Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Εκπαίδευση στην Επιβίωση


Εκπαίδευση στην επιβίωση στο ΚΕΑΠ (Πηγή ΓΕΣ/ΔΕΔ)



Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης του προσωπικού των ειδικών δυνάμεων είναι η γνώση του πως να επιβιώνεις στη φύση, όταν έχεις μείνει είτε μόνος σου είτε με άλλους συναδέλφους σου σε εχθρικό έδαφος και θέλεις να επανέλθεις στις φίλιες γραμμές χωρίς να γίνεις αντιληπτός από τις εχθρικές δυνάμεις, ερχόμενος σε επαφή με τον τοπικό πληθυσμό. Ιδιαίτερα αποκτά μεγάλη σημασία η τεχνική της επιβίωσης σε αντίξοες καιρικές συνθήκες,αλλά και στην πιο δυσμενή περίπτωση της σύλληψης οπότε πρέπει να ενεργήσεις γρήγορα για να δραπετεύσεις και να διαφύγεις. 

Τι είναι επιβίωση; Πολύ απλά πρέπει να ξέρεις πως θα κάνεις κατάλυμα για να προστατεύεσαι από τις καιρικές συνθήκες και τα άγρια ζώα όταν αναπαύεσαι, πως να ανάβεις φωτιά, πως να βρίσκεις τροφή, πως να κυνηγάς ή να παγιδεύεις θηράματα, πως να ψαρεύεις, πως να μαγειρεύεις την τροφή σου και πως να την προετοιμάζεις γι' αυτό, πως να βρίσκεις ή να μαζεύεις νερό, πως να φτιάχνεις αυτοσχέδια όπλα ρούχα και παπούτσια, πως να προσανατολίζεσαι ημέρα και νύκτα, πως να αμύνεσαι άοπλα αντιμετωπίζοντας ένα αντίπαλο, πως να καλύπτεις τα ίχνη σου, πως να προστατεύεις την υγεία σου και πως να αντιμετωπίζεις ασθένειες και άλλα πολλά ακόμη.

Όταν έχεις τον ατομικό σου φόρτο με τα απαραίτητα βοηθήματα είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Χειροτερεύουν όμως όταν δεν έχεις τίποτα μαζί σου. Τι πρέπει να κάνεις τότε, το μαθαίνεις μέσα από την ειδική εκπαίδευση. Έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο αρκετά βιβλία σχετικά με το αντικείμενο. 

Ανιχνεύοντας μέσα στο διαδυκτιο, βρήκα μία σειρά βίντεο του BBC,που δείχνουν την εκπαίδευση προσωπικού των SAS , των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, επάνω σε αυτό. Αξίζει τον κόπο να τις δείτε. 
Κάνετε "κλικ" στη λέξη  ''Επιβίωση" και διαλέξτε!

Ανιχνευτής


3 σχόλια :

  1. Μακάρι στον Ελληνικό Στρατό να μάθαιναν οι έφεδροι όλων των Όπλων και Σωμάτων επιβίωση στη φύση. Και δεν λέω τίποτα ακραία σενάρια, άρκουν τα βασικά και σημαντικότερα.


    Αλλά μάλλον ονειρεύομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Nasso,ξέρω καλά ότι στα προγράμματά τους προβλέπονται κάποια μαθήματα γι' αυτά, ιδιαίτερα όταν κάνουν ασκήσεις στο ύπαιθρο. Τι κάνουν είναι άλλο θέμα και συμφωνώ μαζί σου σ' αυτό! Αλλά αυτό που ψάχνεις, μόνο στις ειδικές δυνάμεις θα το βρείς! Αν είσαι κομάντος, θα το ξέρεις. Αν όχι, μην απογοητεύεσαι! Οποιοσδήποτε μπορεί να τα μάθει, πηγαίνοντας σε κάποιο ορειβατικό σύλλογο ή ακόμη και από βιβλία που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

    Φιλικά,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στα Τεθωρακισμένα υπηρέτησα και το μόνο που κάναμε ήταν τα λεγόμενα σχοινάκια.

    Το γνωρίζω για τους ορειβατικούς συλλόγους, απλώς εγώ θα ήθελα κάτι σε στρατιωτκού επιπέδου. Όπως κάνουν οι Καταδρομείς τον "Αντάρτη" δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.