Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Κάλυμνος.Το νήσι της αναρρίχησης

Πηγή φωτογραφίας
Το «νησί των σφουγγαράδων» προσελκύει χιλιάδες αναρριχητές από όλο τον κόσμο, φιλοξενώντας Διεθνή Φεστιβάλ που την έχουν καθιερώσει ως must προορισμό για κάθε rock climber που σέβεται τον εαυτό του. Η αναρρίχηση στην Κάλυμνο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, με την επίσκεψη φημισμένων Ιταλών αναρριχητών οι οποίοι έκαναν τις διακοπές τους στο νησί. Το έμπειρο μάτι τους είδε τις απεριόριστες δυνατότητες που υπήρχαν για την ανάπτυξη της αναρρίχησης στους καλύμνικους βράχους και έτσι αποφάσισαν να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό για να ανοίξουν διαδρομές. 

Η διάνοιξη των πρώτων διαδρομών ήταν κάπως περιπετειώδης, καθώς οι Καλύμνιοι, έχοντας τότε άγνοια του αντικειμένου, πίστεψαν.ν ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν ως σκοπό να κλέψουν τα πετρώματα και τους σταλακτίτες της Καλύμνου και έτσι τους συνέλαβαν. Σήμερα φυσικά, η αντιμετώπιση και η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι αρχές και ο Δήμος της Καλύμνου υποστηρίζουν την οργάνωση και την αξιοποίηση αυτών των βραχωδών περιοχών.

Σύντομα, η χάραξη νέων διαδρομών καθιέρωσε τον προορισμό ως αναρριχητικό παράδεισο της Μεσογείου, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθημερινά από τους αναρριχητές που έρχονται από κάθε γωνιά της γης. Σήμερα, με πάνω από 77 πλέον αναρριχητικά πεδία και πάνω από 1700 διαδρομές, στις εντυπωσιακές ορεινές πλαγιές του Μασουριού, με θέα την Τέλενδο, η Κάλυμνος έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς και είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως ένα από τα σημαντικότερα sport climbing πεδία στον κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ένα 6% της ορεινής φυσιογνωμίας του νησιού έχει αξιοποιηθεί έως τώρα. Ακόμα και αυτό το μικρό ποσοστό των βράχων που έχει αξιοποιηθεί αναρριχητικά όμως, προσφέρει δυνατότητες για τη διάνοιξη αναρίθμητων νέων διαδρομών. Στην Κάλυμνο υπάρχουν πολλοί λόφοι, από 10 έως 200 μέτρα, που προσφέρονται για νέες διαδρομές πέρα από τις γνωστές και ήδη υπάρχουσες.


Τι είναι αυτό που τραβάει τους rock climbers στην Κάλυμνο; Τα μοναδικά σε ποιότητα ασβεστολιθικά βράχια, οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και το ήπιο κλίμα του νησιού, η άψογη οργάνωση των διαδρομών από πλευράς ασφάλειας, σήμανσης και πληροφόρησης, η άμεση προσβασιμότητα των πεδίων (μπορούν να χρησιμοποιηθούν μηχανάκια αντί για αυτοκίνητα), το υπέροχο θέαμα της δαντελωτής ακτής και το μαγευτικό θαλασσινό τοπίο που ξετυλίγεται στα πόδια τους.

Έτσι, από το 2001 και εξής, δίνουν ραντεβού κάθε δύο χρόνια στο Διεθνές Αναρριχητικό Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Καλύμνου, καθιερώνοντας το νησί ως τη «Μέκκα των Αναρριχήσεων». Το 2001 και 2002 υπολογίζεται πως προσήλθαν περισσότεροι από 4.000 αναρριχητές για τα διάσημα rock trip festivals. Και η αθρόα προσέλευση συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η μικρή αλλά επιβλητική Κάλυμνος κόσμησε τις σελίδες του Αμερικάνικου περιοδικού «Climbing» με εντυπωσιακές λήψεις από τις προσπάθειες των αναρριχητών αλλά και από το πραγματικά επιβλητικό τοπίο της ενώ το επίσης αμερικάνικο site «Rock and Ice» τη χαρακτηρίζει ως τον «παράδεισο της παγκόσμιας αναρρίχησης».

Ορισμένες πλαγιές είναι ανεξερεύνητες και κατάλληλες για τους ειδικούς στο είδος και άλλες πιο εύκολες, κατάλληλες για αρχάριους που επιθυμούν την καθοδήγηση των οδηγών που δουλεύουν στις σχολές του νησιού. Υπάρχουν και πολλές διαδρομές μικρής δυσκολίας, σε πολύ καλό βράχο (ασβεστόλιθος που συναγωνίζεται τον καλύτερο της Γαλλίας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας), ιδανικές για να ξεκινήσει ακόμα και κάποιος χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία. Για τους νέους στο άθλημα είναι μια πρόκληση. 

Πηγή
Οι πιο δαιμόνιοι αναρριχητές θα εκμεταλλευτούν κάθε κόλπο που διαθέτουν στο ρεπερτόριό τους για τις σκληρότερες διαδρομές όπως  στον Σπάρτακο, για τους κολλημένους σταλακτίτες σαν φίδια πάνω στο βράχο και τις μακρινές χούφτες, ή για τον επιβλητικό Πρίαπο, μια γραμμή 35 μέτρων –που ανέρχεται μια σειρά σταλακτιτών που κρέμονται από τη Grande Grotta σαν από κάποιο τεράστιο πολυέλαιο που αν και είναι δυσκολίας μόνο 7c+ ωστόσο είναι τόσο αρνητικής κλίσης που το τέλος της διαδρομής προεξέχει 25 μέτρα από τη βάση!

Στο νησί υπάρχουν 77 άριστα οργανωμένα πεδία με πάνω από 1500 ασφαλισμένες διαδρομές, που περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες δυσκολιών. Η δυσκολία μιας διαδρομής δεν έχει να κάνει μόνο με την κλίση του βράχου, αλλά κυρίως με τα πιασίματα και τα πατήματα του βράχου. Οι βράχοι είναι καλοσχηματισμένοι και οι συνθήκες ιδανικές, με επίπεδο δυσκολίας από 4c και φθάνουν έως και 9α! Η πιο δύσκολη διαδρομή του νησιού - και από τις πιο δύσκολες στον κόσμο- είναι η 9α ή αλλιώς ΧΙ+ στην Λατινική κλίμακα δυσκολίας. Φυσικά, αυτές οι κλίσεις και οι βαθμοί δυσκολίας απευθύνονται σε έμπειρους αναρριχητές.

Πηγή
Όμως, πέρα από τους αθλητές, ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες αποφασίζουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στο σπορ. Χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, αφού για όλα υπάρχει μια καλή αρχή πάντα, μπορείτε να ξεκινήσετε μαθήματα, αφού στο νησί λειτουργούν σχολές που παρέχουν όλες τις γνώσεις που απαιτεί η ασφαλής ενασχόληση τόσο με την αθλητική (διεξάγεται σε οργανωμένα πεδία), όσο και με την παραδοσιακή (ορεινή) αναρρίχηση.

Τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι πάνω από 4.000 αναρριχητές ετησίως επισκέπτονται την Κάλυμνο, κυρίως Γάλλοι, Αμερικανοί, Άγγλοι, Αυστριακοί, Ιταλοί και Γερμανοί. Είναι όλοι νέοι, περιπετειώδεις άνθρωποι, που συνδυάζουν το πάθος τους για το άθλημα με την επιθυμία να γνωρίσουν έναν όμορφο, παρθένο και γαλήνιο προορισμό, όπως η Κάλυμνος. Ανεξάρτητα από τα φεστιβάλ, ολοένα και περισσότεροι αναρριχητές μαζεύονται στο νησί, κυρίως Οκτώβρη και Απρίλη. 

Η επιβλητική θέα, η εύκολη πρόσβαση, το ήπιο κλίμα, η εύκολη πρόσβαση, και τα σπήλαια με τους σταλακτίτες που φωλιάζουν στους βράχους, επιβλητικές σπηλιές (η μεγαλύτερη σπηλιά με σταλακτίτες στον κόσμο είναι η Γκράντε Γκρότα), η άριστη ποιότητα του βράχου, τεράστιες κάθετες πλάκες που μοιάζουν να αιωρούνται στο κενό, συγκεντρώνουν εκατοντάδες τουρίστες καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, φτάνοντας στο νησί των σφουγγαράδων από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Πηγή
Σε αυτό το πακέτο, προσθέτουμε το καταδυτικό πάρκο, τη σπηλαιολογία, την ποδηλασία και το ποδήλατο βουνού και οι λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού δεν μένουν σε κανένα τομέα παραπονεμένοι. Το φιλόξενο νησί της Καλύμνου, οι εξυπηρετικοί και ευγενικοί κάτοικοι, το χαμηλό κόστος διαμονής και σίτισης, αποτελούν εχέγγυα για ένα πλήρες ταξιδιωτικό προϊόν.

Οι παλαιότεροι και συστηματικοί επισκέπτες του νησιού, που αναζητούν πλέον νέες περιοχές, είναι ο νέος στόχος των δράσεων των τοπικών φορέων για περαιτέρω ανάπτυξη: Πώς δηλαδή να χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση προγραμμάτων δημιουργίας νέων διαδρομών και μεγαλύτερων προκλήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι νέοι αναρριχητικοί προορισμοί, όπως το Yangshuo της Κίνας, προσπαθούν να αντιγράψουν το μοντέλο της Καλύμνου. Αυτό και μόνο, καθώς και η παγκόσμια φήμη του νησιού αποδεικνύουν περίτρανα το προσοδοφόρο μέλλον της εναλλακτικής αυτής δραστηριότητας που συμβάλλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου.


Πηγή


ΥΓ. Για όλα αυτά και όχι μόνο, πολέμησαν κάποτε εκεί οι Ιερολοχίτες



Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.