Τρίτη 8 Απριλίου 2014

RA-1. Το νέο επιχειρησιακό αλεξίπτωτο ελεύθερης πτώσης

Αλεξίπτωτο RA-1 Πηγή

 Από το περασμένο καλοκαίρι ο αμερικανικός στρατός δοκιμάζει το νέο επιχειρησιακό αλεξίπτωτο ελεύθερης πτώσης το RA-1 (Military Free Fall Advanced Ram-Air Parachute System). Εντός του τρέχοντος έτους, θα αντικαταστήσει το "παλιό" πλέον MC-4.

Το νέο αλεξίπτωτο, που κατασκευάζεται από συνεργαζόμενες αμερικανικές εταιρείες, δοκιμάστηκε ενδελεχώς από το Ειδικό Τμήμα Αναγνωρίσεως C, της 2ης Μοίρας του 38 Συντάγματος Ιππικού, που ανήκει στην 504 Ταξιαρχία Επιτήρησης (Troop C/2nd Squadron/38th Cavalry Regiment/504 Battlefield Surveillance Brigade).

Έχει σχεδιαστεί ειδικά για αλεξιπτωτιστές που μεταφέρουν βαρύ φόρτο και πέφτουν σε άγνωστο και ανώμαλο έδαφος ημέρα ή νύκτα. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών απέδειξε ότι έχει καλύτερη επίδοση στην ομαλή και "απαλή" προσγείωση χωρίς "στολάρισμα", που το καθιστά πιο ασφαλές για τους αλεξιπτωτιστές. 

Αλεξίπτωτο RA-1 (Πηγή)
Η προωθητική του ικανότητα είναι 4:1, (δηλαδή για 1 πόδι κατάβασης καλύπτει 4 πόδια οριζοντίως), έναντι του παλιού που είναι 2:1 που σημαίνει μεγαλύτερη ικανότητα διείσδυσης. Επιπλέον είναι πιο εύκολο στην καθοδήγηση. Στρέφεται πολύ πιο γρήγορα από το MC-4 και επιτρέπει τη συγκέντρωση μιας ομάδας αλεξιπτωτιστών με ασφάλεια σε μια ακτίνα 25-30 μέτρων.  

Επιτρέπει την εκτέλεση αλμάτων ελεύθερης πτώσης από ύψος 3500 (1 χλμ) έως και 35000 πόδια (10,6 χλμ) με συνολικό βάρος αλεξιπτωτιστού με φόρτο 204 κιλών. Παράλληλα μπορεί να συσκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σαν αλεξίπτωτο στατικού ιμάντα για τους αλεξιπτωτιστές που δεν είναι εκπαιδευμένοι στην στρατιωτική ελεύθερη πτώση.

Το όλο σύστημα διαθέτει 3 επιπλέον εξαρτήματα:

 1. Την  βελτιωμένη συσκευή αυτόματης ηλεκτρονικής ενεργοποίησης (Electronic Automatic Activation Device, EAAD) που παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια για την ανάπτυξη του αλεξιπτώτου. Ειδικά αν τύχει ο αλεξιπτωτιστής για οποιοδήποτε λόγο να μη μπορεί να ελέγχει την κάθοδό του και αδυνατεί ν' αναπτύξει το αλεξίπτωτό του στο προβλεπόμενο ύψος, ο μηχανισμός ενεργοποιείται και αναπτύσσει το εφεδρικό αλεξίπτωτο, όταν η ταχύτητα καθόδου ξεπεράσει τα 78 μίλια/ώρα (126 χλμ/ω) στο ελάχιστο επιτρεπτό ύψος ανοίγματος θόλου (περίπου 750 πόδια-δηλαδή 230 μέτρα-από την επιφάνεια του εδάφους).


Μια χαρακτηριστική εικόνα πλοήγησης  αλεξιπτωτιστή κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού άλματος ΗΑΗΟ. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπετε ένα Γάλλο εκπαιδευόμενο αλεξιπτωτιστή Ε.Π. μεγάλων υψών. (Πηγή)
 2. Το σύστημα πλοήγησης (Navigation Aid, NAVAID), που επιτρέπει τον εύκολο προσανατολισμό και την πλοήγηση στον αέρα, μετά το άνοιγμα του θόλου. Ο αλεξιπτωτιστής προτοποθετεί τα στοιχεία της ζώνης ρίψεως και το σημείο αφέσεως και με τη βοήθεια του ενσωματωμένου GPS πλοηγεί στον αέρα και κατευθύνει το αλεξίπτωτό του στη σωστή πορεία διείσδυσης. 

Το GPS συνδέεται με το στρατιωτικό Διακλαδικό Σύστημα απ' Αέρος Ρίψεων Ακριβείας της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (Mission Planner of the Joint Precision Airdrop System, MP JPADS) που δίνει την δυνατότητα εκτέλεσης ρίψεων προσωπικού ή φόρτων με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια χωρίς να απαιτούνται ζώνες ρίψεων τόσο μεγάλων διαστάσεων όπως γίνεται σε συμβατικές ρίψεις.

Αμερικανικό σύστημα πλοήγησης αλεξιπτωτιστού Ε.Π. (Πηγή)
 3. Τη νέα Μάσκα Οξυγόνου Αλεξιπτωτιστή ( Parachutist Oxygen Mask, POM) που φέρεται από τους αλεξιπτωτιστές σε ύψη από 13000 πόδια (4 χλμ) και άνω. Η νέα μάσκα είναι πιο εύχρηστη και αντικαθιστά την μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενη MBU-12P

Πόσο κοστίζει και σε τι ποσότητα θα γίνει η προμήθεια του συγκεκριμένου αλεξιπτώτου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για το RA-1 μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο: INTRUDER® SYSTEM


Ανιχνευτής 





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.