Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

"Νηστικό αρκούδι δεν...χορεύει"

Ο στρατός κινείται με το... στομάχι! Αν δεν φάει ο μαχητής, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο έργο του.   Σε όλους τους στρατούς καταβάλλεται προσπάθεια για την παραγωγή ξηράς τροφής που θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του στρατιώτη σε θρεπτικές ουσίες χρήσιμες στο ανθρώπινο σώμα αλλά και με θερμιδική αξία ικανή για την αντιμετώπιση του ημερήσιου σωματικού κάματου, όταν οι επιχειρήσεις  δεν επιτρέπουν την χρήση μαγειρείου για την παρασκευή συσσιτίου.

Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στο χώρο των ειδικών δυνάμεων που εκ της αποστολής, δεν υπάρχει δυνατότητα παράθεσης μαγειρεμένου φαγητού, παρά μόνο ξηράς τροφής. Αυτή όμως η ξηρά τροφή πρέπει να είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλες τις καιρικές συνθήκες και σε δύσκολα φυσικά περιβάλλοντα. Πρέπει ο τρόπος κατασκευής να επιτρέπει την εύκολη χρήση τους ενώ το περιεχόμενό τους να είναι ελκυστικό και ταυτόχρονα θρεπτικό, χωρίς να αλλοιώνεται γρήγορα.




Όλα αυτά απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος   κατασκεύασε ένα νέο είδος ξηράς τροφής που ονόμασε  "Τροφή Πρώτου Πλήγματος"(First Strike Ration) και διέθεσε στο προσωπικό του από το 2008., ένεκα και των επιχειρήσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Αποτελείται από συστατικά κατασκευασμένα με τη φιλοσοφία "τρώω ενώ κινούμαι",  δηλαδή σαν σοκολάτα ή  σάντουιτς και ανταποκρίνεται στους μαχητές που ετοιμάζονται για επικείμενη επιχείρηση, και αναλαμβάνουν δράση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτού του είδους οι τροφές διανέμονται για τις 72 πρώτες ώρες αγώνα και είναι παρασκευασμένες για την κάλυψη των μεγάλων απαιτήσεων ενός μαχητή σε κατανάλωση ενέργειας στο πεδίο της μάχης.




Ένα σημαντικό σημείο που λήφθηκε υπ' όψη από το Κέντρο Εξοπλισμού του Στρατιώτη του Στρατού των ΗΠΑ (US Army Soldier System Center), δηλ. της στρατιωτικής τους υπηρεσίας που ασχολείται με αυτά τα θέματα, είναι ο τρόπος που αντιμετώπιζαν οι στρατιώτες τις ξηρές τροφές που λάμβαναν, από απόψεως όγκου και βάρους. Διαπιστώθηκε ότι η μέχρι τότε συσκευασία ήταν σχετικά άβολη και σε  ασκήσεις, ή ακόμη περισσότερο σε επιχειρήσεις, για να ελαττώσουν το βάρος και τον όγκο, οι στρατιώτες αποσυσκεύαζαν τις ξηρές τροφές, έπαιρναν αυτό που κατά τη γνώμη τους ήταν εύκολο και γρήγορο στο γεύμα και πέταγαν ότι θεωρούσαν περιττό. Πολλές φορές αυτά που πέταγαν, περιείχαν τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες και κανένας δεν μπορούσε να το ελέγξει, όταν η προτεραιότητα δινόταν στο νερό και στα πυρομαχικά.



Έτσι λοιπόν, άλλαξαν τον τρόπο συσκευασίας και έφτιαξαν κάτι που ταίριαζε σε αυτό που ζητούσε "ο πελάτης". Η τροφή δεν θέλει καθόλου προετοιμασία να καταναλωθεί, δεν χρειάζεται πολύ νερό, είναι κατά 50% ελαφρύτερη από την προηγούμενη συσκευασία και κυρίως είναι μία καλά ισορροπημένη δίαιτα με θρεπτικά συστατικά σε όλο το περιεχόμενο. Παρέχει 2900 θερμίδες ανά ημέρα. Το μόνο κατά κάποιο τρόπο τρωτό που έχει, είναι η διάρκεια ζωής που δεν ξεπερνά τα 2 χρόνια σε συγκεκριμένη θερμοκρασία φύλαξης.Τον Οκτώβριο του 2010 οι Αμερικανοί Πεζοναύτες έκαναν ένα δικό τους τέστ σ' αυτή την ξηρά τροφή και το τι είπαν δείτε το στο βίντεο που ακολουθεί.




Βελτίωση όμως έγινε και σε ένα ακόμη είδος ξηράς τροφής, αυτού των ειδικών δυνάμεων του ονομαζόμενου LRP, (Long Range Patrol) δηλαδή για περιπόλους μακράς ακτίνας, που είναι αφυδατωμένη και προσφέρεται σε 12 διαφορετικά μενού ως τώρα. Η βελτίωση αφορά στην ελάττωση του βάρους, στην αύξηση της θερμιδικής αξίας κατά 500 θερμίδες και στην ευκολότερη χρήση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης έντονη προσπάθεια καταβάλλεται στην επίτευξη μεγαλύτερου χρόνου ζωής. Οι Αμερικανοί προωθούν μία βελτιωμένη μέθοδο αποστείρωσης των παρασκευασμένων τροφών, όπως είναι οι ξηρές τροφές του στρατού, με τη χρήση μικροκυμάτων. Η έρευνα σ' αυτό τον τομέα που γίνεται από τον καθηγητή Τάνγκ του πανεπιστημίου της πολιτείας Ουάσινγτον έχει προχωρήσει σημαντικά και χρηματοδοτείται από πολλές βιομηχανίες παρασκευής έτοιμων τροφίμων, αλλά και από τον αμερικανικό στρατό.

Είναι γεγονός ότι το φαγητό ανεβάζει το ηθικό και πολύ περισσότερο, αν είναι καλό. Στην περίπτωση μαχομένων τμημάτων και προς κέρδος χρόνου, ο αμερικανικός στρατός έχει κατασκευάσει αυτού του είδους τις ξηρές τροφές σε συσκευασίες των 80 ατόμων, που μπορεί ένας μάγειρας να προετοιμάσει πολύ εύκολα, χωρίς την ανάγκη ειδικού εξοπλισμού και να διανείμει σε στρατιωτικά τμήματα. Η ομαδική παράθεση συσσιτίου έχει παρατηρηθεί, ότι κάνει καλό στην ψυχολογία μαχομένων τμημάτων.


Ανιχνευτής

Πηγή: SOF Technology







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.