Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Η "βρωμιά" που ...λάμπει!




Στην έκθεση πολεμικού υλικού που έγινε στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο του 2011 και διοργανώνεται από την Ομοσπονδία του Στρατού των ΗΠΑ, την γνωστή AUSA (Association of the US Army), μεταξύ των άλλων, παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά, από την εταιρεία Cyalume, (αυτή που παράγει προϊόντα χημικού φωτός), το νέο της εφεύρημα.

Μοιάζει με ...βρώμικο χώμα, ή ψιλά τρίμματα από φελλό, αν θέλετε καλύτερη παρομοίωση. Εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία, ορατή μόνο με νυκτερινά όργανα παρατήρησης-σκόπευσης. Ονομάζεται "idiRt"(Intrusion Detection Infrared Traceable) δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση, "Υλικό Ανίχνευσης Παρείσακτων Υπέρυθρης Ακτινοβολίας".

Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να σκορπίζεται στο έδαφος, για να φωτίζει σπηλιές ή σκοτεινά μέρη, ή "ζώνες θανάτου" κατά την εγκατάσταση ενέδρας ή την αμυντική εγκατάσταση τμημάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη για την επισήμανση δρομολογίου, ζωνών προσγειώσεως, ή σημείων προσγειαλώσεως,  ή τον έλεγχο προσβάσεων. Έτσι στην τελευταία περίπτωση, όταν κάποιος περάσει, αμέσως μπορεί να εντοπισθεί η παραβίαση, αφοί οι κόκκοι κολλάνε στα παπούτσια του ή στ' άρβυλα και φαίνονται αμέσως τα ίχνη του.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί ένας μαχητής να χρησιμοποιήσει το υλικό. Η "βρωμιά" όπως υποκοριστικά το ονομάζουν αφού προφέρεται κατά παρόμοιο τρόπο το ακρωνύμιό του στ' αγγλικά, (dirt), κολλάει στις σόλες , στις ρόδες τροχοφόρων κλπ και έτσι παίζει το ρόλο του σημαδιού ή της απόδειξης ότι κάποιος πέρασε από επισημασμένα σημεία.

Πωλείται σε συσκευασίες των 2 πακέτων διαφορετικών υλικών, που αναμιγνύονται λίγο πριν την χρήση τους για να μπορούν με την χημική αντίδραση, να παράγουν τον υπέρυθρο φωτισμό. Ο φωτισμός διαρκεί από 36 έως 48 ώρες έξω στο ύπαιθρο και για μια εβδομάδα σε κλειστούς χώρους.

Καλή περίπτωση, και δεν  κάνει πολύ ακριβά! Μισό κιλό, κάτω από 35$. Πωλείται σε χρώμα χώματος όπως στην φωτογραφία, ή σε χρώμα άμμου, ή σε οποιοδήποτε χρώμα θέλει ο πελάτης, με ανάλογη βέβαια επιβάρυνση.  Αξίζει το ψάξιμο.

Ανιχνευτής









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.