Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας δεν θα εξοπλίζονται πια με τυφέκιo Dragunov





Το Υπουργείο ΄Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχεδιάζει να αποσύρει από τους εξοπλισμούς το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή Dragunov (SVD) γιατί, κατά τη γνώμη των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων πάλιωσε πια.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές, όπως θεωρεί η διοίκηση του Στρατού, στις σημερινές συνθήκες χρειάζονται  τυφέκια διαμετρήματος 8,61mm και με βεληνεκές  που να ξεπερνά κατά δύο φορές τους αντίστοιχους δείκτες του τυφεκίου Dragunov.

Το θρυλικό τυφέκιο, μπορεί να αντικατασταθεί από εισαγώμενο όπλο. Το ωφέλιμο βεληνεκές  π.χ. του αγγλικού τυφεκίου AWM-F φτάνει  τα 1500 μέτρα, ενώ του Dragunov είναι μόνο 800 μέτρα. Οι στρατιωτικοί βεβαιώνουν ότι τέτοια διαφορά μπορεί να στοιχίσει τη ζωή του ελεύθερου σκοπευτή, συνεπώς το τυφέκιο Dragunov δεν έχει μέλλον.

Εν τω μεταξύ, στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή του SVD – του εργοστασίου Izhmash, αναφέρεται ότι το ωφέλιμο βεληνεκές του τυφεκίου Dragunov με μεταλλικό  σκοπευτικό  ανέρχεται σε 1.200 μέτρα και με διόπτρα – σε 1.300 μέτρα. Αν πιστέψουμε σ΄αυτούς τους αριθμούς, η διαφορά με τα δυτικά όπλα δεν είναι και τόσο ουσιαστική.





Δεν αποκλείεται  οι Ρώσοι οπλοποιοί να κατασκευάσουν μόνοι τους τυφέκια νέου τύπου. Στην εταιρεία Izhmash έχουν εκπονηθεί μερικά σχέδια τυφεκίων για σφαίρες διαμετρήματος 8,51 mm. Επειδή το τυφέκιο Dragunov είναι ημιαυτόματο, και η γεμιστήρα του χωράει κατά δυό φορές περισσότερα φυσίγγια, απ’ ό,τι τα δυτικά μοντέλα, ενδέχεται  το σύγχρονο τυφέκιο να κατασκευαστεί ακριβώς πάνω στη βάση του Dragunov.

Το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή Dragunov διαμετρήματος 7,62 mm είχε κατασκευαστεί την περίοδο 1958-1963 από μία ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Ευγένιο Ντραγκουνόφ. Για βολή απ’ αυτό το τυφέκιο, χρησιμοποιούνται  σφαίρες  διαμετρήματος 7,62 Χ 54 mm κοινής βολίδας, τροχιοδεικτικές, διατρητικές και εμπρηστικές. 

Το SVD δέχεται διόπτρα ελευθέρου σκοπευτή ενώ έχει και τη δυνατότητα προσαρμογής  διόπτρας νυχτερινής όρασης.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στηρίζει μεγάλες ελπίδες στα τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή, μιά και ο ρόλος των ελεύθερων σκοπευτών κατά την διεξαγωγή ενόπλων επιχειρήσεων όλο και μεγαλώνει και ιδιαίτερα στις συνθήκες των πόλεων, κάτι που είναι χαρακτηριστικό για τις τοπικές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.