Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Η χειρολαβή πολλαπλής χρήσης



Τα σύγχρονα φορητά όπλα, είναι κάτι περισότερο από αυτά που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες στο παρελθόν, μόνο για να στέλνουν ...καυτές σφαίρες στον αντίπαλο. Σήμερα τα τυφέκια εφόδου περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά οπτικά συστήματα, καταδείκτες LASER, φακούς, ακόμη και σύστημα ασύρματης ενδοεπικοινωνίας.

Ωστόσο, όλες αυτές οι λειτουργικές δυνατότητες, συνήθως απαιτούν την απασχόληση του ενός χεριού του μαχητού, που σημαίνει ότι σε δύσκολες και έκτακτες καταστάσεις, αναγκάζεται ο χειριστής να μην κάνει χρήση αυτών των υπηρεσιών για να μην γίνει ευάλωτος, εκείνη την δύσκολη στιγμή. Σε άλλες δε περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση κάποιων συσκευών ή οργάνων σε κατάσταση επαφής με τον εχθρό, επηρεάζει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα των πυρών.





Η εταιρία Silynx, σε μία έκθεση φορητού οπλισμού που έγινε στο Λας Βέγκας (SHOT Show Las Vegas), παρουσίασε μία νέα λαβή που προσαρμόζεται στο μπροστινό μέρος του τυφεκίου και λύνει το πρόβλημα. Είναι η λαβή C4Grip. Αυτή η λαβή, διαθέτει δύο διακόπτες και ένα κεντρικό χειριστήριο, που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν και να λειτουργήσουν με την χρήση του αντίχειρα, του χεριού που κρατάει τη λαβή. Οι λειτουργίες των επί μέρους συσκευών που έχουν τοποθετηθεί στο όπλο, ρυθμίζονται μέσω  του λογισμικού που εμπεριέχεται σ' αυτή τη χειρολαβή, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του χειριστού. Η βασική όμως ρύθμιση που παραμένει, είναι το ένα κουμπί να ενεργοποιεί τον φακό, ενώ το άλλο τον καταδείκτη LASER.




To joystick που υπάρχει στη λαβή, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενεργοποιεί ένα ενσωματωμένο ασύρματο τύπου Push to Talk (PTT), με τον οποίο ο χειριστής μπορεί να επικοινωνεί  με άλλους συναδέλφους του, με τη χρήση του "Τακτικού Ακουστικού συστήματος Μicro C4OPS", της ίδιας εταιρίας, που έχει ενσωματωμένο GPS και δίδει ακουστικές οδηγίες στον χειριστή για το χώρο που βρίσκεται και για τον προσανατολισμό του. Το ίδιο ασύρματο σύστημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο φορητών μικροϋπολογιστών.
 
Η λαβή C4Grip συνοδεύεται από ρυθμιζόμενη βάση προσαρμογής τύπου Picatinny rail. Επί πλέον στην ίδια την χειρολαβή, υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής φακού τύπου ΚΜ2 της εταιρίας Surefire, αφήνοντας έτσι χώρο ελεύθερο επάνω στο όπλο.

Τώρα ο χρωματισμός της λαβής είναι ανάλογος με την επιθυμία του πελάτη. Το εσωτερικό της χειρολαβής δεν παραμένει ανεκμετάλλευτο! Υπάρχει ένα μικρό μαχαίρι, όπως θα δείτε στο εικονικό βίντεο που ακολουθεί.

Καλό σύστημα και πιστεύω ότι καλύπτει τις στρατιωτικές προδιαγραφές αντοχής, σε όλες τις αντίξοες συνθήκες. Πόσο κάνει, είναι κάτι που όποιος ενδιαφέρεται μπορεί εύκολα να το ψάξει.


Ανιχνευτής



Πηγή:Gizmag
           Soldier's Systems







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.