Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Η "φιλική" σκοπευτική διόπτρα

Στέλεχος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, δοκιμάζει την νέα σκοπευτική διόπτρα  RAZAR (Πηγή)
Ένα από τα αδύνατα σημεία μιας συμβατικής σκοπευτικής διόπτρας είναι η ρύθμισή της και η προσαρμογή της προς τον στόχο,  όταν ο σκοπευτής βρίσκεται στο πεδίο. Συνήθως αναγκάζεται για λίγο να στρέψει την προσοχή του στα κουμπιά ρύθμισης αφήνοντας τον στόχο, ή ανάλογα με το μοντέλο της διόπτρας, να βγάλει το χέρι του από τη σκανδάλη για να πιάσει κουμπί ρύθμισης.

Αυτό που θα ήθελε ένας σκοπευτής  από μια διόπτρα, εκτός από μικρό όγκο, μικρό βάρος, αντοχή σε αντίξοες συνθήκες και μεγάλη διάρκεια λειτουργίας μπαταριών, είναι να έχει δυνατότητα εστίασης γρήγορα και να προσαρμόζεται στο στόχο, να "ζουμάρει" δηλαδή, με την πίεση ενός κουμπιού, χωρίς ο σκοπευτής ν' αφήνει από τα μάτια του το στόχο, ούτε το δάκτυλό του από τη σκανδάλη του όπλου του. Κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουμε όλοι με τις σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές.

Κάπως έτσι σκέφτηκε ένας παλιός απόστρατος Αμερικανός των ειδικών δυνάμεων, που είχε μεράκι με τα όπλα και επινόησε μια τέτοια διόπτρα, δουλεύοντας σε αμερικανική εταιρία έρευνας και τεχνολογίας. Η διόπτρα RAZAR (Rapid Adaptive Zoom for Assault Rifle), με το απλό πάτημα ενός κουμπιού, που προσαρμόζεται επάνω στο τυφέκιο, κάνει γρήγορη εναλλαγή  μεταξύ υψηλής και χαμηλής μεγέθυνσης, επιτρέποντας στον σκοπευτή να εγκλωβίζει το στόχο, χωρίς να τον χάνει από τα ματιά του ούτε για δευτερόλεπτο.

Η παραδοσιακή μεγέθυνση  χρησιμοποιώντας φακούς γίνεται με την μηχανική μετατόπιση των φακών κατά μήκος του άξονα παρατήρησης. Στην περίπτωση της αυτόματης προσαρμογής της διόπτρας RAZAR, γίνεται αλλάζοντας την καμπυλότητα των επιφανειών των φακών, χωρίς αυτοί να μετατοπίζονται  σε σχέση μεταξύ τους, προσφέροντας έτσι είτε ευρεία οπτική γωνία, είτε μεγέθυνση, εστιάζοντας σε συγκεκριμένο σημείο επί του αντικειμένου παρατήρησης. Και αυτό επιτυγχάνεται με ένα συμπαγές σύστημα σκόπευσης χαμηλής ισχύος.

Ο συνδυασμός τριών βασικών τεχνολογιών, δημιουργεί αυτήν την αυτόματη προσαρμογή της διόπτρας  RAZAR:
  • Ένας πυρήνας πολυμερούς φακού που έχει δύο εύκαμπτες και ερμητικά σφραγισμένες μεμβράνες οι οποίες περικλείουν ένα ρευστό πολυμερές υλικό.
  • Ένας πιεζοηλεκτρικός ενεργοποιητής, ο οποίος μεταβάλλει ηλεκτρο-μηχανικά την καμπυλότητα των εύκαμπτων μεμβρανών, επιτυγχάνοντας την επιθυμητή (σωστή) θέση μέσα σε 250 χιλιοστά του δευτερολέπτου, με ακρίβεια 100 νανομέτρων. (1/100 του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας).
  • Τέλος ένα όργανο ακριβείας (που επινοήθηκε από την εταιρία κατασκευής) το οποίο υπολογίζει με τη βοήθεια λογισμικού και  μεταβάλλει την  εστίαση των ακτίνων φωτός του όλου οπτικού συστήματος της διόπτρας, ανάλογα με την επιθυμία του χρήστη.  

Η ενσωμάτωση των παραπάνω τεχνολογιών που συνθέτουν την ξεχωριστή ιδιότητα της αυτόματης προσαρμογής της σκοπευτικής διόπτρας με το πάτημα ενός κουμπιού, η οποία παρουσιάζει οπτική ποιότητα περίπου μισού μήκους κύματος φωτός έχει επίσης και το πλεονέκτημα της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Με δύο μπαταρίες ΑΑ, μπορεί ένας χειριστής να εκτελέσει 10.000 ενεργοποιήσεις του συστήματος.

Η διόπτρα δοκιμάστηκε για δύο χρόνια από την εταιρία,(2010-2012) περνώντας όλα τα τεστ αντοχής στρατιωτικών προδιαγραφών σε συνδυασμό με βολές τυφεκίου, όπου διαπιστώθηκε η ικανότητά της να μεγεθύνει στόχους μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων, ικανότητα που μπορεί να σώσει τη ζωή ενός στρατιώτη, ειδικά όταν θα πρέπει ν' ανταποδώσει πυρά. Με ένα πάτημα ενός κουμπιού, έγινε πολύ απλή και ¨φιλική" προς τον χρήστη. Το 2012 έγιναν δοκιμές και με την παρουσία αντιπροσώπων των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, οι οποίες είχαν θέσει στο στρατό αυτού του είδους την επιχειρησιακή απαίτηση.

Τώρα δοκιμάζεται και από τον αμερικανικό στρατό που δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για κάθε τι καινοτόμο στο χώρο του.

Η έρευνα στο νέα οπτική τεχνολογία  συνεχίζεται για την κατασκευή και οργάνων νυκτερινής σκόπευσης. Το κόστος της νέας σκοπευτικής διόπτρας, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα το ..ξεχάσουν. 


Ανιχνευτής













Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.