοιράζεις στο μπέργκεν, βάζει και ο καθένας στο τμήμα της περιπόλου από 3-4 βλήματα,  και ανεβαίνεις τα βουνά πιό εύκολα. Η σημαντική του διαφορά με τον κλασσικό όλμο 60χιλ. Μ2 ή τον Μ19 είναι το βεληνεκές! Έχει μέγιστο βεληνεκές 3490 μέτρα με  βλήμα εκρηκτικό(HE), έναντι του Μ2 που φτάνει μέχρι τα 1815 μέτρα, ή του Μ19  που δεν ξεπερνά τα 1790 μέτρα. Αυτός ο όλμος, εξακολουθεί να είναι το  πιό αξιαγάπητο όπλο υποστήριξης του Πεζικού, αλλά και των ειδικών δυνάμεων στις ορεινές περιοχές του Αφγανιστάν.
 



 Παίρνει βλήματα εκρηκτικά, τύπου Μ888, Μ720 και Μ720Α1, καπνογόνα Μ722 για προπέτασμα καπνού ή κατάδειξη στόχων, φωτιστικά κοινά, αλλά και φωτιστικά υπέρυθρα, δηλαδή παράγουν υπέρυθρο φως που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι (πολύ καλό!!). Το πιο καλό όμως είναι ο πυροσωλήνας του τύπου Μ734Α1 που επιτρέπει με μεγάλη ακρίβεια εγκαιροφλεγή πυρά σε αποστάσεις από 1 έως 5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Μπορεί επίσης να ρυθμισθεί και για καθυστέρηση  της έκρηξης, μέχρι 1/2 δευτερόλεπτο μετά από την κρούση του βλήματος στο έδαφος. Το ακόμα πιο καλό είναι ότι ο πυροσωλήνας αυτός, ό,τι και να γίνει ενεργοποιείται και το βλήμα αφού πέσει στο έδαφος θα εκραγεί ούτως ή άλλως σε μισό δευτερόλεπτο, αν η αρχική  του ρύθμιση έχει αποτύχει.

Δεν είναι νέος όλμος! Από την 10ετία του' 80 χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς πεζοναύτες, τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και τον στρατό ξηράς. Τώρα όμως με τον ορεινό αγώνα στο Αφγανιστάν, τον έχουν σε μεγάλη υπόληψη.

 


 Βολές με το χέρι λοιπόν! Αυτού του είδους οι βολές είναι άμεσες, δηλαδή ο σκοπευτής βλέπει το στόχο και   πού "σκάνε" τα βλήματά του. Μετακινεί τον σωλήνα ανάλογα. Παλιά καλή συνταγή που ξαναχρησιμοποιείται  στο Αφγανιστάν! Και δεν είναι "μαγκιά". Αν ανοίξετε το "βιβλίο" για τον παλιό  όλμο 60χιλ. Μ2 ή τον Μ19, θα τα βρείτε εκεί, όλα γραμμένα. Απλά, χρειάζεται εκπαίδευση.

Οι ολμιστές των ΛΟΚ του '46-49, ήταν ατσίδες σε αυτό τον τρόπο. Θυμάμαι ένα, συχωρεμένο πια, λοκατζή, λοχία  της Β' Μοίρας Καταδρομών εκείνης της περιόδου, τον μπαρμπα Μήτσο, που μου καυχιόταν ότι κτυπούσε κορφές ελάτων με τον όλμο του. Τόσο ακριβής έλεγε ότι  ήταν. Μάλωναν  μάλιστα με τον άλλο λοχία τον μπάρμπα Σπύρο της Δ' Μοίρας για τις μονάδες τους, ποιά ήταν καλύτερη! Ήταν αστείο και ταυτόχρονα συγκινητικό, να βλέπεις δύο γέροντες κοντά στα 80 τους,  να ανταλλάσσουν  για τις μοίρες τους  κουβέντες, που τις ακούς από τους νεαρούς κομάντος.



Ανιχνευτής


Πηγή: DVIDS
          M224 Mortar 
          M734 fuze
          FM 3-22.90. Mortars







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.