Δορυφορική εικόνα των Ιμίων (Πηγή) |
Ήταν η μοναδική μέρα της ζωής μου στο στρατό που έκλαψα από θυμό, από αγανάκτηση για το αποτέλεσμα και από θλίψη για τον άδικο και άσκοπο χαμό 3 παλικαριών του ΠΝ στα Λιμνιά.
Και αυτό γιατί έζησα από πολύ κοντά τα γεγονότα! Δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα, αλλά θα πρέπει οι νεώτεροι να ξέρουν πώς έγιναν τα γεγονότα και να μην ξεχνούν.
Έχω ακούσει και έχω διαβάσει απίθανες ιστορίες ως τώρα, που προέρχονται από κάθε πλευρά. Έχουν γραφτεί και βιβλία από όσους θέλουν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους γιατί είτε αισθάνονταν αδικημένοι ή ίσως και ενοχές για λάθη που έγιναν σε όλα τα επίπεδα, στρατιωτικά και πολιτικά, ή ακόμη γιατί δεν έκαναν την υπέρβαση και δεν τόλμησαν να κάνουν αυτό που έπρεπε!
"Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς". Δυστυχώς αυτοί είναι πολύ λίγοι. Έτσι αποδείχτηκε τότε και αποδεικνύεται και σήμερα, με την οικονομική κρίση που γδέρνει τον κοσμάκη.
Για τα Ίμια, όπως τα ξέρουν οι περισσότεροι, έγραψα αυτά που έκρινα σκόπιμο να γράψω και μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά άρθρα "Η ενέργεια των Τούρκων SAT στα Ίμια. Η αλήθεια και το ψέμα" και το "Με το μαχαίρι στο στόμα".
Επειδή τέτοιες ημέρες όλοι ξαναθυμούνται την ιστορία, διάβασα από περιέργεια όσα άρθρα βρήκα. Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν το άρθρο που αναφέρεται στις σκέψεις ενός Τούρκου επιτελούς που ανήκε στην επιτελική ομάδα συντονισμού του τουρκικού τμήματος ειδικών δυνάμεων.
Πλησιάζει περισσότερο στην πραγματική διεξαγωγή της επιχείρησης και εκφράζει την στρατιωτική εκτίμηση και την απορία του θα έλεγα, για τον αντίπαλο (τους Έλληνες) που δεν είχε επανδρώσει και το δυτικό νησάκι εκείνες τις περίεργες ημέρες. Εύλογη απορία!
Πέρα από τις όποιες θεωρίες συνωμοσίας, τις πάμπολλες πολιτικοστρατιωτικές αναλύσεις και τις φανταστικές φλυαρίες, τα πράγματα είναι απλά! Το δυτικό νησάκι έμεινε αφύλακτο εκείνο τα βράδυ και ο αντίπαλος εκμεταλλεύτηκε το τακτικό λάθος. Το έπιασε αμαχητί! (Τις πταίει;)
Το τακτικό λάθος μετακυλίστηκε σε πολιτικοστρατιωτικό δίλημμα "πόλεμος ή αποχώρηση" γιατί ίσως δεν υπήρξε σε τακτικό επίπεδο και σε τόπο και χρόνο, η άμεση αντίδραση από τον τοπικό στρατιωτικό/ναυτικό διοικητή που είχε την αποστολή της φύλαξης των νησίδων. Ίσως γιατί δεν εφαρμόσθηκαν οι προβλεπόμενοι κανόνες εμπλοκής. Ίσως γιατί ο συντονισμός γινόταν από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και όχι από αυτόν που ήταν ο υπεύθυνος εκείνης της περιοχής επιχειρήσεων.
Έτσι, ενώ η κατάσταση εξελισσόταν ραγδαία, δεν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης αντιμετώπισης, αφού ώσπου να γίνει κατανοητό το ένα πρόβλημα και να δρομολογηθεί η αντίδραση, παρουσιαζόταν το επόμενο πρόβλημα. Μοιραία ο ένας αντίπαλος συνεχώς προσπαθούσε ν' αντιδράσει στα διαδοχικά προβλήματα ενώ ο άλλος έκανε κινήσεις! Αποτέλεσμα: Ματ!
Και όμως ανεξάρτητα με το τι συνέβαινε εκεί, στη συγκεκριμένη περιοχή, οπουδήποτε αλλού οι ένοπλες δυνάμεις λειτούργησαν σωστά και δημιούργησαν ευνοϊκές προϋποθέσεις αντίστοιχης απάντησης.
Η ανακατάληψη δεν έγινε, γιατί η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία φάνηκε ότι δεν ήταν ενωμένη και αποφασισμένη να φτάσει στ' άκρα, προασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα. Υπολόγισε το κόστος και δεν τόλμησε να "ρισκάρει". Ίσως δεν πείστηκαν κάποιοι για τις δυνατότητες των ενόπλων μας δυνάμεων. Ίσως γιατί κάποιοι δεν τους έπεισαν γι' αυτές τις δυνατότητες. Ίσως γιατί βιάστηκαν να ζητήσουν διαιτησία και διαμεσολάβηση ξένων δυνάμεων φοβούμενοι οδυνηρότερες καταστάσεις και αφαίρεσαν τον χρόνο και τη δυνατότητα της έγκαιρης ισοδύναμης στρατιωτικής απάντησης.
Η ουσία παραμένει στο ότι δεν υπήρξε σύμπνοια και τούτο φαίνεται από τις δηλώσεις, τις συνεντεύξεις και τα βιβλία των βασικών εμπλεκομένων. Η έλλειψη σύμπνοιας στο ανώτατο επίπεδο οδηγεί σε ολέθρια αποτελέσματα.
Ανιχνευτής
Για την ιστορία πάντα, πέρασαν ειδικές δυνάμεις απέναντι εκείνη την νύχτα?
ΑπάντησηΔιαγραφήεχω διαβάσει οτι κάποια στοιχεία δικά μας ήταν στην άλλη πλευρά του Έβρου. είναι αλήθεια?
Επειδή επιβάλλεται αυτή την περίοδο να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, αυτή η τραγωδία γέννησε την Ζ ΜΑΚ.
ΑπάντησηΔιαγραφή