Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

"Εκπαίδευση αποφασιστικής δράσης"

Από το 2012 έχει ξεκινήσει αυτού του είδους η εκπαίδευση αμερικανικών και άλλων συμμαχικών στρατιωτικών μονάδων στην γερμανική περιοχή στρατιωτικής εκπαίδευσης  Γκράφενβορ και Χόχενφελς της ανατολικής Βαυαρίας.

Δημιουργήθηκε δηλαδή ένα τακτικό πλαίσιο (σενάριο) που προσομοιάζει στο περίπλοκο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον με τις ασύμμετρες απειλές του ανταρτοπόλεμου της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος σε όλες του τις μορφές, αλλά και τυραννικών καθεστώτων(;) που διατηρούν τακτικό στρατό. (Μήπως αναφέρονται στον Άσαντ άραγε;)

Οι ασκήσεις αυτές, μετά στρατεύματος όπως λέγεται στη στρατιωτική ορολογία, οργανώνονται για την εκπαίδευση σε επίπεδο σχηματισμών επιπέδου ταξιαρχίας. Στοχεύουν στην προετοιμασία αμερικανικών σχηματισμών  για ανάληψη επιχειρήσεων μέσα σε  ένα "διακλαδικό, διυπηρεσιακό, διακυβερνητικό και πολυεθνικό περιβάλλον". Επιχειρήσεις ασφαλείας ευρέων περιοχών, (Wide Area Security, WAS)   και σενάρια ελιγμών συνδυασμένων όπλων (Combined Arms Maneuver, CAM) αποτελούν (προς το παρόν) το κύριο μέλημα των Αμερικανών διοικητών για την διατήρηση της πρωτοβουλίας στο θέατρο επιχειρήσεων και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τον τερματισμό ενός πολέμου.

Αμερικανοί και Αλβανοί σε τεχνικές αγώνα κατοικημένων τόπων, κατά τη διάρκεια της άσκησης "Combined Resolve III" (Πηγή)
Έτσι λοιπόν, για να μπορούν να "συννενοούνται" με συμμάχους με τους οποίους ενδεχομένως θα συνεργασθούν στα πλαίσια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ (ή και εκτός αυτού), οργανώνουν την άσκηση με τον τίτλο "Combined Resolve" (Συνδυασμένη Επίλυση) που για το 2014 διεξάγεται ήδη και τελειώνει στις 24 Νοεμβρίου και συμμετέχουν  4.000 στρατιώτες συνολικά, από Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Καναδά, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, και Τσεχία. (που είναι η Ελλάδα;)

Σέρβοι, σε επεισόδιο  ενεργειών άμεσης αντίδρασης κατά τη διάρκεια της άσκησης "Combined Resolve III". Οι Σέρβοι έχουν δημιουργήσει μικτή μονάδα με τους Αρμένιους και συμμετείχαν σε ενέργειες ανακατάληψης κατοικημένων περιοχών. Χρησιμοποιούν την εκπαιδευτική συσκευή MILES για την δημιουργία αληθοφάνειας πυρών και απωλειών. Είναι η ταινία με τα "κουμπάκια" που βλέπετε στα κράνη τους και η συσκευή που βρίσκεται στην άκρη της κάννης των τυφεκίων Μ16 που τους έδωσαν οι Αμερικανοί προφανώς για την άσκηση.  (Πηγή)
Η αμερικανική δύναμη που αλλάζει περιοδικά, στα πλαίσια των ετοιμοτήτων που τηρούνται στο ΝΑΤΟ για αυτή την περίοδο είναι η 1η Ταξιαρχία της 1ης Αεροκίνητης Μεραρχίας. Προκειμένου δε, να έχουν έγκαιρη προετοιμασία, οι Αμερικανοί διατηρούν σε κατάσταση άμεσης χρήσης τον εξοπλισμό ενός μηχανοκίνητου τάγματος (με όλα τα υλικά, εφόδια μέσα και οπλισμό) "European Activity Set" ο οποίος παραδίδεται κάθε φορά στη δύναμη που αλλάζει. 

Η άσκηση περιλαμβάνει εκπαίδευση και βολές με όλα τα όπλα (Gunnery training), εκτέλεση ελιγμών με μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες μονάδες και τελικά μια συνδυασμένη άσκηση  με πραγματικά πυρά.(σε συνδυασμό και συμμετοχή όλων των όπλων).

Μολδαβός καταδρομέας, εκτελεί καταρρίχηση "fast rope" από βουλγαρικό ελικόπτερο στα πλαίσια της άσκησης "Combined Resolve III". Βούλγαροι, Μολδαβοί και Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων συμμετέχουν στην άσκηση, με τους Αμερικανούς να "συνεκπαιδεύουν" τους πρώτους. (Πηγή)
Μέσα στις ειδικές καταστάσεις της άσκησης περιλαμβάνονται και ενέργειες, περισσότερο εξασκήσεις, σε τεχνικές ειδικών δυνάμεων. Οι γείτονες μας  Βούλγαροι συμμετέχουν και μαθαίνουν "πολλά και καλά" πράγματα όπως φαίνεται. Πέρυσι μαζί με Αυστριακούς, συμμετείχαν σε άσκηση αγώνα κατοικημένων τόπων

Με τους Αμερικανούς πεζοναύτες συνεκπαιδεύονται επίσης στα πλαίσια της "Δύναμης  Μαύρης θάλασσας" όπου έρχονται εκ περιτροπής οι εκστρατευτικές μονάδες των Αμερικανών πεζοναυτών διαπλέοντας τη Μεσόγειο, διασχίζοντας το Αιγαίο και καταλήγοντας στη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτά για τους γείτονες! Πάντως οι Σέρβοι είναι "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ" και καλά κάνουν.


Ανιχνευτής























Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.