Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Η τεχνολογία που αναζητούν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις


Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται σαν οι καλύτερα εξοπλισμένες δυνάμεις του κόσμου. Παρ' όλα αυτά, επιθυμούν τεχνολογίες που προς το παρόν είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι σε πειραματικό στάδιο ακόμη. Έτσι τουλάχιστον φαίνεται από τη λίστα που έβγαλαν στην δημοσιότητα, για να ζητήσουν από τις ιδιωτικές εταιρείες προτάσεις και προϊόντα.

Και βέβαια, η λίστα δεν δείχνει μόνο, τι νέες τεχνολογικές δυνατότητες επιθυμούν, αλλά και τι δυνατότητες δεν έχουν ακόμη. Επίσης δείχνει το είδος των επιχειρήσεων που τους ενδιαφέρει άμεσα με βάση τις επιδιώξεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και την πρωταγωνιστική θέση που έχουν πλέον οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση απειλών κατά των ΗΠΑ και στην συμμετοχή τους σε θέατρα επιχειρήσεων σ' όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το  δόγμα τους.

Και όταν οι ειδικές δυνάμεις αποκτήσουν νέα τεχνολογία, αναμενόμενο είναι να διοχετεύεται η τεχνολογία σε δεύτερο χρόνο και στον υπόλοιπο στρατό και σε συμμάχους.

Οι επιχειρησιακές απαιτήσεις τους λοιπόν είναι:

Φορητά τυφέκια Laser  με ρυθμιζόμενη ένταση ακτινοβολίας από επίπεδο απλής ενόχλησης και δυσφορίας, μέχρις επιπέδου θανατηφόρου αποτελέσματος. Με αυτό τον τρόπο το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων, που θα ενεργεί σε περιβάλλον ανταρτοπολέμου, θα μπορεί να προσβάλει τους αντάρτες αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα, εφ'όσον θα υπάρχει άμαχος πληθυσμός θα αποφεύγεται η πρόκληση ακούσιων τραυματισμών και θανάτων.

Μέχρι στιγμής κυκλοφορούν μη θανατηφόρα όπλα όπως  όπλα με  ακτίνες πρόκλησης πόνου, ηχητικά όπλα πρόκλησης ζάλης όπως και όπλα εκπομπής εναλλασσόμενης δέσμης φωτός που πάλι προκαλούν ζάλη και ναυτία. Το μέγεθός τους όμως στην κατηγορία φορητού οπλισμού και ο συνδυασμός τους στο ίδιο όπλο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Συγκαλυμμένο αλεξίσφαιρο γιλέκο. Μέχρι στιγμής τα στρατιωτικά αλεξίσφαιρα γιλέκα επιπέδου III και ΙV είναι ογκώδη και επομένως αποκαλύπτονται εύκολα, ακόμη και αν φέρονται κάτω από πολιτικά ρούχα. Δεν κάνουν για επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου, όπου η μεταμφίεση και η ανάμειξη με τον ντόπιο πληθυσμό είναι αναγκαία.

Αυτό που χρειάζεται είναι ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο της ίδιας αντοχής, που να μοιάζει σαν σακάκι με συμβατικό ύφασμα, ή σαν επανωφόρι παρόμοιο με αυτά που φορούν οι ντόπιοι σε κάθε περιοχή. Αλλά το πιο επιθυμητό, είναι το "ενεργειακό αλεξίσφαιρο γιλέκο", που ανάλογα με το θραύσμα ή το βλήμα θα ενεργοποιείται δημιουργώντας μια αόρατη ενεργειακή ασπίδα γύρω από τον χρήστη και θα αποτρέπει την προσβολή του! Επιστημονική φαντασία; Ίσως όχι για πολύ!

Ανιχνευτές ψεύδους. Μικροί φορητοί ανιχνευτές που θα μπορούν να αντιλαμβάνονται αν κάποιος λέει ψέματα με υπέρυθρη ανίχνευση μεταβολής της θερμοκρασίας του ή μέτρησης της διαστολής της κόρης του ματιού ή των πόρων του δέρματος.

Τακτικοί φορητοί βιομετρητές. Δεν είναι μικρό πράγμα να στήνεται ολόκληρη ειδική επιχείρηση για τη σύλληψη υπόπτου τρομοκράτη και στη συνέχεια μετά την μεταφορά του σε περιοχή κράτησης να αποδεικνύεται ότι είναι ο λάθος άνθρωπος. Ένας μικρός φορητός βιομετρητής, που επί τόπου θα εξέταζε το DNA του υπόπτου, θα έλυνε πολλά προβλήματα.

Κλιματιστικές επενδύσεις πολεμικών σκύλων. Φαίνεται περίεργο γι'αυτούς που δεν έχουν την εμπειρία χειρισμού σκύλων  σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία. Σε υψηλή θερμοκρασία οι σκύλοι υπερθερμαίνονται και όταν τους επιβάλλεται να ενεργήσουν είτε για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών είτε για περιπολία η ζέστη μπορεί να τους εξοντώσει.

Έτσι υπάρχει η σκέψη κατασκευής ειδικών "κλιματιστικών γιλέκων" που θα δουλεύουν με μπαταρίες ή γενικά με παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια και θα τους διατηρούν δροσερούς σε μια σταθερή θερμοκρασία. Μέχρι στιγμής κάτι ανάλογο υπάρχει για ανθρώπους, χωρίς να έχει ακόμη ευρεία διάδοση.

Ειδικός Ιματισμός παντός καιρού.  Μέχρι σήμερα έχουμε στο στρατό ιματισμό για χειμερινή διαβίωση και ιματισμό για υψηλές θερμοκρασίες, αλλάζοντας κατά περίπτωση στολές. Αυτό που χρειάζεται είναι ειδικές στολές κατασκευασμένες από ειδικά νήματα, που εκτός από την αυτόματη προσαρμογή του χρώματος τους στο περιβάλλον, θα μπορούν παράλληλα να ρυθμίζουν και την διατήρηση της ανάλογης θερμοκρασίας του σώματος.

Ειδικά γυαλιά ειδικών επιχειρήσεων. Πριν από λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στα "έξυπνα γυαλιά" που αναζητούν οι ειδικές δυνάμεις και που ήδη βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο αξιολόγησης. Τα θέλουν όλα σ' ένα, για να βλέπουν, ακούν και να δείχνουν ότι θέλουν μέσα από το δίκτυο διοίκησης και πληροφοριών.

Επί πλέον θέλουν να έχουν laser κατάδειξης στόχου και σκόπευσης, που να μην ανιχνεύονται από άλλες διόπτρες νυκτερινής όρασης που κυκλοφορούν στην αγορά και προμηθεύονται οι αντίπαλοί τους! Επίσης θέλουν θερμικούς καταδείκτες που να δείχνουν θέσεις φιλίων, αλλά να μην είναι ανιχνεύσιμες από εχθρικές νυκτερινές διόπτρες. Προσανατολίζονται στην λύση καταδεικτών ραδιοσυχνοτήτων γι' αυτό το σκοπό.

Όλα αυτά ευελπιστούν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ότι πολύ σύντομα θα περιέλθουν στις αποθήκες τους. Ήδη η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, (SOCOM) ζήτησε τον προηγούμενο χρόνο, γύρω στα 427 εκατομμύρια δολάρια για  έρευνα και δοκιμές.


Ανιχνευτής

Πηγή










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.