Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ενυδάτωση

Ανάβαση με το Camel back στην πλάτη. (Πηγή)

Με αφορμή ερώτημα ενός αναγνώστη, θα αναφερθούμε σ' ένα πολύ χρήσιμο αντικείμενο, την "ενυδάτωση", που στην περίπτωσή μας δεν έχει σχέση με ..καλλυντικά και καλλωπισμούς. Για να προλάβουμε την αφυδάτωση χρειάζεται να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες όταν πρόκειται να καταβάλουμε μεγάλη σωματική προσπάθεια, όπως για παράδειγμα μια πορεία σε ορεινό έδαφος.

Όσοι ασχολούνται με την ορειβασία και γενικά με φυσικές δραστηριότητες σε δύσκολα εδάφη συστηματικά, είμαι σίγουρος ότι τους τηρούν. Δείτε τους παρακάτω: 

1. Πάντα έχε μαζί σου αρκετό νερό.

Είναι αυτονόητο ότι όταν κάποιος καταβάλει μεγάλη προσπάθεια στο βουνό ανηφορίζοντας ή σκαρφαλώνοντας ή ακόμη περπατώντας στη ζέστη αλλά και στο κρύο, ιδρώνει και κάποια στιγμή θα διψάσει. Ανάλογα με τον χρόνο που θα παραμείνει έξω, πρέπει να έχει εφοδιαστεί με νερό. Όπως είπαμε σε προηγούμενο άρθρο, υπολογίστε 2 με 3 λίτρα την ημέρα. 

Είναι πολύ σημαντικό να υπολογίζεται η αναγκαία ποσότητα νερού ημερησίως, όπως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν υπάρχουν πηγές νερού στην περιοχή που θα περπατήσουμε ή /και θα παραμείνουμε, για την αναπλήρωσή του.

2. Πίνε  2 με 3 λίτρα νερό την ημέρα.

Είναι απόλυτα αναγκαία η κατανάλωση των παραπάνω λίτρων νερού αν θέλουμε να έχουμε εξισορρόπηση των αναγκών  του οργανισμού μας σε υγρά που αποβάλλει, αλλά και τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του. Πρέπει να ξέρουμε ότι:
  • To 75 % του σώματος μας είναι νερό.
  • Τα οστά είναι 25% νερό!
  • Ο εγκέφαλος είναι 80% νερό και η έλλειψη νερού προκαλεί πολλές φορές πονοκεφάλους
  • Οι μύες είναι 75% νερό και η έλλειψη νερού προκαλεί κούραση και δυσκολία στην κίνηση.
  • Το νερό μεταφέρει βιταμίνες και τροφή στα κύτταρα και στον οργανισμό.
  • Ενυδατώνει τα μάτια, λιπαίνει τις αρθρώσεις, βοηθάει τα νεφρά να αποβάλουν τα τοξικά του οργανισμού, και αν δεν πίνουμε πολύ νερό, ο οργανισμός παλεύει με τις τοξίνες. 
  • Η κατάλληλη ενυδάτωση βελτιώνει την συγκέντρωση και το χρόνο αντίδρασης.
  • Το νερό βοηθάει επίσης σε δυσκοιλιότητα – ουρολοιμώξεις – γαστρεντερίτιδες αλλά και  καρκίνο εντέρων και σε πέτρες στα νεφρά.
Οι συνέπειες της έλλειψης νερού στον οργανισμό μας, είναι:
  • Στο 1% μείωση της ποσότητας του οργανισμού αρχίζουμε να διψάμε που σημαίνει ότι έχει αρχίσει η αφυδάτωση!
  • Στο 5% ξεκινάει πυρετός! 
  • Στο 8% οι αδένες σταματάνε να παράγουν σάλιο και γινόμαστε μελανοί.
  • Στο 10% στεγνώνει η γλώσσα, σταματάνε να λειτουργούν τα νεφρά και έχουμε σπασμούς.
  • Στο 20% σπάει το δέρμα, δεν λειτουργεί κανένα όργανο και πεθαίνουμε!

Ο άνθρωπος χωρίς τροφή ζει αρκετό καιρό αλλά χωρίς νερό 3 ημέρες. Πολύ σπάνια λίγο περισσότερο! Ποιος ξέρει; Ίσως οι επόμενοι πόλεμοι να γίνουν για το νερό. Νερό παίρνουμε και από της τροφές αλλά μόνο το 10-15 % . Το υπόλοιπο πρέπει να το πίνουμε. Πρέπει λοιπόν να πίνουμε 2 με 3 λίτρα νερό την ημέρα, ανάλογα με το περιβάλλον και τη φυσική δραστηριότητα που ασχολούμαστε.

3. Πίνε νερό πριν διψάσεις.

Σχεδόν πάντα παραμελείται! Εαν κάποιος αισθάνεται δίψα, ήδη είναι ένα λίτρο "πίσω" από την φυσιολογική πρόσληψη νερού και χάνει σε αντοχή και ενέργεια. Κατά τη διάρκεια έντονης και σύντονης φυσικής δραστηριότητας, όπως είναι η πορεία με φόρτο για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να πίνει μικρές γουλιές νερό, από το να πίνει ένα παγούρι ή μπουκάλι μονοκοπανιά! Έτσι ο οργανισμός έχει το χρόνο ν' απορροφήσει τα υγρά προς όφελός του.

4. Να έχεις πάντα μαζί σου υδροδοχείο.

Αν και αναφέρθηκε η μεταφορά νερού προηγουμένως, τονίζεται η αναγκαιότητα της ύπαρξης υδροδοχείου που μπορεί να προσαρμόζεται στην εξάρτηση ή στο σακίδιο  ενός στρατιώτη ή ενός αναρριχητή, ορειβάτη, ή πεζοπόρου, έτσι ώστε να είναι εύκολη η χρήση του ανά πάσα στιγμή.

Αν υπάρχει ασκός πλάτης, τα γνωστά camelback, ακόμη καλύτερα. Προσοχή απαιτείται όμως  στην περίπτωση αναρρίχησης που χρειάζεται κάποιος να περάσει μέσα από "καμινάδα". Πρέπει να βγαίνει ο ασκός πλάτης πριν από τη διέλευση, αλλιώς ο αναρριχητής με τη συμπίεση ανάμεσα στα βράχια, θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χάσει το νερό του και να έχει βρεγμένη πλάτη.

5. Αναπλήρωσε τους χαμένους ηλεκτρολύτες.

Είναι απαραίτητο, ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι μεγάλη και οργανισμός με τον ιδρώτα χάνει σε άλατα και μέταλλα ή στην άσχημη κατάσταση της γαστρεντερίτιδας Η αναπλήρωση γίνεται είτε με τυποποιημένα προϊόντα ηλεκτρολυτών σε σκόνη ή χάπια, που βρίσκονται εύκολα σε φαρμακεία με προσιτή τιμή.

Μια άλλη εμπειρική μέθοδος, είναι με τη χρήση μαγειρικής σόδας, αλατιού και ζάχαρης. Σ' ένα λίτρο νερό, ρίχνουμε 4 μικρές κουταλιές ζάχαρη, μια κουταλιά μαγειρική σόδα και 3/4 του κουταλιού αλάτι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και έχουμε ένα υγρό γεμάτο ηλεκτρολύτες. Η σόδα περιέχει δισανθρακικό οξύ, το αλάτι χλώριο και νάτριο και η ζάχαρη γλυκόζη, που τονώνει τον οργανισμό.

6. Μην πίνεις νερό χωρίς απολύμανση.

Αυτό έχει άμεση σύνδεση με τον προηγούμενο κανόνα, για να προλάβουμε περιστατικά γαστρεντερίτιδας.  Γι' αυτό είναι πολύ βασικό να έχουμε την δυνατότητα να απολυμαίνουμε το νερό που θα βρίσκουμε, όσο και αν μας φαίνεται καθαρό. Ειδικά όταν πρόκειται να αναπληρώσουμε το απόθεμα νερού μας από εξωτερικές πηγές, βρύσες ή ρυάκια.

Ένας εύκολος τρόπος είναι να βράσουμε το νερό που βρίσκουμε πριν το πιούμε. Έτσι σκοτώνονται όλα τα βακτήρια που πιθανόν να μας προκαλέσουν πρόβλημα. Το βράσιμο προϋποθέτει την ύπαρξη μεταλλικού κύπελου και υλικών για το άναμμα φωτιάς, όπως επίσης και τη διάθεση του ανάλογου χρόνου.

Δισκία χαλαζόνης. Πωλούνται στο εμπόριο (Πηγή)
Η καλύτερη λύση είναι να έχουμε στο σακίδιο χάπια χαλαζόνης, χωρίς βέβαια ν' αποκλείονται και άλλα φίλτρα νερού (χημικά ή μηχανικά), εφ'όσον μπορούμε να τα μεταφέρουμε. Η απολύμανση του νερού με χάπια χαλαζόνης γίνεται πολύ γρήγορα, ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού.

Ρίχνουμε 2 χαπάκια χαλαζόνης ανά λίτρο νερού και περιμένουμε για  30 λεπτά πριν το πιούμε. Κατά τη διάρκεια της αναμονής, ανακατεύουμε το νερό κουνώντας το μπουκάλι ή το υδροδοχείο μας κατά διαστήματα. Πριν αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε, ξεπλένουμε το στόμιο και το καπάκι καλά.

7. Παρακολούθησε το χρώμα των ούρων σου.

Το χρώμα των ούρων είναι ένας καλός δείκτης της κατάστασής μας από πλευράς λήψεως υγρών. Εαν τα ούρα έχουν βαθύ κίτρινο χρώμα ή μυρίζουν έντονα, τότε είναι ώρα να αυξηθεί η κατανάλωση νερού.  Όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο πιο καθαρά και άοσμα θα είναι τα ούρα μας. Δείτε ένα παραστατικό διάγραμμα πιέζοντας ΕΔΩ.

Εφαρμόζοντας με κοινή λογική και χωρίς υπερβολές τους παραπάνω βασικούς κανόνες, προλαβαίνουμε τα προβλήματα. Πώς να μαζεύεις νερό σε κατάσταση επιβίωσης, είναι ένα άλλο θέμα που μπορούμε συζητήσουμε σε επόμενο άρθρο.


Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.