Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Οι μικροδορυφόροι στην υπηρεσία των ειδικών επιχειρήσεων.

Μικροδορυφόρος τύπου CubeSat  (Πηγή)
Από το 2010 έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρουν στις επικοινωνίες οι δορυφόροι τύπου "CubeSat". Δηλαδή  με σχήμα κύβου βάρους ενός κιλού και  διαστάσεων 10Χ10Χ10 εκατοστά. Κυκλοφορούν και σε μεγαλύτερες διαστάσεις. Η παραπάνω διάσταση είναι η μικρότερη και χαρακτηρίζεται σαν "1 Μονάδα" (1 Unit). Διεθνώς παίρνει την σύντμηση 1U. Κατασκευάζονται δορυφόροι με διαστάσεις 20Χ10Χ10 εκ. και αναφέρονται σαν 2U, καθώς και οι δορυφόροι διαστάσεων 30Χ10Χ10 σαν  3U.

Η προέλευσή τους ξεκινώντας από το 1999 είναι καθαρά πανεπιστημιακή και μέχρι σήμερα στοχεύουν στην υποβοήθηση της κατανόησης του διαστήματος από πανεπιστημιακές επιστημονικές ομάδες.

Το πολύ χαμηλό τους κόστος και η οικονομική τους κατασκευή, από εύκολα ανευρισκόμενα υλικά του εμπορίου, τους κάνει προσιτούς στην χρήση από τις διάφορες πανεπιστημιακές και ερευνητικές ομάδες. Το κόστος ενός τέτοιου δορυφόρου μαζί με τα έξοδα εκτόξευσης κυμαίνεται από 60 έως το πολύ 100 χιλιάδες δολάρια.

Ήδη σε τροχιά γύρω από τη γη σε ύψος που κυμαίνεται από 90 έως 350 χιλιόμετρα κυκλοφορούν πάνω από 100 μικροδορυφόροι από 40 και πλέον πανεπιστήμια, εταιρείες και άλλους οργανισμούς. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει το δικό της πρόγραμμα. Σε λίγες ημέρες διοργανώνεται και διεθνές επιστημονικό συνέδριο στις ΗΠΑ για τις ανακοινώσεις πολλών συμπερασμάτων.

Πηγή
Σαφώς και δεν μπορούν  να υποκαταστήσουν τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, αλλά μπορούν πολύ καλά να υποστηρίξουν τις επικοινωνίες επιγείων τμημάτων οπουδήποτε στον κόσμο, με την κατάλληλη προσαρμογή τους. Αυτή είναι η "κοινή λογική" που ακολούθησαν  οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις μέχρι σήμερα προσπαθώντας να αξιοποιήσουν την νέα τεχνολογία. Ήδη στο πρόγραμμά τους έχουν περάσει στην 2η φάση με την εκτόξευση  8 κυβοδορυφόρων με την ονομασία "Prometheus".

Εκτόξευση μικροδορυφόρων 2U από τον διεθνή διαστημικό σταθμό τον Φεβρουάριο του 2014. (Πηγή)
Τέτοιου είδους δορυφόροι με διάρκεια ζωής προς το παρόν έως και 5 χρόνια, βελτιώνουν πολύ το σύστημα διοίκησης και ελέγχου, επικοινωνιών, πληροφοριών και αναγνώρισης σε μια δυνητική περιοχή ειδικών επιχειρήσεων.

Στον ελληνικό χώρο έχουν δραστηριοποιηθεί πανεπιστήμια  επί του θέματος. Ακόμη υπάρχουν και μεμονωμένες διπλωματικές μελέτες φοιτητών μας γύρω από τους μικροδορυφόρους. Μια πολύ καλή λύση για καλύτερες επικοινωνίες, αρκεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα.


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.