Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

O ΔΕΔ Τουρκίας και oι κομάντος του Αζερμπαϊτζάν

Τμήμα των ειδικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν σε παρέλαση στο Μπακού το 2011. Τα τυφέκια που φέρουν είναι τα ισραηλινά Tavor Tar-21. (Πηγή)
Και ενώ βρισκόμαστε σε σημείο καμπής των ελληνο-κυπριακοτουρκικών σχέσεων, μετά από την δυσάρεστη εξέλιξη με την τουρκική παρουσία εντός της ΑΟΖ της Δημοκρατίας της Κύπρου (μέλους της ΕΕ), λόγω διεκδίκησης πετρελαίων και αερίων (γιατί είναι πολλά τα λεφτά..) στα θαλάσσια  "οικόπεδα" και με την ιστορική τριμερή συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, που βάζει τα θεμέλια για χάραξη των ορίων των αντιστοίχων ΑΟΖ, μια άλλη μικρή είδηση μου κίνησε το ενδιαφέρον.

Ο στρατηγός Ακσακαλί μέσα σε στρατιωτικό παρατηρητήριο στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, όπου και αυτή τη χρονιά υπήρξαν θερμά επεισόδια. (Πηγή
 Ο διευθυντής/διοικητής των ειδικών δυνάμεων (ΔΕΔ) της Τουρκίας, υποστράτηγος Ζεκάι Ακσακαλί επισκέφθηκε την πρηγούμενη εβδομάδα το Αζερμπαϊτζάν, προφανώς στα πλαίσια διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Στενοί δεσμοί από παλιά ενώνουν τις δύο χώρες.

 Ο Τούρκος ΔΕΔ, είχε συνομιλίες με τον ΥΕΘΑ του Αζερμπαϊτζάν, στρατηγό Ζακίρ Χασάνοφ   και στις λίγες ημέρες που έμεινε, επισκέφθηκε στρατιωτικές σχολές, πεδία βολής, την μεθόριο του Αζερμπαϊτζάν με Αρμενία, όπου επικρατεί πολεμική ατμόσφαιρα, αφού οι γείτονες δεν έχουν καλές σχέσεις και βέβαια είδε και εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, και συγκεκριμένα το σχολείο ελευθέρων σκοπευτών όπου, όπως φαίνεται στη φωτογραφία παρακάτω, δοκίμασε και ένα τυφέκιο. Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να τον γνωρίσουμε!

Ο ΔΕΔ Τουρκίας υποστράτηγος Ακσακαλί, δοκιμάζει τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτού στο Αζερμπαϊτζάν. (Πηγή)
Οι ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν πολλά κοινά με τις αντίστοιχες τουρκικές, αφού Τούρκοι εκπαιδευτές έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια στα πλαίσια μιας μακρόχρονης "αδελφικής"συνεργασίας.

Οι Αζερμπαϊτζανοί, διαθέτουν στον στρατό ξηράς μονάδες ειδικών δυνάμεων με δομή όπως οι τουρκικές και μάλιστα έχουν και αυτοί τους μπορντό μπερέδες. Ο εξοπλισμός τους είναι πλήρης και σύγχρονος, όπως μπορείτε να δείτε σε πρόσφατη επίδειξη. Υπ' όψη ότι το Αζερμπαιτζάν οργάνωσε και την πρώτη έκθεση αμυντικού υλικού (ADEX 2014) τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αρκετά ενδιαφέροντα εκθέματα.

Στο ναυτικό τους  έχουν την μονάδα 641, (βατραχανθρώπων) το προσωπικό της οποίας έχει εκπαιδευτεί, όπως λέγεται,  από Αμερικανούς και είναι παρόμοια, με την αντίστοιχη τουρκική SAT.

Κατά διαστήματα εμφανίζονται πληροφορίες στο διαδίκτυο για μονάδες ειδικών δυνάμεων που αναφέρονται με ονόματα από το ζωικό βασίλειο, όπως:
Προφανώς από αυτές τις μονάδες κομάντος, χρησιμοποιήθηκε προσωπικό για την συγκρότηση αποστολών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπου συμμετείχε το Αζερμπαϊτζάν με δύναμη μέχρι επιπέδου λόχου.

Η Τουρκία αποτελεί την βασική χώρα με την οποία συνεργάζεται στον στρατιωτικό τομέα το Αζερμπαϊτζάν. Για να αντιληφθείτε την στενή συνεργασία που έχουν φτάνει να πούμε ότι έχουν υπογράψει πάνω από 100 συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας από το 1992 μέχρι σήμερα.

Αλλά και οι ΗΠΑ έχουν σταδιακά οικοδομήσει στενούς δεσμούς. Η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια πηγή προμηθείας στρατιωτικού υλικού και το Ισραήλ επίσης έχει αρχίσει να συναλλάσεται στον στρατιωτικό τομέα.

Το πλούσιο υπέδαφός του ΑζερμπαΪτζάν σε πετρέλαιο και αέριο, προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών ενδιαφερομένων, όπως και οι προοδευτικές φορολογικές και διοικητικές μεταρυθμίσεις του, για την δημιουργία off shore επιχειρήσεων.

Η τριβή παρ' όλα αυτά με την γειτονική Αρμενία, καλά κρατεί και δυστυχώς συγκρατεί τη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή.


Ανιχνευτής









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.