Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Το ΚΕΑΠ

Διέλευση στίβου εμποδίων (Πηγή ΓΕΣ)
Ξύπνημα μέσα στο βράδυ, τρέξιμο μέσα στο σκοτάδι, ύπνος λίγος, κίνηση,  έρπυση, σκαρφάλωμα σε σχοινιά και σε εμπόδια είναι κάποια από αυτά που "γεύεται" ένας εκπαιδευόμενος στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου, το ΚΕΑΠ, στη Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης.

Διέλευση στίβου Καταδρομών (Πηγή ΓΕΣ)
Κάθε μέρα που περνάει είναι κυριολεκτικά γεμάτη δραστηριότητα για τους ασκούμενους, που έχουν επιλεγεί για εκπαίδευση. Το ότι "μπαίνεις" σε κάποιο σχολείο, και ιδιαίτερα στο σχολείο Καταδρομών, δεν σημαίνει ότι θα "βγεις"! Κάθε λεπτό, κάθε στιγμή αξιολογείσαι! Σήμερα είσαι, αύριο δεν είσαι, αν δεν περάσεις τα όρια που σου θέτουν οι εκπαιδευτές.

Διέλευση στίβου εμποδίων (Πηγή ΓΕΣ)
Και δεν μετράει μόνο η άριστη φυσική κατάσταση! Θέλει και διάβασμα για να μπορέσεις να περάσεις κάθε φάση της εκπαίδευσης. Γιατί δεν προορίζεσαι αποκλειστικά και μόνο στο ρόλο του εκτελεστή. Αναλαμβάνεις πλέον το ρόλο του ηγήτορα, μικρού ή μεγάλου αργότερα, στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων! Πρέπει να ξέρεις τι κάνεις και γιατί το κάνεις. Πρέπει να σκέφτεσαι όσο και αν είσαι κουρασμένος! Πρέπει να μπορείς να κάνεις κουμάντο και να οδηγείς το τμήμα σου, την περίπολό σου στην επιτυχία, ή τουλάχιστον όχι στην αποτυχία!

Όλα μελετημένα, πάνω στην εκπαίδευση, σιγά-σιγά σε μυούν στο χώρο των ειδικών επιχειρήσεων και σε κάνουν να αισθάνεσαι τη σιγουριά αυτού που γνωρίζει τις δυνατότητές του και πώς να τις αξιοποιεί.

Διέλευση εμποδίου "Αράπης" (Πηγή ΓΕΣ)
Γίνεσαι φίλος με το βουνό, προσαρμόζεσαι στην υγρασία και στην παγωνιά, κινείσαι το βράδυ όπως ακριβώς την ημέρα και ίσως καλύτερα, βουλιάζεις στους βούρκους, περνάς ποτάμια, ανεβαίνεις βράχια, για να κατέβεις και να κολυμπήσεις στη θάλασσα! Γεύση στο στόμα από την καπνιά της μικρής, ανεπαίσθητης και κρυμμένης φωτιάς , κάπου χωμένος στην ερημιά, ανάμεσα στα γύρω βουνά.

Ασκήσεις με δοκούς (Πηγή ΓΕΣ)
Κόκκινα μάτια από την αγρύπνια, περπάτημα μέχρι λιποθυμίας σε μονοπάτια ή λασπωμένους από την βροχή χωματόδρομους. Μαθαίνεις τι θα πει κυνηγημένος, δραπέτης, αλλά και πως να επιβιώσεις και να διαφύγεις. Τα χέρια σου γεμίζουν φουσκάλες από τα σχοινιά και εύκολα ξεπερνάς τη φοβία του ύψους. Όλα μια ιδέα είναι!

Διέλευση εμποδίου "Φαέθων" μετά από ολονύκτια πορεία. Η άκρη του..σχοινιού είναι στη θάλασσα.(Πηγή ΓΕΣ)
Μπορείς από το τίποτα να φτιάξεις ένα αυτοσχέδιο εργαλείο, ένα όπλο, ένα κατάλυμα για να περάσεις την μέρα σου. Τη μέρα σου, γιατί τότε πρέπει να κρύβεσαι! Η νύκτα  σε προστατεύει  και πρέπει να την εκτιμάς. Όλα γίνονται τη νύκτα!  Μπορείς να ανάψεις φωτιά χωρίς σπίρτα ή αναπτήρα, να γδέρνεις ή να ξεπουπουλιάζεις ότι μπορείς να πιάσεις στο δόκανό σου. Αν δεν το κάνεις, απλά υποφέρεις.


Εκπαίδευση στην επιβίωση στο ΚΕΑΠ. (Πηγή ΓΕΣ)
Ξέρεις πλέον από εκρηκτικά και τι ζημιά  κάνουν. Ξεκαθαρίζεις τι πρέπει να πεις στους κομάντος που σε ακολουθούν ή θα σε ακολουθήσουν στο μέλλον. Στήνεις στο πι και φι μια αμμοδόχο για να εξηγήσεις το σχέδιό σου. Καταλαβαίνεις πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις τον όποιο αντίπαλό σου και δεν φοβάσαι καμιά απειλή! Μαθαίνεις πως να πολεμάς την απειλή από "μέσα"!

Έκδοση διαταγής σε αμμοδόχο στο ΚΕΑΠ  (Πηγή ΓΕΣ)
Το κυριότερο, γνωρίζεις το συνάδελφό σου, κάθε συνάδελφό σου, πόσο μετράει, εκτιμάς τις ικανότητές του, όπως και αυτός τις δικές σου Δημιουργείται εμπιστοσύνη. Γίνεσαι όχι απλά φίλος, αλλά αδελφός! Οι σχέσεις σου με όλους τους άλλους του σχολείου σου, διαρκούν για όλη σου τη ζωή. Όπου και αν βρεθείς, ο δεσμός δεν χαλαρώνει, γιατί έχει δεθεί με ...σφικτές συνθήκες! Οι μνήμες μένουν ανεξίτηλες.

Εκπαίδευση στην Αναρρίχηση-Καταρρίχηση με πλήρη φόρτο στον Πύργο (Πηγή ΓΕΣ)
Όταν πας στη μονάδα σου, μαθαίνεις στους άλλους, αυτά που ξέρεις. Προσπαθείς να τους φτάσεις εκεί που είσαι. Δείχνεις τις ικανότητές σου και τους λες με τον τρόπο που ξέρουν οι κομάντος: "Ακολούθησε".

Ασκήσεις περιπόλων (ΚΕΑΠ)
Και αυτοί όταν καταλάβουν ποιος και τι είσαι, έρχονται χωρίς δισταγμό. Μπαίνουν στη φωτιά για χατήρι σου, γιατί ξέρουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να τους απογοητεύσεις. Αυτό είναι και το πνεύμα των Ειδικών Δυνάμεων.

Εκπαίδευση στην ταχεία καταρρίχηση από ελικόπτερο. Αρχικά χωρίς φόρτο και τελικά με πλήρη φόρτο και οπλισμό.
(Πηγή ΓΕΣ)
Τι είναι λοιπόν το ΚΕΑΠ;  Η κάλλιστη εκπαίδευση ενός μαχητή! Ίσως  είναι καλύτερο  από παρόμοια ξένα Κέντρα.  Και δεν τα είπα όλα. Υπάρχουν και άλλα πολλά. Όσοι περάσατε τα ξέρετε! Όσοι θέλετε να μάθετε, ...πρέπει να τα περάσετε!


Ανιχνευτής

























Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.