Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Α΄ Βοήθειες Μάχης - 401 ΓΣΝΑ


Κατόπιν εγκρίσεως σχετικού αιτήματος της Ενώσεως από το ΓΕΣ, μέλη της Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο. παρακολούθησαν στο 401 ΓΣΝΑ πρόγραμμα ενημερώσεως με αντικείμενο την παροχή Α΄Βοηθειών Πεδίου Μάχης.

Ο Εισηγητής και το προσωπικό του 401 ΓΣΝΑ είχαν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα το οποίο αναμφισβήτητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας τόσο ως προς την προσέγγιση του αντικείμενου της παροχής Α΄ Βοηθειών σε συνθήκες μάχης, όσο και ως προς την πρακτική εξάσκησή μας που ακολούθησε.

Η θεωρία κάλυψε το πρωτόκολλο αντιμετώπισης τραυματιών στο πεδίο της μάχης (αποκατάσταση αναπνευστικού συστήματος, έλεγχος αιμορραγιών, ενδοφλέβια χορήγηση ορού – η οποία σε συνθήκες μάχης είναι εκ των ων ουκ άνευ όπως τόνισε ο Εισηγητής – πρόληψη σοκ). 

Τη θεωρία στο αμφιθέατρο του 401 ΓΣΝΑ διαδέχθηκε η πρακτική εξάσκηση σε προπλάσματα με ζητούμενο την απόφραξη αεραγωγού και τη διεξαγωγή ΚΑΡΠΑ, η οποία απεδείχθη ιδιαιτέρως απαιτητική από πλευράς φυσικής κατάστασης. Ακολούθησε η τοποθέτηση καθετήρος και η χορήγηση ενδοφλεβίως ορού μεταξύ των εκπαιδευομένων, υπό το άγρυπνο βλέμμα του προθύμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 

Η δοκιμασία όμως που ανέβασε κατακόρυφα την αδρεναλίνη ήταν όταν κάθε εκπαιδευόμενος εκλήθη να αντιμετωπίσει περιστατικά πολλαπλών τραυματισμών υπό συνθήκες πίεσης που εξομοίωναν την ένταση του πεδίου της μάχης με τον πολύπειρο Εισηγητή να διαμορφώνει επί τόπου το σενάριο της τακτικής κατάστασης.

Όλοι αποκόμισαν εξαιρετικές γνώσεις και μοναδικές εμπειρίες, αφού η εκπαίδευση στην παροχή Α΄ Βοηθειών σε πολιτικό επίπεδο απέχει μακράν από τις συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο της μάχης, στο οποίο κάθε μαχητής πρέπει να μπορεί να λειτουργεί ψύχραιμα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά, ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη στους συναδέλφους του.

Ευχαριστούμε θερμά το ΓΕΣ και την ΔΥΓ για την έγκριση του αιτήματός μας, τη Διοίκηση και το προσωπικό του 401 ΓΣΝΑ για τη φιλοξενία και ιδιαιτέρως τον Εκπαιδευτή-Εισηγητή του σεμιναρίου Αρχίατρο κ. Ι.Ζ. και την ομάδα του για το ζήλο τους και για το χρόνο που μας  αφιέρωσαν





 .


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.