Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Μια ματιά σε ειδικές επιχειρήσεις..

Οι SAS με τα quad bikes τους, τις τετράτροχες μοτοσυκλέτες τους, "αλωνίζουν" την έρημο του Ιράκ, οργανώνουν ενέδρες, κτυπούν μονάδες και περιπόλους του στρατού του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και εξαφανίζονται μέσα στη νύκτα, ή και την ημέρα ακόμη, πριν προλάβουν οι αντίπαλοι να καταλάβουν τι γίνεται! "Οι τακτικές μας ενσπείρουν τον φόβο του Θεού στις τάξεις του ΙΚ" είπε κάποιος εκπρόσωπός τους σε συνέντευξη τύπου.

Παλιά φωτογραφία που δείχνει την τακτική χρησιμοποίηση των τετράτροχων μοτοσυκλετών στις επιχειρήσεις ερήμου. Ελεύθερος σκοπευτής εγκλωβίζει στόχο από μακριά. Καταδρομές τύπου ανταρτών, είναι η ..απάντηση στην συμβατική πλέον λειτουργία του στρατού του ΙΚ. (Πηγή)
Οι πληροφορίες που προέρχονται από συνεχή παρατήρηση, περιπόλων αναγνώρισης, και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναλύονται και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για τη σχεδίαση ενεδρευτικών προσβολών. 

Μεταφορικά ελικόπτερα Chinook, φορτώνουν περιπόλους και μοτοσυκλέτες, με πολυβόλα και τυφέκια ελεύθερου σκοπευτού τύπου  Barrett  και τους ξεφορτώνουν σε προκαθορισμένα "σημεία αφέσεως" στην έρημο, από όπου με τις μοτοσυκλέτες, διανύουν αποστάσεις 50 και πλέον χιλιομέτρων για προσεγγίσουν τον στόχο τους αθέατοι ή να "στήσουν" την ενέδρα τους, χωρίς να προδίδονται από το θόρυβο των ελικοπτέρων.

"Προλειαίνουν" το έδαφος για τη μεγάλη εαρινή επίθεση που ετοιμάζει ο συνασπισμός Ιράκ, Πεσμεργκά (γύρω στους 20.000 στρατιώτες) και άλλων συμμάχων (Αμερικανών, Βρετανών). Ήδη 300 Βρετανοί στρατιωτικοί βρίσκονται εκεί και ασχολούνται με την εκπαίδευση των Πεσμεργκά.

Το στρατηγείο και οι λοιποί σταθμοί διοικήσεως του στρατού ΙΚ, έχουν αναγκαστεί να κινούνται συνεχώς, για να μπορούν να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους.

Οι Βρετανοί πάντως, δεν μπορούν να "χωνέψουν" πως πάνω από 500  υπήκοοί τους πολεμούν στο πλευρό του ΙΚ. 

Στην Ουκρανία, έχει αποσταλεί μια αμερικανική ομάδα γιατρών και νοσοκόμων των ειδικών δυνάμεων, προφανώς στα πλαίσια διμερούς συμφωνίας (στρατιωτικής υποβοήθησης) για να εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς στρατιωτικούς νοσοκόμους στον χειρισμό απωλειών μάχης  Το ιατρικό αυτό προσωπικό έχει διατεθεί στους Ουκρανούς, από  τη Στουτγάρδη, με μέριμνα της αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCEUR). 

Στην Υεμένη μια άλλη ειδική επιχείρηση έλαβε χώρα πριν από λίγες ώρες, για την απελευθέρωση ενός Αμερικανού στρατιώτη που έπιασαν μαχητές της Αλ Κάιντα, κατά τη διάρκεια προσβολής μιας αεροπορικής βάσης κοντά στην πόλη Λαχίζ της νότιας Υεμένης. Εκεί βρίσκεται κλιμάκιο Αμερικανών εκπαιδευτών που εκπαιδεύει στρατιωτικό προσωπικό της Υεμένης σε αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Οι ειδικές δυνάμεις (Υεμένιοι και Αμερικανοί) εντόπισαν το κρησφύγετο και κτύπησαν αιφνιδιαστικά, σκοτώνοντας 7 από τους τρομοκράτες και ελευθερώνοντας τον αιχμάλωτο Αμερικανό. 

Η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να έχει επιρροή στην ταλαιπωρημένη από τις εμφύλιες διαμάχες Υεμένη. Και εκεί Σουνίτες και Σιίτες βρίσκονται στα μαχαίρια. Και σαν να μην έφτανε αυτό χιλιάδες Σομαλοί πρόσφυγες περνάνε απέναντι και ανάμεσά τους μαχητές της Αλ Σαμπάαμπ, που ενισχύουν την Αλ Κάιντα.

Στο Αφγανιστάν, η  κυβέρνηση του νέου προέδρου Ασράφ Γκάνι, (τελείωσε ο Καρζάι από τον Σεπτέμβριο του 2014) έχει εγκρίνει "σιωπηλά" την επανενεργοποίηση των νυκτερινών επιχειρήσεων κατά των Ταλιμπάν από ειδικές δυνάμεις του αφγανικού στρατού, προκειμένου να καταπολεμήσουν τους Ταλιμπάν ιδιαίτερα στις ταραγμένες επαρχίες της Κανταχάρ και της Χελμάντ. Και οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να ασκούν επιρροή στο Αφγανιστάν.

Παλαιότερη φωτογραφία που δείχνει νυκτερινή προσγείωση ελικοπτέρου Chinook για παραλαβή τμήματος ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν (Πηγή)
Ο πρώην πρόεδρος Καρζάι, ενοχλημένος από τις απώλειες σε άμαχο πληθυσμό, κατά τη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων από μικτά τμήματα Αφγανών και Αμερικανών (παράπλευρες απώλειες τις ονόμαζαν), είχε απαιτήσει την διακοπή τους, από το 2013. Οι νυκτερινές (καταδρομικές) επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν "επίσημα" από το 2015, με μέριμνα των αφγανικών ειδικών δυνάμεων και με την υποστήριξη των Αμερικανών συμβούλων τους, οι οποίοι θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν το επόμενο έτος. Ανεπίσημα μπορεί ήδη να υπάρχουν επιχειρήσεις σε εξέλιξη. Ποιός ξέρει; 

Στην Αρμενία μια άλλη ειδική επιχείρηση εξελίχθηκε προκειμένου να περισυλλεγούν τα πτώματα των 3 σκοτωμένων μελών του πληρώματος του αρμενικού ελικοπτέρου Mi 24 που καταρρίφθηκε από τους Αζέρους πριν  από 2 εβδομάδες περίπου, πάνω από την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τμήμα ειδικών δυνάμεων της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Πηγή)
Αρμενικό τμήμα ειδικών δυνάμεων κινήθηκε νύκτα προσέγγισε το πεσμένο ελικόπτερο που βρισκόταν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν και μετέφερε τις σωρούς  σε ασφαλές μέρος για περαιτέρω έρευνα, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους Αζέρους. 

Ο  ρόλος των ειδικών επιχειρήσεων παραμένει σημαντικός και οι ειδικές δυνάμεις εξακολουθούν να είναι αναγκαίες και απαραίτητες παντού.



Ανιχνευτής 








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.