Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Ο ηλεκτρονικός Υπολογιστής νερού

Πηγή
Αφού ζούμε την τεχνολογία των apps και σήμερα  ακόμη και  η "κουτσή Μαριώ" έχει κινητό τηλέφωνο τύπου android ή iphone, δημιουργήθηκαν πολλές εφαρμογές που εξυπηρετούν και στρατιωτικούς σκοπούς.

Μια τελευταία, είναι αυτή που δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών της περιβαλλοντικής Ιατρικής  του αμερικανικού στρατού (U.S. Army Research Institute of Environmental Medicine,  USARIEM), και υπολογίζει την ημερήσια ανάγκη σε πόσιμο νερό ενός στρατιώτη, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την δραστηριότητα που πρόκειται να αναλάβει.

Αυτό που συνηθίζεται ως σήμερα είναι η εφαρμογή μιας κοινής οδηγίας βάσει της οποίας, ανάλογα με τον καιρό και τις συνθήκες που επικρατούν, υπολογίζεται με απλές πράξεις πόσα λίτρα νερού χρειάζεται ένας στρατιώτης την ημέρα. Συνήθως υπολογίζεται σε 2 έως 3 λίτρα νερό την ημέρα.

Πηγή
Στον στρατιωτικό ηλεκτρονικό υπολογιστή νερού, τον SWET (Soldier Water Estimation Tool)  οι ερευνητές έχουν τοποθετήσει όλες τις παραμέτρους περιβάλλοντος, φυσικής δραστηριότητας, φόρτου, στολής και σωματικών διαστάσεων. Έτσι για τον κάθε στρατιώτη, βγαίνει η ανάγκη σε νερό με ακρίβεια (όπως λένε) και υπολογίζεται  το βάρος που πρέπει να μεταφέρει , ανάλογα με τις ημέρες που θα πρέπει να παραμείνει στο πεδίο.

Παράλληλα η εφαρμογή έχει και πρόγραμμα μονάδας, που βοηθάει το διοικητή ενός τμήματος, λόχου ή τάγματος στον υπολογισμό αναγκών του σε νερό ανάλογα με τις ημέρες θεάτρου επιχειρήσεων. Μέχρι τέλους του έτους θα υπάρχει πρόσβαση στην εφαρμογή, απ' όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Ως ..τότε ας αρκεστούμε σ' ένα app της  Google που μας βοηθάει στην απαιτούμενη κατανάλωση νερού, αν βάλουμε τα σωστά στοιχεία μας. Επιπλέον, υπάρχει ένας ακόμη κλασικός υπολογιστής.

Ο υπολογισμός γίνεται εύκολα. Αυτό όμως που θέλει προσπάθεια και προσοχή είναι η εκπαίδευση του στρατιώτη ώστε να μην αποφεύγει (λόγω βάρους) να παίρνει νερό μαζί του με αποτέλεσμα να πέφτει στην αφυδάτωση.



Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.