Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Η παρενόχληση



Μία ακόμη προσφιλής μέθοδος των ανταρτών στο Αφγανιστάν, είναι η παρενόχληση. Στήνουν ενέδρα σε περάσματα που έχουν διαπιστώσει ότι χρησιμοποιούν στρατιωτικές  συμμαχικές ή αφγανικές  περίπολοι και αφού συντονίσουν την τοποθέτηση εκρηκτικών ενεδρών, εκδηλώνουν ενέδρες με πυρά από μεγάλη απόσταση, ώστε να αιφνιδιάσουν και να οδηγήσουν τις περιπόλους σε σημεία παγιδεύσεων με εκρηκτικά. Το τελευταίο, είναι η μεγαλύτερη απειλή των στρατιωτών.

Οι αντάρτες ποτέ δεν έρχονται σε φυσική επαφή, αν δεν είναι βέβαιοι ότι μπορούν να πετύχουν. Το κύριο μέλημά τους είναι να πετύχουν τον αιφνιδιασμό και να τον εκμεταλλευτούν όσο μπορούν. Καλλιεργούν έτσι ένα πνεύμα αβεβαιότητας και κινδύνου στον αντίπαλο, ο οποίος γίνεται πολύ διστακτικός και μάλλον "απρόθυμος" να εκτελέσει περιπολίες ή κινήσεις ρουτίνας. Ιδιαίτερα αυτό εμφανίζεται σε τακτικά τμήματα ασφαλείας, που έχουν σαν αποστολή την επιτήρηση και φρούρηση ζωτικών περιοχών και κατοικημένων τόπων ή την ασφάλεια διοικητικών αρχών και κοινωνικών υπηρεσιών.

Συμβαίνει δηλαδή ακριβώς το αντίθετο με ό,τι γίνεται όταν ενεργούν τμήματα ειδικών δυνάμεων. Τα "θηράματα" γίνονται "κυνηγοί". Η τακτική που πρέπει ν' ακολουθείται σε τέτοια κατάσταση είναι η μέγιστη λήψη μέτρων ασφαλείας γι' αποφυγή διαρροής πληροφοριών, η αναλυτική μελέτη του εδάφους για εντοπισμό επικίνδυνων σημείων και η συνεχής αλλαγή δρομολογίων και συνηθειών, η λεπτομερής τήρηση των κανόνων φυσικής ασφάλειας μέσα στο τμήμα, ιδιαίτερα όταν κινείται με τα πόδια και φυσικά η πολύ καλή προπαρασκευή και εκπαίδευση του προσωπικού στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών. Δηλαδή, πολλές ασκήσεις άμεσης αντίδρασης.

Παρακάτω δείτε 3 βίντεο που λήφθηκαν σχετικά πρόσφατα: 
  • Το πρώτο δείχνει την εκτέλεση μίας πεζοπόρου περιπολίας από Βρετανούς στρατιώτες Πεζικού σε κατοικημένη περιοχή. Προσέξτε την τήρηση αποστάσεων και την επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της περιπόλου και την  αντιμετώπιση των κατοίκων  .
  • Στο δεύτερο, δείτε μία ανταλλαγή πυρών με αντάρτες, πάλι περιπόλου Πεζικού, του 5ου Συντάγματος της Σκωτίας, (5 Scots) και την αντίδραση των ανδρών. Μέσα στο ίδιο βίντεο υπάρχει και σχόλιο του δημοσιογράφου για την κατάσταση ασφάλειας του Αφγανιστάν, παρά τις διαβεβαιώσεις για βελτίωση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
  • Στο τρίτο παρακολουθείστε την αντίδραση Βρετανών πεζοναυτών σε ενέδρα και διαπιστώστε την διαφορά στην εκπαίδευση
Παράλληλα όμως παρατηρείστε και τον τελευταίο εξοπλισμό των Βρετανών σε στολή  νέου πολυχρωματικού τύπου, αλεξίσφαιρα γιλέκα, εξαρτήσεις, επικονωνίες,  γυαλιά μάχης, κράνη, κλπ


Ανιχνευτής

Πηγή :  Telegraph 





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.