Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Τεχνική Ορεινού τρεξίματος

Πηγή
Έχει αρχίσει και ανθίζει το άθλημα του ορεινού τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων στη χώρα μας. Τα τελευταία 10 χρόνια, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οργανώνονται αγώνες που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα παρόμοια γεγονότα στο εξωτερικό.

Οι πιο έντονοι και απαιτητικοί ελληνικοί αγώνες υπεραποστάσεων, ανωμάλου και ορεινού δρόμου  είναι οι παρακάτω, χωρίς ν' αποκλείονται και άλλοι που διαφεύγουν μέχρι στιγμής την προσοχή μας:

Το Σπάρταθλον
Ο Φειδιππίδιος δρόμος
Ο δρόμος της Ροδόπης
Ο Άθλος στα Χνάρια του Μίνωα και Ο Μινωικός Άθλος
Ο Ολύμπιος Δρόμος
Το Κρόνιον Πέρασμα
Ο Δόλιχος Αγώνας
Ο Ευχίδιος Άθλος
Ο δρόμος του Μετσόβου (Ursa trail)
Ο αγώνας Ζαγορίoυ (Zagori Race)

Το πως θα πρέπει κάποιος να προπονείται για να μπορεί εύκολα να ανεβαίνει τις ανηφοριές χωρίς να εξαντλείται, περιγράφεται σε ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο ενός Έλληνα προπονητή.

" Ο πρώτος παράγοντας επιλογής της τεχνικής προπόνησης είναι η μορφή του αγώνα για τον οποίο προετοιμαζόμαστε. Είναι προφανές ότι διαφορετική θα είναι η προπόνηση όταν ετοιμαζόμαστε για αγώνες μεγάλης διάρκειας και δυσκολίας σε σχέση με μικρότερες κούρσες πιο γρήγορες, και όσο αναφορά την διάρκεια της προσπάθειας και όσον αφορά τους ρυθμούς τρεξίματος.

Επίσης διαφορετική θα είναι η προπόνηση στην ανηφόρα, αν πρόκειται να προετοιμαστούμε για αγώνα με συνεχόμενη παρατεταμένη ανηφόρα σε σχέση με διαδρομές που κυριαρχούν οι εναλλαγές ανηφορικών και κατηφορικών κομματιών. Το τρέξιμο στην ανηφόρα που προσανατολίζεται σε αγώνες ορεινού τρεξίματος σε κάθε περίπτωση σημαίνει επίσης και προσαρμογή της προσπάθειας σε εδάφη με χαρακτηριστικά και κλίσεις συνεχώς εναλλασσόμενα."

Εκτίμηση του εδάφους λοιπόν!

Διαβάστε τις οδηγίες που δίνει

Πηγή
Αν θέλετε να μάθετε και τι λέει για τις  κατηφόρες πιέστε εδώ.


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.