Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Τα αιμοστατικά σφουγγαράκια

Όταν ένας μαχητής τραυματίζεται από πυρά στο πεδίο της μάχης, η παροχή πρώτων βοηθειών εκεί, επί του πεδίου, είναι εξ ίσου βίαιη, όσο και ο τραυματισμός. Ο νοσοκόμος μάχης, πρέπει κυριολεκτικά να μπουκώσει με γάζες το τραύμα, μερικές φορές βαθιά μέχρι και 13 εκατοστά μέσα στο σώμα, προκειμένου να σταματήσει την αιμορραγία από κάποια αρτηρία.

Είναι μια αγωνιώδης προσπάθεια που εξελίσσεται κάτω από δύσκολες συνθήκες καιρού, εχθρού και εδάφους, η οποία μερικές φορές δεν αποδίδει. Αν δεν σταματήσει η αιμορραγία μέσα στα επόμενα τρία λεπτά, ο νοσοκόμος ή ο γιατρός πρέπει να αφαιρέσει όλες τις γάζες και να αρχίσει ξανά τη διαδικασία. Και είναι τόσο οδυνηρή διαδικασία για τον τραυματία, που .."πρέπει να του παίρνεις πρώτα το όπλο μακριά..." όπως χαρακτηριστικά είπε ένας νοσοκόμος (medic) των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, επί του θέματος.

Παλιά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο Σχολείο Νοσοκόμων του  ILRRPS ένας εκπαιδευτής συνήθιζε να λέει ότι "όταν έχεις μπροστά σου ένα τραυματία με βαθιά τραύματα από σφαίρα ή βλήματα και πρέπει να τον σώσεις, δεν πρέπει να τον λυπάσαι! Σταμάτα την αιμορραγία με κάθε τρόπο, τρίψε με δύναμη το τραύμα με απολυμαντικό υγρό, για να φύγουν όσο είναι δυνατόν ξένα σώματα, και τάπωσε την πληγή με γάζες, για να σταματήσεις το αίμα! Να ξέρεις ότι πονάει αυτός και όχι εσύ! Αν θέλεις να τον γλυτώσεις, μη τον λυπάσαι! Από τον πόνο δεν θα πεθάνει!"

Ακόμη και με τις επείγουσες διαδικασίες, του νοσοκόμου μάχης, πολλοί στρατιώτες που δυστυχώς συνεχίζουν να αιμορραγούν, καταλήγουν. Η αιμορραγία, θεωρείται η υπ' αριθμόν 1 αιτία θανάτου από πολεμικά τραύματα.

Πηγή
Κάποιοι απόστρατοι νοσοκόμοι medics των ειδικών δυνάμεων, με πλούσια εμπειρία πλέον από τα θέατρα επιχειρήσεων του Ιράκ και του Αφγανιστάν, γνωρίζοντας το πρόβλημα της αιμορραγίας καλά, όπως και την αναποτελεσματικότητα των γαζών, είχαν μια καλή ιδέα, που τους ήλθε  από τον τρόπο που κλείνουμε τρύπες σε λάστιχα αυτοκινήτων, με τη χρήση αφρού.

Σκέφτηκαν λοιπόν, ότι αντί να χώνουν γάζες σε πολεμικά τραύματα, κάνουν "ένεση" με μικρά στρογγυλά σφουγγαράκια εμποτισμένα με πηκτική ουσία, η αιμορραγία θα σταματήσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, χωρίς να προκαλούν πόνο στον τραυματία.

Η ιδέα αυτή αγοράσθηκε από μεγάλη  φαρμακο-ιατρική αμερικανική εταιρεία (για την οποία δουλεύουν οι βετεράνοι νοσοκόμοι) και έτσι βγήκε στην αγορά το σύστημα XStat, που όπως βλέπετε στην φωτογραφία, μοιάζει σαν μεγάλη σύριγγα γεμάτη με πλαστικά σπογγώδη δισκία, διαμέτρου ενός εκατοστού.


Η ιδιότυπη αυτή σύριγγα που έχει μέγεθος να χωράει σε τσέπη, μπαίνει μέσα στην πληγή  και με πίεση του εμβόλου τοποθετεί αυτά τα σπογγώδη δισκία μέσα στην πληγή. Με την επαφή τους με το αίμα διογκώνονται και κυριολεκτικά βουλώνουν το σημείο που αιμορραγεί, μέσα σε 15 δευτερόλεπτα.


Κάθε σπογγώδες δισκίο έχει επίσημανση ανιχνεύσιμη σε ακτινογραφία ώστε να είναι δυνατή η απομάκρυνσή τους μετά την διακομιδή του τραυματία σε χειρουργική μονάδα. Είναι αυτονόητο ότι μιλάμε για μια αιμοστατική συσκευή που προορίζεται για τον έλεγχο της αιμορραγίας σε σημεία που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αιμοστατικός επίδεσμος  (τουρνικέ) όπως είναι η μασχάλη ή  η βουβωνική χώρα για παράδειγμα.


Η δυνατότητα που προσφέρει για σταμάτημα της αιμορραγίας είναι της τάξεως των 4 ωρών, χρόνου ικανού για την διακομιδή του τραυματία σε ασφαλές μέρος για περαιτέρω περίθαλψη.

Δεν χρησιμοποιείται σε τραύματα θώρακα, υπεζωκοτικής κοιλότητας, μεσοθωρακίου, κοιλιακής χώρας, οπισθοπεριτοναϊκού χώρου, ιερού χώρου πάνω από τον βουβωνικό σύνδεσμο και σε ιστούς πάνω από την κλείδα. Εκεί χρησιμοποιείται άλλη τεχνολογία.

Η συσκευή XStat, όπως λέει η κατασκευαστική εταιρεία,  παράγεται σε διάφορα διαμετρήματα και είναι έτοιμη για πώληση στην αγορά από το 2014, με κόστος γύρω στα 100 δολάρια το κομμάτι. Η ερευνητική ομάδα της, δουλεύει για παρόμοια συσκευή που θα κάνει για μεγαλύτερα θλαστικά τραύματα, όπως αυτά που προκαλούνται από νάρκες.

Καλή περίπτωση και για τον εμπλουτισμό της συλλογής νοσοκόμου ειδικών δυνάμεων.



Ανιχνευτής







ABC US News | ABC Business News


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.