Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

The Cambrian Patrol



Διέλευση υδάτινου κωλύματος (Φωτ. αρχείου)
H άσκηση Cambrian Patrol είναι ένας ετήσιος στρατιωτικός διαγωνισμός περιπόλων, που διεξάγεται στα βουνά Cambrian Mountains της Ουαλίας. Είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη διαγωνιστική στρατιωτική άσκηση στην οποία συμμετέχουν πολλά κράτη απ' όλο τον κόσμο.

Μεταφορά τραυματία από έκρηξη νάρκης Χρησιμοποιούνται πραγματικοί εθελοντές ανάπηροι προσφάτων επιχειρήσεων, για να δημιουργηθεί καλύτερος ρεαλισμός στην άσκηση
Ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια σαν διαγωνιστική πορεία-βολή, από ουαλικές μονάδες της περιοχής.  Επειδή άρχισε να έχει μεγάλη προσέλευση, αφού όλοι το έβλεπαν σαν μια καλή ευκαιρία εκπαίδευσης και γνωριμίας με άλλους στρατούς, μετεξελίχθηκε σε μια πολυποίκιλη στρατιωτική δραστηριότητα αγώνα επιπέδου ομάδας, με πολλά επεισόδια που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης.

Ιταλοί αλεξιπτωτιστές "Folgore" σε κίνηση
Η διαγωνιστική άσκηση διαρκεί 10 ημέρες. Το 2010 συμμετείχαν 78 περίπολοι απ' όλο τον κόσμο και μάλιστα την πρωτιά την πήρε η πακιστανική περίπολος. Δεν θα έλεγα ότι είναι αμιγώς δραστηριότητα των ειδικών δυνάμεων, γιατί στην ουσία τα αντικείμενα που εξετάζονται είναι δεξιότητες πεζικού. Αλλά η έννοια της περιπόλου και η σκληρότητα του διαγωνισμού, προσδίδει την χροιά των ειδικών δυνάμεων.

Νυκτερινή ενέδρα
Η κάθε περίπολος αποτελείται από 8 μέλη που φέρουν φόρτο περίπου 30 κιλών και διασχίζουν ένα από τα πιο δύσκολα εδάφη της Ουαλίας. Υπήρξαν περίπολοι που είχαν πέσει και  βουτηχτεί σε βούρκο μέχρι τη μέση για 48 ώρες, προσπαθώντας να διανύσουν απόσταση 60 χιλιομέτρων.

Αυστραλιανή περίπολος κατά την έκδοση διαταγής
.Η άσκηση θεωρείται σαν μια δοκιμασία ηγεσίας, αυτοπειθαρχίας, φυσικής κατάστασης, καρτερίας και αποφασιστικότητας. Αρχίζει από κάποια αφετηρία, όπου γίνεται έλεγχος υλικού, οπλισμού και προσωπικού. Μοιάζει με την αρχική επιθεώρηση της δικής μας πορείας-βολής των 50 χλμ. στις Ειδικές Δυνάμεις. Όποιος δεν έχει τα προβλεπόμενα υλικά και επομένως παρουσιάζει μικρότερο βάρος, φορτώνεται με "νεκρό" βάρος, δηλαδή πέτρες και χάνει πόντους από την βαθμολογία.

Πακιστανική περίπολος
Στη συνέχεια ο περιπολάρχης λαμβάνει τη διαταγή επιχειρήσεων για την εκτέλεση της αποστολής του, ενώ τα μέλη της περιπόλου, οργανώνουν τη βάση περιπόλου, εκτελούν προετοιμασία και κατασκευάζουν αμμοδόχο της περιοχής ενεργείας τους, για την έκδοση διαταγής.

Οι δοκιμασίες που κάθε περίπολος πρέπει να περάσει είναι:
  • Βολή με όλα τα είδη ατομικού οπλισμού, που φέρει η περίπολος 
  • Διέλευση  φυσικών εμποδίων και υδατίνων κωλυμάτων
  • Εκλογή δρομολογίου και τήρηση κατεύθυνσης
  • Πρώτες βοήθειες μάχης και διαδικασίες εκκένωσης τραυματία
  • Αναγνώριση στρατιωτικού υλικού, οχημάτων, αρμάτων και αεροσκαφών
  • Αίτηση πυρών πυροβολικού και κατάδειξη στόχων
  • Τεχνικές περιπόλων (κίνηση, στάσεις ασφαλείας, σημεία ανασυγκρότησης κλπ)
  • Διαδικασίες ανεφοδιασμού πυρομαχικών
  • Συνεργασία με ελικόπτερα (Ταχεία καταρρίχηση, οργάνωση ΖΠ και υποδοχή)
  • Χειρισμός μέσων επικοινωνιών
  • Χειρισμός αιχμαλώτων
Βγαίνουν πολλά και πολύτιμα συμπεράσματα, μετά από κάθε τέτοια άσκηση. 

Οι κανόνες διεξαγωγής της άσκησης προβλέπουν τη συμμετοχή  ενεργού και έφεδρου προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων. Εφέτος θα διεξαχθεί από 21 έως και 30 Οκτωβρίου και το κόστος συμμετοχής είναι 60 λίρες Αγγλίας ανά περίπολο. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να δει  όποιος ενδιαφέρεται, στην ιστοσελίδα του βρετανικού ΓΕΣ.

Πολύ καλή ιδέα για εκπαίδευση που με διάφορες παραλλαγές, εφαρμόζεται διεθνώς. Είχαμε και μεις κάτι ανάλογο την εποχή μου, πέρα από την πορεία-βολή και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει εξελιχθεί προς το καλύτερο σήμερα. Αλλά και οι διάφορες λέσχες εφέδρων θα μπορούσαν να υιοθετήσουν παρόμοιες εκπαιδεύσεις σε χρόνους που θεωρούν κατάλληλους. Νομίζω ότι ο "Μακεδονομάχος" μοιάζει πολύ στο στυλ.


Ανιχνευτής
















3 σχόλια :

  1. Πολυ απαιτιτική άσκηση. Να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά θα πάρει μέρος ελληνική ομάδα και μάλιστα θα είναι έφεδροι!
    http://www.lefed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=168:-cp11&catid=7:2008-09-14-17-07-27&Itemid=13
    Καλη επιτυχία λοιπόν στους Έλληνες έφεδρους της ΛΕΦΕΔ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα που είμαστε τα μαύρα πρόβατα της Ευρώπης είναι η ώρα να τους δείξουμε τι σημαίνει Έλληνας, καλή επιτυχία στους εφέδρους της ΛΕΦΕΔ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε αυτόν τον απαιτητικό αγώνα θα συμμετέχει για πρώτη φορά ελληνικό περίπολο. Μάλιστα το περίπολο αποτελείται απο εφέδρους - μέλη της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. (Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. ) Το γεγονός αυτό αποτυπώνει τη δυνατότητα και αποκαλύπτει την δυναμική του εφεδρικού κινήματος στην Ελλάδα. Οι έφεδροι με τη συμμευτοχή τους αποκτούν πολύτιμη εμπειρία ΄την οποία και μεταφέρουν στην Ελλάδα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι πανελλήνιοι στρατιωτικοί αγώνες που διοργανώνει η ΛΕΦΕΔ με την επωνυμία ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ περιλαμβάνουν αντίστοιχα αντικείμενα. Το μεγάλο στοίχημα για το εφεδρικό κίνημα είναι να βρεί αποτελεσματικούς τρόπους διάχυσης αυτής της εμπειρίας. Πάντως οι έφεδροι αυτοί υπενθυμίζουν και αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως η δύναμη της θέλησης και της πίστης δηλαδή το φρόνημα (και όχι το χρήμα) είναι αυτό που στις εθνικές μας δοκιμασίες έκανε πάντα τη διαφορά. Και αυτό φαίνεται να το έχουμε ξεχάσει στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Τώρα είναι καιρός να το μάθουμε ξανά.: Η έλλειψη πόρων δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη υποτέλεια σε " ξένους σωτήρες". Το έθνος μπορει να βρεί τον δρόμο του με μπούσουλα την ελληνική ψυχή!
    Καλή δύναμη αδέλφια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.