Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ο σωτήριος ...αφρός

Animation still of the DARPA foam being injected


Νέα τεχνολογία που σώζει ζωές! Ιδιαίτερα σε καταστάσεις με αντίξοες συνθήκες και μακριά από νοσοκομειακές διευκολύνσεις! 

Πως σταματάμε ή περιορίζουμε την  αιμορραγία σε εσωτερικά όργανα στην κοιλιακή χώρα, μέχρι να μεταφέρουμε ένα τραυματία στο χειρουργείο; Να μια καλή ερώτηση που θέλει και καλή απάντηση. Βασικά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Στην περίπτωση τραυματισμού σε πεδίο μάχης, η ταχύτερη διακομιδή-εκκένωση του τραυματία ίσως του σώσει τη ζωή. 

Η "χρυσή ώρα" όπως συνηθίζεται να λέγεται το διάστημα των πρώτων 60  λεπτών σε τραυματισμό πεδίου μάχης, είναι πολύ σημαντική στην έκβαση της ζωής ενός τραυματία. Αν προληφθεί η αιμορραγία, η πιθανότητα  διάσωσής του είναι μεγαλύτερη. Μια εσωτερική αιμορραγία σ' αυτό το διάστημα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη αφού  καμιά αιμοστατική μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί.

Όπως όμως φαίνεται, το πρόβλημα πιθανόν να έχει βρει τη λύση του, όπως εκτιμά η Υπηρεσία Προκεχωρημένων Πειραματικών Ερευνών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, DARPA(Defense Advanced Research Projects Agency), με την  χρήση και εφαρμογή ενός αφρώδους υλικού, της εταιρείας Arsenal Medical Inc.

Εσωτερικά όργανα που αιμορραγούν, καλυμμένα με αφρό. (Πηγή)
Η φιλοσοφία  είναι είναι πολύ απλή. Στην περιοχή της κοιλιακής χώρας όπου υπάρχει ο τραυματισμός, εγχύνεται από το γιατρό ή το νοσοκόμο μάχης με τη βοήθεια ειδικής σύριγγας, αφρώδες σκεύασμα πολυμερούς πολυουρεθάνης, το οποίο, με την είσοδό του στην περιοχή μετατρέπεται σε αφρό και στερεοποιείται! Θυμίζει αυτό που κάνουν οι ξυλουργοί όταν προσπαθούν να σταθεροποιήσουν κουφώματα σε οικοδομές!

Ο στερεοποιημένος αφρός περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα που έχουν κτυπηθεί και έτσι εμποδίζει την ακατάσχετη αιμορραγία τουλάχιστον για μια ώρα. Είναι δε έτσι κατασκευασμένη ώστε να μπορεί με εύκολο τρόπο να αφαιρείται από το χειρούργο ιατρό.

Η εισαγωγή του αφρού γίνεται σε 2 φάσεις. Αρχικά με την εισαγωγή πολυόλης σε υγρή μορφή και στην συνέχεια με την χρήση ισοκυανικού. Η χημική αντίδραση των δύο αυτών ουσιών, δημιουργεί αφρό που μεγαλώνει 30 φορές από τον αρχικό τους όγκο και "μπουκώνει" κυριολεκτικά τη διαρροή αίματος στην περιοχή του τραύματος.

Μέχρι σήμερα πρέπει να πούμε ότι τα πειράματα έχουν γίνει μόνο σε ζώα, κυρίως χοίρους και όχι σε ανθρώπους. Η επιστημονική ανακοίνωση που έγινε πάντως στην ετήσια συνάντηση της αμερικανικής ομοσπονδίας χειρουργών, επεσήμανε την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης σε τραυματισμό συκωτιού  μετά από τρεις ώρες, από 8% σε 72%, με σημαντική μείωση της απώλειας αίματος.

Το πρόγραμμα της έρευνας χρηματοδοτήθηκε από την DARPA με  15,5 εκατομμύρια δολάρια επενδύοντας στην διάσωση ζωών και στην μείωση των θανάτων από αιμορραγία στο πεδίο της μάχης κατά 50%.

Η πολυμερής πολυουρεθάνη χρησιμοποιείται ήδη στην ιατρική και σε μορφή επιθεμάτων για επιφανειακά τραύματα, αν δεν το έχετε ακούσει ξανά. Να τώρα που θα χρησιμοποιείται και εσωτερικά! Το σίγουρο είναι ότι θα χρειασθούν πολλές και ακριβείς κλινικές εξετάσεις πριν αρχίσει να εφαρμόζεται. Αυτό που έρχεται σαν ερώτηση είναι πόσος αφρός θα απαιτείται! Λιγότερος, δεν θα σταματά την αιμορραγία. Περισσότερος, θα εμποδίζει την αναπνοή του τραυματία. Που θα πάει; Θα βγάλουν άκρη! 

Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.