Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Τα σκυλιά Κομάντος



 Πέφτουν με αλεξίπτωτο σε εχθρική περιοχή και στη συνέχεια με βιντεοκάμερα παρακολουθούν και καταγράφουν τις κινήσεις του εχθρού. Είναι εκπαιδευμένα να αντιμετωπίζουν και να εξουδετερώνουν οπλισμένους αντιπάλους.

Δεν είναι μυθιστόρημα, αλλά πραγματική μέθοδος που εφαρμόζουν οι Βρετανοί SAS στο Αφγανιστάν στις επιχειρήσεις τους κατά των Ταλιμπάν.Τους προσδένουν στην εξάρτηση αλεξιπτώτου και ρίπτονται μαζί με το προσωπικό. Στη συνέχεια προσαρμόζουν την βιντεοκάμερα στο λαιμό των σκύλων και τους στέλνουν να διεισδύσουν στην περιοχή των ανταρτών, με την κάμερα ενεργοποιημένη, ώστε να βλέπουν από τον κεντρικό δέκτη σε πραγματικό χρόνο,  τους χώρους ενδιαφέροντος.






 Ως τώρα έχουν σκοτωθεί σε συμπλοκές με αντάρτες 8 σκύλοι και οι SAS θεωρούν ότι αυτό είναι πιο "υποφερτό" από την απώλεια ανθρώπων, αν και σε αυτή την περίπτωση, χάνουν πιστούς συντρόφους. Την ίδια μέθοδο  υιοθετούν και οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, γιατί φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς.




Η χρήση των σκύλων για στρατιωτικούς σκοπούς, έχει μεγάλη ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Προς το τέλος του περασμένου αιώνα οι σκύλοι χρησιμοποιούνταν, εκτός από φύλακες και σαν ανιχνευτές σε διάφορους στρατούς, κυρίως στα πλαίσια αποστολών περιπόλων. Ο πόλεμος του Αφγανιστάν τους επανέφερε στο προσκήνιο.





Ο ελληνικός στρατός τους αξιοποιεί μέχρι σήμερα, κυρίως στην φύλαξη στρατοπέδων . Στις ειδικές δυνάμεις όμως δεν έχουν αξιοποιηθεί περισσότερο. Ίσως θα έπρεπε να προχωρήσει το θέμα.


Ανιχνευτής


Πηγή:  Guardian










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.