Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Combat Fitness

Ισραηλινή,  συμμετέχει σε αγώνα σωματικής δοκιμασίας Combat fitness Competition με πλήρη φόρτο και οπλισμό(Πηγή)
Η φυσική κατάσταση μάχης ή όπως ο όρος είναι γνωστός διεθνώς σαν "Combat fitness", είναι ο μοντέρνος τρόπος ολόπλευρης προπόνησης στην αντοχή, στην ευκαμψία και στην ενδυνάμωση. Χρησιμοποιείται πλέον όχι μόνο από πολλούς καλά οργανωμένους στρατούς, αλλά και από ιδιωτικά γυμναστήρια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των πολεμικών τεχνών. Θεωρώ ότι ακόμη και το Crossfit έχει πάρει την ιδέα, από το είδος της στρατιωτικής αυτής προπόνησης. 

Ένα πολύ καλό πλεονέκτημα που έχει, είναι ότι δεν χρειάζεται παρά ελάχιστος εξοπλισμός και μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Στην ουσία αποτελεί την απόρροια της στρατιωτικής προπόνησης που εκφράζεται στα ελληνικά με τον όρο "φυσική αγωγή μάχης".

Σ' αυτού του είδους την προπόνηση, επιδιώκεται η ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων  με προοδευτική και ισόποση καταβολή προσπάθειας στην αντοχή, στην ταχύτητα στην μυική διάπλαση και στην ευκινησία.

Αμερικανίδα πεζοναύτης, σε αξιολόγηση μεταφοράς τραυματία. (Πηγή)
Αποβάλλονται οι παλιές στερεότυπες ασκήσεις και εισάγονται κινήσεις και δραστηριότητες που συναντιούνται καθημερινά στην στρατιωτική ζωή και όχι μόνο. Ειδικότερα όμως για ένα στρατιώτη είναι πολύ σημαντικό να συνηθίζει να σηκώνει βάρη και να τα μεταφέρει κάπου αλλού, ή να μεταφέρει ένα τραυματισμένο συνάδελφό του, ή να κινείται με ελιγμούς ενώ δέχεται πυρά, ή να πετά χειροβομβίδα, ή να πηδάει πάνω από φράκτες, ή να σκαρφαλώνει σε κτίρια ή να εξέρχεται γρήγορα έξω από ένα κτυπημένο αυτοκίνητο ή... , μπορεί να προστεθούν πάρα πολλά, σε τέτοια λίστα!

Όταν συζητάμε για στρατιώτη, δεν υπάρχει ή δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός πλέον μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στο πεδίο της μάχης ή σε έκτακτη περίπτωση που τύχει να βρίσκονται εκεί και πρέπει να αντιδράσουν, ανεξάρτητα του φύλου θα πρέπει είναι ικανοί να αντιδράσουν σωστά, σωματικά και ψυχικά!

Επομένως η αξιολόγηση στη φυσική κατάσταση, θα πρέπει να είναι ενιαία και όχι ξεχωριστή. Είναι ένα πολύ καλό αντικείμενο μελέτης, που ήδη απασχολεί τον αμερικανικό στρατό, που προσπαθεί να αναθεωρήσει τα αναχρονιστικά ισχύοντα επί του θέματος και να θεσπίσει την κατάλληλη μορφή προπόνησης Combat fitness.

Πιέστε εδώ για μεγένθυση εικόνας
Οι Αμερικανοί πεζοναύτες, όντας "πνεύματα ανήσυχα", έχουν κάνει κάποια βήματα εμπρός και έχουν ενσωματώσει μέσα στο προπονητικό πρόγραμμα των νεοσυλλέκτων τους αλλά και στις μονάδες τους την φυσική αγωγή μάχης, με τις ανάλογες αξιολογήσεις επιδόσεων και ικανοτήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αξιολόγηση που κάνουν για Combat fitness test Maneuver Under Fire MANUF.

Όλα αυτά και επιπλέον ιδέες, μη σας φανεί παράξενο, εμπεριέχονται στον ελληνικό στρατιωτικό κανονισμό ΣΚ 175-1, που ίσως κάποιοι θεωρούν αναχρονιστικό, αλλά δεν παύει να εξακολουθεί να είναι επίκαιρος, όπως είχα πει σε προηγούμενο άρθρο.

Αν κάποιος ανατρέξει στις σελίδες του που είναι αφιερωμένες στη φυσική αγωγή μάχης, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί οργάνωσης ενός προπονητικού προγράμματος με βασικό άξονα την αύξηση και συντήρηση της δύναμης, της αντοχής της ευκινησίας, της δεξιότητας και της ταχύτητας.

Με πάρα πολλές ασκήσεις κατά ενότητα και με οδηγίες χρησιμοποίησης διαφόρων τύπων αυτοσχέδιων και μη οργάνων και εγκαταστάσεων, υποδεικνύεται ο σωστός τρόπος στρατιωτικής προπόνησης μάχης:

  • Μεταφορά τραυματία, 
  • Ασκήσεις με δοκούς, με μέντεσιν μπωλ, με τυφέκια, με κοντάρια, με βλήματα πυροβολικού, με κουτιά πυρομαχικών, ή άλλων υλικών, 
  • Δρόμοι αντοχής σε κάθε είδους εδάφη, 
  • Ρίψεις χειροβομβίδων, 
  • Ένοπλη και άοπλη πάλη σώμα με σώμα, 
  • Υπερβάσεις εμποδίων, 
  • Αποβίβαση από αυτοκίνητο σε κίνηση
  • Διέλευση στίβων εμποδίων και στίβων μάχης
και άλλα πολλά, συμπεριλαμβάνονται μέσα. Το μόνο που χρειάζεται είναι η αξιοποίηση και η δραστηριοποίηση στο θέμα από τους ιθύνοντες.

Τελευταία έπεσε στην αντίληψή μου ένα τεραμηνιαίο περιοδικό που εκδίδεται στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και αφορά στην στρατιωτική φυσική αγωγή. Κατ' αρχήν θα ήθελα να πω ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα και πρωτοβουλία και μπράβο σ' αυτούς που την υλοποιούν!

Στίβος Καταδρομών ΚΕΑΠ (Πηγή)
Η ονομασία του περιοδικού είναι "Η αθλητική Επιστήμη στις Ένοπλες Δυνάμεις" και πραγματεύεται αρκετά ενδιαφέροντα θέματα. Στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2014 μου τράβηξε την προσοχή ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά με τη διέλευση στίβου μάχης που αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο άσκησης ενός μαχητή. Θα ήταν πολύ καλό ωστόσο, αν η ομάδα εργασίας ή οι ειδικοί συντάκτες των άρθρων, αφιέρωναν λίγο χρόνο και για την  επικαιροποίηση του θαυμάσιου ΣΚ 175-1, με αντίστοιχη υποβολή προτάσεων στην αρμόδια επιτελική διεύθυνση του ΓΕΣ. Νομίζω ότι και αυτή είναι μια καλή ιδέα!


Ανιχνευτής
























Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.