Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Η στολή που προστατεύει..

Ειδικό παντελόνι "Exosuit" που θα φέρεται κάτω από την στολή για προστασία του μυοσκελετικού συστήματος ενός μαχητή. (Πηγή)
 Ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα της στρατιωτικής αμερικανικής υπηρεσίας ερευνών και μελετών της γνωστής  DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) σχετικά με την ελαχιστοποίηση των μυοσκελετικών τραυματισμών των στρατιωτών, έχει ευοδωθεί με την βοήθεια του ινστιτούτου Wyss του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. που ασχολείται με την βιολογικά εμπνευσμένη μηχανική.   

Το πρόγραμμα έχει την ονομασία "Warrior Web" (θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε σε ελεύθερη μορφή σαν "Ζώνη του Μαχητή" και όχι "ιστός") και μέσα απ' αυτό, γίνεται προσπάθεια δημιουργίας στολών και εξαρτύσεων που θα μπορέσουν να διευκολύνουν τον μαχητή για ν' αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Οι ερευνητές λοιπόν του Χάρβαρντ, κατασκεύασαν μια ελαφριά στολή, για την ακρίβεια ένα παντελόνι που μοιάζει πολύ με αντίστοιχο υγρού τύπου των δυτών, με ιμάντες που ενισχύουν τα πόδια του χρήστη. Το ονόμασαν "Exosuit" αλλά δεν έχει καμιά σχέση με τη στολή που χρησιμοποίησαν οι δύτες στ' Αντικύθηρα. Απλά έχουν το ίδιο όνομα.

Με τα σημερινά δεδομένα, ένας μαχητής,  είναι αναγκασμένος να μεταφέρει φόρτο ( που φτάνει μέχρι και 50 κιλά, ιδίως αν ανήκει στις ειδικές δυνάμεις. Αυτό το φορτίο, προκαλεί κακώσεις στη μέση, στα γόνατα και στους αστραγάλους, ειδικά αν ένας μαχητής πρέπει να το μεταφέρει για μεγάλο χρόνο, σε πορείες ή σε απότομες κινήσεις, τρέξιμο, άλματα, σκυψίματα και έρπυση σε ανώμαλο έδαφος. Επίσης το μεγάλο βάρος μετά από κάποιο χρόνο, προκαλεί καταπόνηση και έτσι μειώνεται η σωματική ικανότητα για προστασία από τραυματισμούς. Εννοείται ότι εδώ δεν υπάρχει περιθώριο για αγύμναστους!

Η στολή αυτή θα χρησιμοποιεί ένα σύστημα ελεγχόμενης ενεργοποίησης κλειστού βρόγχου, για μεταφορά φορτίων αλλά και για την προστασία λειτουργικών κινήσεων του σώματος, με έμφαση στους μαλακούς ιστούς και μύες που συνδέονται με το σκελετικό σύστημα και το υποστηρίζουν. 

Το πρότυπο μοντέλο που κατασκεύασε το ινστιτούτο Wyss μοιάζει όπως αναφέρθηκε προηγουμένως σαν το ελαστικό παντελόνι ενός δύτη και φοριέται κάτω από την στολή. Όπως περπατάει ο χρήστης, το παντελόνι μιμείται τις κινήσεις των μυών και των τενόντων και παρέχει κάθε φορά μικρή αλλά έγκαιρη ενίσχυση στην προσπάθεια που καταβάλλει το σώμα, με αποτέλεσμα να μην καταπονούνται οι αρθρώσεις και ν' αποφεύγονται οι τραυματισμοί, ενώ παράλληλα δεν εμποδίζει καθόλου την κίνηση.

Πολύ καλή ιδέα που βρίσκεται προς το παρόν στο στάδιο της δοκιμής. Δείτε  ΕΔΩ ένα σχετικό βίντεο.


Ανιχνευτής 










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.