Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Ειδικές επικοινωνίες Ειδικών Δυνάμεων

Bookmark and Share
Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, έχουν αναπτύξει ένα νέο λογισμικό για τους σταθμούς ασυρμάτου τους που τους επιτρέπει επικοινωνία με ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails). Οι επικοινωνίες είναι κρυπτογραφημένες και το γραπτό κείμενο είναι πολύ δύσκολο να παρανοηθεί, ή να μπερδευτεί με άλλα, με αυτό το σύστημα.

Οι ειδικές δυνάμεις γενικά σ' όλο τον κόσμο, είναι γνωστό ότι πρωτοτυπούν πάντα σε εξοπλισμό. Ειδικότερα στον τομέα των επικοινωνιών, αναπτύσσουν τεχνολογίες που παρέχουν δυνατότητες τύπου διαδικτύου (internet) με απλή και εύκολη πρόσβαση και διανομή πληροφοριών.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι το σύστημα ROVER(Remote Operations Video Enhanced Receiver) το οποίο επιτρέπει την χρησιμοποίηση των πυρών  αεροπορικής υποστήριξης ευχερέστερα και ακριβέστερα. Αυτή η συσκευή, χρησιμοποιεί δορυφορική διασύνδεση για λήψη βίντεο από ιπτάμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΜΕΑ),{UAVs (unmanned air vehicles)} ή από αεροσκάφη και εμφάνιση στην οθόνη φορητών υπολογιστών των επίγειων στρατευμάτων. 

Το σύστημα ROVER έχει εξελιχθεί και επιτρέπει τώρα την παράλληλη χρήση βίντεο και εικόνων από τμήματα εδάφους και από πιλότους μαχητικών ή άλλων αεροσκαφών με παράλληλη επικοινωνία μέσω συνθηματικών στρατιωτικών παραστάσεων, για τον ακριβή εντοπισμό στόχων. Έτσι ελαχιστοποιούνται περιστατικά αδελφοκτόνων πυρών. Το σύστημα ξεκίνησε να εμφανίζεται στις αρχές του 2002 και ήταν σχετικά ογκώδες. Συνήθως το τοποθετούσαν επάνω σε όχημα τύπου Hummer.Σήμερα έχει ήδη κατασκευασθεί το ROVER 4 με τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν προηγουμένως και ζυγίζει  περίπου 6 κιλά. Χρησιμοποιείται κυρίως από τους ΑΕΛΑ (Αξιωματικούς Ελεγκτές Αέρος) για την κατεύθυνση πυρών αεροπορικής υποστηρίξεως, αλλά και από τις ειδικές δυνάμεις. 

Η πίεση των επιχειρήσεων όμως και η ανάγκη για ελαφρύτερο εξοπλισμό ίδιων ή καλύτερων δυνατοτήτων, οδήγησε στην κατασκευή μικρότερων σε όγκο και βάρος συσκευών για χρήση σε επίπεδο διμοιρίας και ομάδος μάχης πεζοπόρων τμημάτων. Ήδη ισραηλινή εταιρία κατασκεύασε συσκευές ROVER μεγέθους "έξυπνου κινητού" (smart phone) που μπορεί να μεταφέρεται στο μανίκι της στολής του μαχητού.

Στο μεταξύ οι ειδικές δυνάμεις έρχονται με νέες ιδέες, όπως αυτή της αποστολής μηνυμάτων και όχι μόνο. Κατευθύνονται σε νέο σύστημα διοίκησης και ελέγχου και πληροφοριών.Πολύ απλοϊκά,θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει σαν μία μορφή internet, με όλα τα "εργαλεία" και τις διευκολύνσεις που μας δίνει (word, powerpoint, excel, skype, wikipedia, u-tube, facebook, g-earth, navigator,meteo, news) και άλλες εφαρμογές, προσαρμοσμένες όμως στην κάλυψη στρατιωιτικών αναγκών επίλυσης τακτικών προβλημάτων και επικοινωνιών.

Ελπίζω όσοι ασχολούνται με αυτά στο χώρο των δικών μας ειδικών δυνάμεων να λάβουν το μήνυμα "δυνατά και καθαρά"

Με καταδρομικούς χαιρετισμούς,

Ανιχνευτής

Πηγή: Strategypage
-->






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.