Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Το Σχολείο Ιχνηλασίας



Οι Αμερικανοί πεζοναύτες δίνουν μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια κατά την εκπαίδευση και σε όλους τους τομείς. Ένας απ' αυτούς,  είναι το αντικείμενο της επιβίωσης που αποτελεί μέρος της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των ταγμάτων αναγνώρισης. 

Τα διδάγματα από τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, έφεραν στην επιφάνεια ένα "κενό" στην εκπαίδευση του προσωπικού. Μάθαιναν ως τώρα αρκετά, αλλά δεν είχαν ποτέ ασχοληθεί σε βάθος με την ιχνηλασία. Δηλαδή πώς, από ευρήματα στο έδαφος ή στο χώρο ενεργείας, να προσδιορίζουν κινήσεις του αντίπαλου, δηλαδή των ανταρτών. Το αντίθετο όμως συνέβαινε! Οι αντάρτες μπορούσαν να "διαβάζουν" τα πάντα για τις κινήσεις περιπόλων και άλλων τμημάτων με αποτέλεσμα, ή να τους αποφεύγουν ή να ενεδρεύουν και να κτυπούν πριν γίνουν αντιληπτοί.




Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει οργάνωση ειδικού σχολείου 2 εβδομάδων που έχει θεσπισθεί, αρχικά πιλοτικά και τώρα κανονικά από το 2007. Το σχολείο έχει έδρα στο Camp Pendleton California, όπου βρίσκεται και η Σχολή Πεζικού των Πεζοναυτών. Υπάρχουν όμως κινητές ομάδες εκπαιδευτών, που επισκέπτονται τις μονάδες στο χώρο τους και τους διδάσκουν αυτά που πρέπει να ξέρουν και επικεντρώνονται σε τρεις λέξεις: Παρατήρηση-εντοπισμός-χαρακτηριστικά. Από τα ίχνη και τα ευρήματα, μαθαίνουν να καταλαβαίνουν πόσοι είναι, τι μεταφέρουν, συνήθειες που έχουν, επίπεδο πειθαρχίας και εκπαίδευσης και άλλα πολλά.

Για την οργάνωση του σχολείου υπήρξε αρχικά στενή συνεργασία με αστυνομικούς ειδικευμένους στην εύρεση ιχνών αλλά και στη διαμόρφωση του προφίλ, δηλαδή του χαρακτήρα ενός δράστη και στην προκειμένη περίπτωση ενός αντάρτη. Η ανθρώπινη φύση είναι ίδια είτε στο Σαν Φρανσίσκο είτε στην Κανταχάρ.




Ένας άνθρωπος, όσο προσεκτικός και αν είναι,  θα αφήσει ίχνη που μόνο ένας γνώστης,  θα μπορέσει να τα εκμεταλλευτεί και να τον εντοπίσει. Σπασμένα κλαδιά, πατημένα φυτά, ίχνη ποδιών αναποδογυρισμένες πέτρες, είναι κάποια από τα στοιχεία που ένας ιχνηλάτης μαθαίνει να αντιλαμβάνεται. Η πρώτη εβδομάδα του σχολείου περιέχει ομαδική, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, ενώ η δεύτερη είναι μία άσκηση, όπου οι μισοί εκπαιδευόμενοι σε ζευγάρια διαφεύγουν, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν τα ίχνη τους, ενώ οι άλλοι μισοί τους κυνηγούν. Στο ενδιάμεσο, αντιστρέφονται οι ρόλοι.




Το σχολείο θεωρείται απαραίτητο και υποχρεωτικό για όλο το προσωπικό των μονάδων πεζοναυτών  που πρόκειται να αναλάβουν υπηρεσία, στο θέατρο επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Μάλιστα έχει τύχει πολλών ευμενών σχολίων, από όσους το έχουν περάσει και βρέθηκαν στην εμπόλεμη ζώνη. 

Τελευταία συζητιέται η εξέλιξη και το μέλλον αυτού του σχολείου. Επικρατεί η άποψη να γίνεται βασική εκπαίδευση στο κέντρο εκπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων για 4 ημέρες και στη συνέχεια,  πιο προχωρημένη εκπαίδευση 10 ημερών, στις μονάδες. Όπως και να γίνει, θεωρείται δεδομένο ότι πρέπει να διδάσκεται το αντικείμενο σε όλο το μάχιμο προσωπικό.


Ανιχνευτής


Πηγή: MARINES












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.