Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

SAD/SOG. Το Συγκρότημα Ειδικών Επιχειρήσεων της CIA



Η CIA (Central Intelligence Agency) ιδρύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1947. Από την αρχή της λειτουργίας της "χρεώθηκε" με την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, από τις οποίες κάποιες έλαβαν την έκταση μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η εισβολή στη Γουατεμάλα το 1954 για την πτώση του καθεστώτος, τις ενέργειες για την καθαίρεση του Φιντέλ Κάστρο από τη εξουσία, την καταπολέμηση των ηγετών του αριστερού "Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης Νοτίου Βιετνάμ", την επιχείρηση "Cyclone" για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των Μουζαχεντίν, εναντίον των σοβιετικών στο Αφγανιστάν και άλλες. Όλες οι ενέργειες της "Υπηρεσίας" γίνονταν με δύο κυρίως επιδιώξεις: μυστικότητα και εκτέλεση με τρόπο που να μπορεί να αρνείται επίσημα η κυβέρνηση, οποιαδήποτε εμπλοκή. Η ιστορία της, συνδέεται με μεγάλες επιτυχίες, αλλά και παταγώδεις αποτυχίες.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε και άλλη μία πτυχή της "στρατηγικής" της υπηρεσίας πληροφοριών. Συγκεκριμένα, εκτός από τους γνωστούς, λίγο-πολύ στόχους της, όπως συλλογή πολιτικών και οικονομικών πληροφοριών, παρεμπόδιση της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής, αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, προστέθηκε και η αντιμετώπιση των επιθετικών ενεργειών στον κυβερνοχώρο και ή συλλογή πληροφοριών στις "θερμές περιοχές" του πλανήτη.

Παρά τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση Ομπάμα στην ιεραρχία της "Υπηρεσίας", τοποθετώντας νέο διευθυντή, πέρυσι, τον Λέον Πανέτα, νέο υπαρχηγό τον Μάϊκλ Μορέλ εφέτος και νέο διευθυντή στην εθνική υπηρεσία πληροφοριών, δεν φαίνεται ευχαριστημένη από τις επιδόσεις της, σε ό,τι αφορά την συλλογή πληροφοριών από τις κρίσιμες περιοχές, όπως Μέση Ανατολή, Ιράν, Κεντρική Ασία, Καύκασο. Δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη επιτυχία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, για παράδειγμα η ανεύρεση του Μπιν Λάντεν.

Παρ΄όλα αυτά δεν έχει "χάσει" το ενδιαφέρον της για τον παραδοσιακό ανταγωνιστή των ΗΠΑ, δηλαδή την Ρωσία. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν, ότι αν και υπάρχει στενή συνεργασία σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας, παρεμπόδισης της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών και αντιμετώπισης της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής, ιδιαίτερα μετά την προσβολή της 11/9/2001, εν τούτοις η CIA, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εσωτερική κατάσταση της Ρωσίας, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, κάτι που είναι ενοχλητικό για τους Ρώσους, απ' ότι φαίνεται.

Ποιοι είναι όμως οι εκτελεστές ειδικών επιχειρήσεων στα πλαίσια της "Υπηρεσίας"; Είναι το Τμήμα Ειδικών Δραστηριοτήτων (Special Αctivities Division, SAD), υπεύθυνο για την εκτέλεση όλων των  μυστικών συγκαλυμμένων και "μαύρων" επιχειρήσεων και άλλων "ειδικών δραστηριοτήτων".

Το SAD διοικεί δύο ειδικά Συγκροτήματα, ένα υπεύθυνο για παραστρατιωτικές επιχειρήσεις και ένα για πολιτικές δραστηριότητες. Το Συγκρότημα Πολιτικών Δραστηριοτήτων (Political Action Group, PAG), ασχολείται κυρίως με επιχειρήσεις πολιτικής επιρροής σε ξένες κυβερνήσεις, ψυχολογικές, οικονομικές επιχειρήσεις καθώς και επιχειρήσεις κυβερνοχώρου.

Το Συγκρότημα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Group, SOG),  είναι αυτό που σχεδιάζει, οργανώνει και εκτελεί παραστρατιωτικές ειδικές επιχειρήσεις. Για την σωστή ερμηνεία του όρου επεξηγώ ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις διεξάγονται κατά την στρατιωτική μεθοδολογία, από τμήματα που επίσημα δεν ανήκουν στον τακτικό στρατό.  Περιλαμβάνουν κυρίως, την συλλογή πληροφοριών σε εχθρικές ή εχθροκρατούμενες περιοχές και για  κάθε είδους μείζονα εθνική εχθρική απειλή. Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις, επιδιώκεται κατά κανόνα από τις ΗΠΑ να γίνονται κρυφά και να μην συνδέονται με το επίσημο κράτος. Γι' αυτό και τα στελέχη του Συγκροτήματος, που αποκαλούνται "στελέχη παραστρατιωτικών επιχειρήσεων", κυκλοφορούν με πολιτικά ρούχα και αν τυχόν συλληφθούν, αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την "Υπηρεσία", ενώ παράλληλα η επίσημη κυβέρνηση "αγνοεί" την ύπαρξή τους. Αυτός είναι ο βασικότερος κανόνας του "παιχνιδιού". Και μη νομίζετε ότι αυτά γίνονται χωρίς την ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας. Όλα προβλέπονται από την Πράξη Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ του 1947  (National Security Act 1947) και την Εκτελεστική Προεδρική Εντολή 12333 του 1984. Όλες δε οι ενέργειες της "Υπηρεσίας", επιβλέπονται από αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μελετημένα πράγματα!

Το SOG, διαθέτει αρκετές εκατοντάδες προσωπικό, πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων όλων των κλάδων, αν και είναι λιγότεροι σε αριθμό, απ' ότι οι στρατιωτικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, όπως η Delta Force ή η  SEAL Team Six, για τις οποίες θα μιλήσουμε σε άλλα άρθρα. Εκτελεί όμως όλα τα είδη ειδικών επιχειρήσεων, άμεσες επιθετικές ενέργειες (καταδρομές, ενέδρες, δολιοφθορές, συλλήψεις, κλπ), ανορθόδοξο πόλεμο, ειδική αναγνώριση, αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, και άλλες. Το προσωπικό της προέρχεται από την αφρόκρεμα των μονάδων ειδικών δυνάμεων όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων που διοικεί η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Joint Special Operations Command). Δηλαδή, από τους Green Berrets, τους Rangers,  τους SEALs τους πεζοναύτες Force Recon,  τους αεροπόρους,  Air Force Combat Controllers και τους διασώστες Pararescuemen.

Όσοι επιθυμούν δηλώνουν υποψηφιότητα και επιλέγονται με αυστηρές διαδικασίες. Δίδεται έμφαση στην ικανότητα προσαρμογής, στην αντοχή σε ψυχολογικές πιέσεις και στην ισχυρή θέληση αντίστασης και συνέχισης της αποστολής. Οι υποψήφιοι ήδη προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις και  εκτός από τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους, είναι σε πολύ καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση. Ο συναγωνισμός είναι μεγάλος. Ένα άλλο σημαντικό προσόν, είναι η κατοχή πανεπιστημιακού πτυχίου,  όπως ισχύει για τέτοιου είδους  θέσεις στελεχών, στην "Υπηρεσία".

Οι επιτυχόντες στην επιλογή διέρχονται το Σχολείο Μυστικών Υπηρεσιών (Clandestine Service  Trainee Program) που διαρκεί 12 μήνες και περιλαμβάνει προκεχωρημένες τεχνικές κατασκοπείας, συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης υλικού και εξοπλισμού εχθρικών και συμμάχων χωρών, οπλομηχανήματα πάσης προέλευσης, εκρηκτικές ύλες, μηχανισμούς και παγιδεύσεις, επικοινωνίες, μάχη σώμα με σώμα, οδήγηση σε ανώμαλους δρόμους αλλά και σε τεχνικές διαφυγής με αυτοκίνητο με επικίνδυνους ελιγμούς, αποδράσεις, ξεκλείδωμα χειροπέδων και γενικά κλειδαριών με αυτοσχέδια μέσα,  ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, καταδύσεις, ξένες γλώσσες, επιβίωση, αντίσταση σε ανάκριση, εκπαίδευση νοσοκόμου, παρακολούθηση προσώπων. Με άλλα λόγια μετεξελίσσονται σε "πράκτορες". Αν λάβετε υπ' όψη τον χώρο προέλευσής τους, αντιλαμβάνεσθε ότι δικαίως θεωρούνται οι "επίλεκτοι των επιλέκτων".

Ενεργούν σε μικρές ομάδες των 6 ατόμων, συνήθως σε περιοχές στο βάθος της εχθρικής περιοχής, στρατολογούν αν χρειάζεται γηγενείς αντιφρονούντες, εκτελούν ανορθόδοξο πόλεμο, συλλέγουν πληροφορίες και προετοιμάζουν το έδαφος για τις στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις όπου απαιτείται.

Το Συγκρότημα έχει 4 ειδικούς κλάδους: Τον αεροπορικό, τον Ναυτικό, τον Χερσαίο και τον κλάδο μελετών και ειδικών προγραμμάτων. Ο τελευταίος  ασχολείται με την έρευνα, την δοκιμή  νέου υλικού και οπλισμού-πυρομαχικών και την προμήθεια τους. Όλα προέρχονται από μυστικές πηγές του εξωτερικού ώστε να εξασφαλίζεται η αφάνεια και η μη "συμμετοχή" του επίσημου κράτους. Το SOG διαθέτει κάθε είδους ατομικό και ομαδικό οπλισμό, όλων των τύπων και εθνικοτήτων και το προσωπικό τον  χρησιμοποιεί κατά περίπτωση, με τα αντίστοιχα πυρομαχικά του.

Οι ειδικές επιχειρήσεις που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα από αυτό το ειδικό Συγκρότημα, είναι πολλές. Κάποιες έχουν "βγει" στην επιφάνεια και είναι πλέον γνωστές. Εκτιμάται όμως ότι αρκετές δεν έχουν αποκαλυφθεί και ούτε θα μαθευτούν, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Από τις γνωστές, σε συντομία αναφέρονται οι παρακάτω:
  • 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών, (Office of Strategic Services, OSS), ο πρόγονος του Συγκροτήματος, έδρασε στην κατεχόμενη Ευρώπη σε πλήθος αποστολών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με ενίσχυση της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης και συμμετοχή σε προσβολές κατά των Γερμανών. Μία επιτυχία του ήταν η διείσδυση στο Γερμανικό έδαφος, η οργάνωση κινήματος αντιστάσεως από αντιφρονούντες κατά των Ναζί και η εκδήλωση δολιοφθορών και προσβολών. Επίσης έδρασε στην Κίνα και την Ινδοκίνα, ενισχύοντας τους αντάρτες αυτόχθονες, κατά των Ιαπώνων. Μέσα σ' αυτούς τους αντάρτες, συμπεριλαμβάνεται ό Κινέζος Μάο Τσε Τουγκ, και  και οι Βιετ Μινχ, αργότερα εχθροί! 
  • Θιβέτ 1950: Με την εισβολή των Κινέζων στο Θιβέτ, προσωπικό του Συγκροτήματος διείσδυσε στο Θιβέτ και οργάνωσε κίνημα αντίστασης, εκπαίδευσε Θιβετιανούς για να πολεμήσουν κατά των Κινέζων, με ορμητήρια από τις ορεινές περιοχές του Νεπάλ και της Ινδίας. Οργάνωσαν δε την απόδραση και διαφυγή του Δαλάϊ Λάμα.
  • Κορέα 1950-1953: Το SOG οργάνωσε πολλές ειδικές επιχειρήσεις στα μετόπισθεν της Βόρειας Κορέας με αμφίβιες καταδρομές, προσβολές, απελευθερώσεις αιχμαλώτων, αναγνωρίσεις δολιοφθορές και ενέδρες, για την υποβοήθηση της διεθνούς δύναμης του ΟΗΕ.
  • Γουατεμάλα 1954: Επιχείρηση καθαίρεσης του τότε προέδρου Αρμπένζ, (οργάνωση πραξικοπήματος) με σκοπό την εγκατάσταση στρατιωτικού καθεστώτος, φιλικού προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ
  • Κούβα 1961: Εμπλοκή στην απόβαση του Κόλπου των Χοίρων που έγινε γνωστή για την μεγάλη αποτυχία της.
  • Βολιβία 1965: Εκπαίδευση Βολιβιανών στρατιωτών για την αντιμετώπιση του δυνατού τότε "Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού της Βολιβίας" μίας αριστερής δύναμης ανταρτών με επικεφαλής λίγο αργότερα τον γνωστό Τσε Γκιεβάρα. Συμμετείχαν στην επιχείρηση σύλληψης του Τσε Γκεβάρα, μαζί με προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων ΗΠΑ και Βολιβίας. Τo SOG είχε προηγηθεί για συλλογή πληροφοριών.
  • Πόλεμος Βιετ Ναμ και Λάος: Εκπαίδευση  ανδρών της φυλής Χμονγκ κατά του καθεστώτος του Χο Τσι Μινχ, πρώην φίλου, κατά την Ιαπωνική κατοχή. Με τις ανταρτικές δυνάμεις που δημιούργησαν, εκτέλεσαν πλήθος προσβολών στα μετόπισθεν των Βιετ Κονγκ. Επίσης οργάνωσαν ένα μεγάλο αριθμό διασώσεων και διαφυγών αντιφρονούντων και αντίθετα, ένα  επίσης μεγάλο αριθμό συλλήψεων και εκτελέσεων μελών  Βιέτ Κονγκ.
  • Ψυχρός Πόλεμος: Επιχείρηση "Project Azorian" για την εύρεση βυθισμένου Σοβιετικού πυρηνικού υποβρυχίου Κ-129 που είχε χαθεί  το 1968 και την  εξέταση των πυρηνικών όπλων και των κρυπτογραφικών συστημάτων του υποβρυχίου. Αμφίβια επιχείρηση " Ivy Bells". Διείσδυση με υποβρύχια και εγκατάσταση συστημάτων υποκλοπής σε υποβρύχια καλώδια επικοινωνιών των Σοβιετικών.
  • Νικαράγουα 1979:  Διείσδυση στην χώρα και οργάνωση-εκπαίδευση των "Κόντρα" πρώην μελών της εθνοφρουράς της Νικαράγουα, υποστηρικτών του πρώην δικτάτορα Σομόζα, που είχε ηττηθεί από τους σοσιαλιστές Σαντινίστας.
  • Ελ Σαλβαδόρ, δεκαετία του'80: Οργάνωση ,εκπαίδευση και καθοδήγηση των αντιθέτων "δεξιών" κατά των αριστερών ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου "Farabundo Marti" στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου με εκτελέσεις αρχηγών ανταρτών από "ομάδες θανάτου".
  • Σομαλία 1993: Διείσδυση ομάδων του SOG πριν την είσοδο αμερικανικών στρατευμάτων με σκοπό την εκτέλεση ειδικής αναγνώρισης  με συλλογή-διαβίβαση πληροφοριών και σύλληψη  μεγαλο-λαθρεμπόρου όπλων προς στους αντάρτες.
  • Αφγανιστάν: Κατά την διάρκεια της Σοβιετικής κατοχής το 1980, ομάδες του SOG, συνεργαζόμενες με άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων διείσδυσαν , οργάνωσαν, εκπαίδευσαν και κατεύθυναν τις δυνάμεις των Μουζαχεντίν, κατά των Σοβιετικών. Η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία "Cyclone". Επίσης αργότερα το 1990, άνδρες του Αποσπάσματος, οργάνωσαν μυστική επιχείρηση για την σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, χωρίς όμως να την εκτελέσουν, αφού δεν ενέκρινε τελικά, ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον λόγω των πιθανοτήτων αποτυχίας, του δύσκολου εγχειρήματος. Το 2001 πάλι ομάδες του SOG ήταν οι πρώτες που διείσδυσαν στο Αφγανιστάν και προλείαναν το έδαφος για τις ακολουθούσες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων. Η επιτυχία ήταν, ο προσεταιρισμός και η χρησιμοποίηση της "Βόρειας Συμμαχίας" για την αποπομπή των Ταλιμπάν χωρίς τη χρήση συμβατικών αμερικανικών δυνάμεων. Η επιχείρηση "Τora Bora" σε μία απόκρημνη και γεμάτη σπηλιές περιοχή του Ανατολικού Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, ήταν καθαρά ενέργεια των ειδικών δυνάμεων μετά από πληροφορίες που συγκέντρωσαν άνδρες του SOG, οι οποίοι επίσης συμμετείχαν σε αυτήν. Ομοίως άνδρες του Αποσπάσματος διέσωσαν τον τωρινό πρόεδρο Καρζάϊ το 2001 από τα χέρια των Ταλιμπάν (δείτε την τελευταία φωτογραφία). Μέχρι σήμερα στο Αφγανιστάν αλλά και στο Πακιστάν, υπάρχει κλιμάκιο του SOG που συνεργάζεται με τις άλλες ειδικές δυνάμεις, στις επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν.
  • Υεμένη 2002: Εκτέλεση ειδικής επιχείρησης για την εξουδετέρωση ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα σε συνεργασία με τις ειδικές δυνάμεις. Οι επιχειρήσεις κατά των μαχητών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
  • Ιράκ: Άνδρες του αποσπάσματος διείσδυσαν πρίν την συμμαχική στρατιωτική  εισβολή στο Ιράκ με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών. Επίσης ομάδες του SOG, μαζί με αντίστοιχες των ειδικών δυνάμεων, έδρασαν στο Βόρειο Ιράκ όπου οργάνωσαν τους Κούρδους για ένοπλο αγώνα κατά των Ιρακινών. Η ειδική επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Viking Hammer" ήταν μία από τις σημαντικότερες εκείνης της περιόδου, διότι εξουδετερώθηκε ένα φανατικό ισλαμιστικό ανταρτικό σώμα, το "Ανσάρ αλ Ισλάμ" που αποτελούνταν από σκληρούς μαχητές Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, προερχόμενους από το Αφγανιστάν, μετά την πτώση των Ταλιμπάν. Εάν δεν γινόταν αυτό πριν την εισβολή των συμμαχικών στρατευμάτων, θα υπήρχε μία εχθρική δύναμη στα πλευρά των συμμάχων με ανυπολόγιστες συνέπειες. Μετά την σκληρή μάχη που δόθηκε, βρέθηκαν ταυτότητες ανταρτών που προέρχονταν από όλα σχεδόν τα Αραβικά κράτη.Οι επιχειρήσεις του SOG στο Ιράκ συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
  • Ιράν: Το 1950, ομάδες του Αποσπάσματος διείσδυσαν για την εκπαίδευση αντικομμουνιστών ανταρτών εναντίον του κόμματος Τουντέχ, σε περίπτωση που θα κατελάμβανε την εξουσία, μετά την καθαίρεση του πρωθυπουργού Μοσαντέκ.(με αμερικανικό δάκτυλο, για την άνοδο του Σάχη Ρεζά Παχλεβί). Το 1979, ομάδες διείσδυσαν ξανά στην Τεχεράνη προς υποστήριξη της επιχείρησης διάσωσης ομήρων από την αμερικανική πρεσβεία, που δυστυχώς κατέληξε σε μεγάλη αποτυχία. Δεν είναι γνωστό τι γίνεται σήμερα.
     

         Ανιχνευτής

         Πηγή: Wikipedia






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.