Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Οι «νυχτερινές έφοδοι»



Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι ζητά ο στρατός των ΗΠΑ να μειώσει την ένταση και την προφάνεια των επιχειρήσεών του στο Αφγανιστάν και να σταματήσει τις νυχτερινές εφόδους που όπως λέει ωθούν πολίτες στις «αγκάλες» των Ταλιμπάν, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Washington Post που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο.

«Έχει έρθει ο καιρός να μειωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έχει έρθει ο καιρός να μειωθεί η παρουσία, ξέρετε, των άρβυλων στο Αφγανιστάν. . . να μειωθούν οι ενοχλητικές εισβολές στην καθημερινή ζωή των Αφγανών», είπε ο Καρζάι.

Κατά την Ποστ, η τοποθέτησή του έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τις διαταγές που έχει δώσει ο Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους -ο οποίος έχει θέσει τις αποστολές «σύλληψης/εκτέλεσης» στο επίκεντρο της στρατηγικής του για την «πάταξη» του αντάρτικου των Ταλιμπάν.

Τους τελευταίους τρεις μήνες οι επιδρομές, κατά κανόνα στην διάρκεια της νύχτας, σε εκατοντάδες σπίτια, από άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν αποβεί στο θάνατο ή στη σύλληψη 368 «ηγετών» του αντάρτικου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Καρζάι είπε ότι η τοποθέτησή του δεν αποσκοπεί στο να επικρίνει την Ουάσινγκτον, αλλά να βελτιώσει τη σχέση των δύο χωρών. Στέλεχος της κυβέρνησης του Αφγανιστάν φέρεται να είπε στην Ποστ ότι ο Καρζάι έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τις νυχτερινές εφόδους στις συναντήσεις του με τον Πετρέους και θέλει να έχει την δυνατότητα να ασκεί βέτο σε κάποιες τουλάχιστον από τις επιχειρήσεις αυτές.

«Οι έφοδοι είναι πάντοτε πρόβλημα. Ήταν πρόβλημα, είναι πρόβλημα. Πρέπει να τελειώσουν», είπε ο Καρζάι στη συνέντευξή του. «Στον Αφγανικό λαό δεν αρέσουν αυτοί οι έφοδοι. . . εάν γίνεται κάποια έφοδος πρέπει να γίνεται από την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, βάσει των νόμων του Αφγανιστάν. Αυτή είναι μια συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ μας», πρόσθεσε.

Η τοποθέτηση Καρζάι σημειώνεται ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται πως υπαναχωρεί από την καθορισμένη προθεσμία του Ιουλίου του 2011 για την παράδοση -τουλάχιστον μέρους- του ελέγχου της ασφαλείας στις δυνάμεις του Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θεωρούν «ρεαλιστική» ημερομηνία για την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της ασφάλειας της χώρας από τις αρχές στο Αφγανιστάν το 2014, κάτι που θα προτείνουν να υιοθετήσει και το NATO στη Σύνοδο Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αργότερα το Νοέμβριο.

Ο Καρζάι είπε στην Ποστ ότι οι ΗΠΑ «θα έπρεπε και θα μπορούσαν» να μειώσουν τον αριθμό των στρατευμάτων τους στο Αφγανιστάν το 2011 και ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα όφειλαν να μένουν στις βάσεις τους και να συμμετέχουν σε «απαραίτητες» επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων Αφγανιστάν-Πακιστάν.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.