Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Το "ίχνος" βολής


Ο θόρυβος και η λάμψη που παράγεται κατά τις βολές του φορητού οπλισμού,είναι πάντοτε αντικείμενο μελέτης όλων των στρατών του κόσμου. Η μείωση του ίχνους βολής είναι συνεχώς η επιδίωξη όλων και περισσότερο των ειδικών δυνάμεων. Ο αντίπαλος κυριολεκτικά σαστίζει όταν δέχεται πυρά χωρίς να ξέρει από πού. Δεν μπορεί να προσδιορίσει την απειλή, να οργανωθεί και να αντιδράσει σωστά.

Ο πόλεμος του Ιράκ  και περισσότερο του Αφγανιστάν, έφερε στην επιφάνεια πιο έντονα το ζήτημα. Ήδη  η διοίκηση της ISAF το έκανε θέμα, μετά από τις συνεχείς αναφορές των μονάδων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών. Οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων ενδιαφέρονται κυρίως για την απόλυτη αθόρυβη βολή, που επιφέρει τον απόλυτο αιφνιδιασμό.




Οι υπάρχοντες σιγαστήρες, αλλά και φλογοκρύπτες, δεν καλύπτουν αυτή την επιχειρησιακή ανάγκη, σε ικανοποιητικό βαθμό. Οι σιγαστήρες - μιλώντας για τα διαμετρήματα 5,56 χιλ. και 7,62 χιλ.-  χρειάζονται ειδικά υποηχητικά φυσίγγια, για την στο 100%, ελάττωση του ήχου. Με τα κανονικά φυσίγγια, μειώνουν τον ήχο, αλλά δεν τον "σβήνουν". Λειτουργούν περισσότερο σαν μειωτήρες, δηλαδή ο ήχος βγαίνει υπόκωφα και διαχέεται, χωρίς να προσδιορίζεται εύκολα η κατεύθυνση προέλευσης.  Καλό μεν, πολύ καλό θα έλεγα, αλλά και πάλι δηλώνεται η παρουσία του "αντίπαλου". Στις τακτικές επιχειρήσεις δεν παίζει τόσο μεγάλη σημασία η δήλωση παρουσίας, όσο στις ειδικές επιχειρήσεις, ιδίως κατά τη νύκτα.

Οι Αμερικανοί δουλεύουν πολύ σε αυτό τον τομέα και ήδη  μία ειδική  μονάδα του στρατού, η "Μονάδα Ασύμμετρου Πολέμου" όπως την ονομάζουν, (Army's Asymmetrric Warfare Group) έκανε αξιολόγηση σε ένα μεγάλο αριθμό συστημάτων μειωτήρων και σιγαστήρων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, με εκτέλεση πάνω από 30.000 βολών, προκειμένου να επιλέξει το καταλληλότερο σύστημα που καλύπτει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.




Η τάση που αρχίζει να επικρατεί, είναι να εφοδιάζεται κάθε στρατιώτης με μειωτήρα ήχου, ή ακόμη καλύτερα, η κάννη του όπλου να έχει ιδιότητες μειωτήρα, χωρίς να χρειάζεται προσθήκη εξαρτήματος. Αυτό φαίνεται, αν κάποιος δει την "Αίτηση για υποβολή προτάσεων" (Request for Proposal, RFP) του στρατού που βγήκε στον αέρα ,για την προμήθεια νέων βελτιωμένων τυφεκίων τύπου καραμπίνας Μ4. Όπως γίνεται συνήθως, περιγράφονται οι επιχειρησιακές απαιτήσεις, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και  η μείωση του ίχνους βολής. Αφήνονται οι εταιρίες να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος να κάνεις σωστή επιλογή  υλικού. Για τις ειδικές δυνάμεις όμως, παραμένει η απαίτηση του του τέλειου σιγαστήρα.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση της λάμψης, ήδη έχουν χορηγηθεί 10.000 νέου τύπου φλογοκρύπτες για καραμπίνες Μ4 και για πολυβόλα ΜΙΝΙΜΙ, Μ249, δύο όπλα στα οποία διαπιστώθηκε ότι οι  αρχικοί φλογοκρύπτες τους δεν ήταν αποτελεσματικοί και 1000 παρόμοιοι για τα πολυβόλα 7,62 χιλ. τύπου Μ240.





 Δρομολογείται επίσης η τοποθέτηση μειωτήρων θορύβου και στα πολυβόλα 7,62 χιλ. Ενδιαφέρονται κυρίως οι πεζοναύτες γι' αυτό, που ζητούν κάννη για τα πολυβόλα Μ240, η οποία να αντέχει στην υπερθέρμανση, ώστε να μη χρειάζεται αλλαγή στη μέση της μάχης και ταυτόχρονα να λειτουργεί η ίδια η κάννη σαν μειωτήρας θορύβου, ενώ παράλληλα να διαθέτει και ένα πολύ καλό φλογοκρύπτη.

Οι ειδικές δυνάμεις προχώρησαν λίγο πιο πέρα και εφοδιάζουν τις μονάδες τους, με νέου τύπου  φλογοκρύπτες  για πολυβόλα 0,50,  που χρησιμοποιούν επάνω σε ειδικά οχήματα στο Αφγανιστάν. Κυριολεκτώ όταν λέω ότι δεν φαίνεται λάμψη το βράδυ!  Δείτε τα σχετικά βίντεο στο σύνδεσμο: Vortex1 και Vortex 2.

Σας χαιρετώ καταδρομικά,


Ανιχνευτής

Πηγή: Kit up








1 σχόλιο :

  1. Θυμάμαι στις αρχές του 1997 είχαμε κάνει δοκιμές στη Ζ ΜΑΚ μεταξύ των όπλων που χρησιμοποιούσαμε για να βρούμε ποιο έκανε τον λιγότερο θόρυβο. Μήπως θυμάται κανένας το νικητή ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.