Σάββατο 26 Απριλίου 2014

H άνοδος των Σπέτσναζ

Πηγή
Το κίνημα αντίστασης των Ρωσόφιλων στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλοι αιφνιδιάστηκαν και εντυπωσιάστηκαν με τον τρόπο δράσης των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, εκτιμώντας ότι ακολούθησαν μεθόδους ανορθόδοξου πολέμου, δηλαδή αφανή και συγκαλυμμένη διείσδυση στην Κριμαία και σε άλλες ρωσόφιλες περιοχές, οργάνωση των αντιστασιακών κατά του ουκρανικού καθεστώτος και καθοδήγησή τους για την επίτευξη στρατιωτικών αλλά και πολιτικών στόχων.

Μάλιστα εκτιμήθηκε από ειδικούς των πληροφοριών της δύσης, ότι ήδη υπήρχε σχέδιο που βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής, "εν υπνώσει" όπως συνηθίζεται να λέγεται με στρατιωτικούς όρους, το οποίο εφαρμόσθηκε στην περίπτωση της Ουκρανίας, με την συνδρομή ρωσόφιλων πυρήνων. Δηλαδή εννοούν, ότι ήδη υπήρχε δίκτυο κατάλληλα επιλεγμένου προσωπικού που ενεργοποιήθηκε με ταχύτητα με την συνδρομή των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Ρώσοι καταδρομείς  (Πηγή)
Κάτι άλλο που εντυπωσίασε ήταν ο εξοπλισμός του προσωπικού των ρωσικών τμημάτων αλλά και η μεθοδολογία και η τακτική που ακολούθησαν σε κάθε περίπτωση. Αρκετοί που δεν γνώριζαν λεπτομέρειες, αιφνιδιάστηκαν όταν έμαθαν ότι οι Γερμανοί παρείχαν στρατιωτική υποστήριξη τα τελευταία τρία χρόνια στους Ρώσους, στον τομέα υλικών αλλά και εκπαίδευσης, μεταφέροντάς τους τη δυτική μεθοδολογία σε πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης, παρόμοιο με το αντίστοιχο γερμανικό στο Άλτμαρκ, που εγκατέστησε η γερμανική εταιρεία Rheinmetall στο Μουλίνο, της νοτιοδυτικής Ρωσίας, μετά την υπογραφή σύμβασης ύψους 140 εκατομυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Και βέβαια όλα αυτά με ανταλλαγή, ..προϊόντων όπως φυσικό αέριο λόγου χάριν.

Είναι αναγνωρισμένο γεγονός, ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και ιδιαίτερα οι ειδικές δυνάμεις αναβαθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό, μετά την μέτρια εμφάνισή τους στη Γεωργία, και τους δόθηκε ξανά πρωταγωνιστικός ρόλος, για άμεση επέμβαση όπου και όποτε απαιτείται, προς προάσπιση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων. Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις έχουν πλέον γίνει πιο επαγγελματικές με την πρόσληψη πολλών επαγγελματιών και τέτοιες επαγγελματικές μονάδες εμφανίσθηκαν στην Κριμαία.

Μέσω των ΜΜΕ, διατυπώθηκαν μομφές για την ανάμειξη ρωσικών ειδικών δυνάμεων στην εξέγερση των ρωσόφιλων στην ανατολική Ουκρανία. Πιθανόν να είναι έτσι. Αλλά ας δούμε και την ανάμειξη της άλλης πλευράς -όπως εμφανίσθηκε κατά διαστήματα στα ΜΜΕ-  στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ουκρανία και αποτελεί χώρο αμέσου εθνικού ενδιαφέροντος των Ρώσων, τουτέστιν η Μαύρη Θάλασσα.

Από το 2008, οργανώνονται συνασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις  ειδικών δυνάμεων μεταξύ  ΗΠΑ, άλλων νατοϊκών χωρών και Δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με την επωνυμία "Jackal Stone". Μέσα σ' αυτές συμπεριλαμβάνεται η Ουκρανία, η οποία μαζί με την Ρουμανία, φιλοξένησαν πρώτες αυτή την άσκηση ειδικών δυνάμεων στην περιοχή τους.

Πολλοί αναλυτές, εδώ και 3 χρόνια, αναφέρονται στην αναγκαιότητα της αύξησης της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, επικαλούμενοι και αυτοί λόγους εθνικού συμφέροντος των Αμερικανών, αλλά και αξιοπιστίας των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους. Ένας αναλυτής συγκεκριμένα υποστηρίζει την προβολή και την ανάμειξη των Ρουμάνων πιο έντονα στα "γίγνεσθαι" της περιοχής, σε αντιδιαστολή με το ρόλο της Τουρκίας, που δεν την θεωρεί τόσο αξιόπιστη σύμμαχο των ΗΠΑ από πλευράς γεωστρατηγικής. Μάλιστα μνημονεύει την Ελλάδα σαν φιλόρωση και την βγάζει από το προσκήνιο!

Οργανώθηκαν προκεχωρημένες βάσεις επιχειρήσεων στην Ρουμανία και στη Βουλγαρία, προς εξυπηρέτηση αμερικανικών δυνάμεων κατά τις μετακινήσεις τους προς Αφγανιστάν και όχι μόνο. Συγκροτήθηκε η Δύναμη Επιχειρήσεων Ανατολής (Task Force East).

Πιθανόν να έδρασαν μισθοφόροι πρώην των ειδικών δυνάμεων για την υποβοήθηση των προσπαθειών του Κιέβου. Μάλιστα εμφανίσθηκε και βίντεο στο οποίο κάποιος  παραστρατιωτικός Ουκρανός εθνικιστής, συλλαμβάνεται και αναφέρει ότι είναι Αμερικανός πολίτης.

Όλα συνηγορούσαν στην άσκηση πίεσης προς την Ρωσία για τον περιορισμό της στα ενδότερα της Ευρασίας. Ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο; Οι γεωπολιτικές ίντριγκες και η απληστία, πάλι έχουν την τιμητική τους. Δεν υπάρχει αντικειμενική αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάποιοι σπρώχνουν τα πράγματα σε πόλεμο!  Χαμένος ο απλός λαός.

Προς το παρόν όπως φαίνεται, οι Ρώσοι αντέδρασαν σωστά σε τόπο και χρόνο και ενδεχομένως προηγήθηκαν των μελλοντικών κινήσεων των δυτικών συμμάχων(;). Μέσα στους "άσσους" που κρατάνε στο μανίκι τους, βρίσκονται και οι Σπέτσναζ.

Ας ελπίσουμε ότι στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης, θα πρεσβεύσει η κοινή λογική, που τελικά ..δεν είναι και τόσο κοινή στην εποχή μας.



Ανιχνευτής












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.