Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Το ΧΜ 2010



Είναι το τελευταίο μοντέλο τυφεκίου ελευθέρου σκοπευτού, που μάλλον πρόκειται να υιοθετήσει ο αμερικανικός στρατός. Το "ΧΜ 2010 Enhanced Sniper Rifle" λέγεται ότι μπορεί να καλύψει κατά 50% μεγαλύτερες αποστάσεις από τα τυφέκια που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Το περασμένο χρόνο δοκιμάστηκε σε στρατιωτικά πεδία βολής και μάλλον τώρα πρέπει να χρησιμοποιείται στο Αφγανιστάν. Το τυφέκιο χρησιμοποιεί μερικά μέρη του παραδοσιακού πλέον Μ-24, τα οποία "δένονται" με ένα σύγχρονο κοντάκιο, γεμιστήρες και βάση προσαρμογής σκοπευτικών (rail system).



Το κυριότερο όμως είναι ότι χρησιμοποιεί φυσίγγια .300 Winchester Magnum με τα οποία μπορεί να "κτυπήσει" με αποτελεσματικότητα στόχους στα 1200 μέτρα, τη στιγμή που το Μ-24 με φυσίγγια 7,62 χιλ. μπορεί μέχρι τα 800 μέτρα.

Η αποτελεσματικότητά του στο Αφγανιστάν, επηρεάζει σημαντικά την απόφαση της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας να το καθιερώσει στο στράτευμα, σαν τον αντικαταστάτη του παλαιού Μ-24. Η τελευταία λέξη δεν έχει λεχθεί ακόμη.




Η προμήθεια των ημιαυτομάτων Μ110 εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη, αλλά η τακτική τους χρησιμοποίηση, θα περιορίζεται σε κοντινότερες αποστάσεις και σε αγώνα κατοικημένων τόπων. Περίπου 3.600 τέτοια τυφέκια ΧΜ2010, πρόκειται να κατασκευαστούν και να παραδοθούν στις μονάδες που δρουν στο Αφγανιστάν. 




Ο πονοκέφαλος των Αμερικανών στρατιωτών είναι ότι οι αντάρτες Ταλιμπάν τους στήνουν ενέδρες από ψηλές βουνοκορφές και τα όπλα ευθυτενούς τροχιάς δεν καλύπτουν τις αποστάσεις. Ακόμη και με Μ-24 δεν μπορούσαν να προσβάλουν θέσεις ανταρτών. Τώρα με τα ΧΜ 2010 αναγκάζονται οι αντάρτες να φεύγουν ακόμη πιο μακριά και επομένως στερούνται της δυνατότητας προσβολής αμερικανικών τμημάτων σε ενέδρες παρενόχλησης, όπως μέχρι τώρα.

 Το τυφέκιο παίρνει γεμιστήρα των 5 φυσιγγίων, έχει ρυθμιζόμενο και πτυσσόμενο κοντάκιο και βάση προσαρμογής οποιουδήποτε  σκοπευτικού οπτικού υλικού. Είναι επινόηση της υπηρεσίας μελετών του αμερικανικού στρατού, γνωστής σαν PEO Soldier.

Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.