Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Αφιέρωμα στην 33 Μοίρα Καταδρομών

Η ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται, ούτε να αγνοείται. Σαν σήμερα, το 1974, ακόμη δίδονταν μάχες στην Κύπρο. Μεταξύ των μαχομένων σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής, διαδραμάτισαν και οι Μοίρες Καταδρομών. Το σημερινό άρθρο αφιερώνεται στη συμβολή της 33 Μοίρας Καταδρομών. 

Μετά τον θάνατο του διοικητού της Μοίρας, του ηρωικού Ταγματάρχη Κατσάνη, τη διοίκηση την ανέλαβε ο αρχαιότερος αξιωματικός αυτής, ο Λοχαγός (τότε) Ευάγγελος Ματζουράτος*, ο οποίος πολλά χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2016, στην Ημερίδα των Ειδικών Δυνάμεων που οργάνωσε η Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών στο Πολεμικό Μουσείο, για πρώτη φορά μίλησε δημόσια και εξιστόρησε τις μάχες της Μοίρας κατά των τουρκικών δυνάμεων εισβολής, το καλοκαίρι του 1974. Ήταν η Μοίρα με τις περισσότερες απώλειες. Παρακάτω παραθέτουμε απόσπασμα της ομιλίας του, από το οποίο φαίνεται ο αιματηρός αγώνας των Καταδρομέων.


Μάχη Αγ. Γεωργίου Κηρύνειας

Την 05:00 ώρα της 22ης Ιουλίου, η Μοίρα (Υποδιοικητής), λαμβάνει διαταγή από τον Διοικητή της Διοικήσεως Δυνάμεων Καταδρομών, Σχη Κομπόκη Κων/νο, να ενεργήσει επιθετικά και να εξαλείψει το εχθρικό προγεφύρωμα στην περιοχή των ακτών του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ. Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετείχε και Μηχανοκίνητος Μονάς, η οποία θα έφθανε στην περιοχή συντόμως.

Η ακτή απόβασης των Τούρκων και το προγεφύρωμα που πέτυχαν στον Άγιο Γεώργιο Κυρήνειας
Στις πληροφορίες που παρασχέθηκαν στη Μοίρα, αναφέρονταν ότι στην περιοχή είχαν αποβιβασθεί μικρός αριθμός τουρκικών δυνάμεων και μόνον δύο (2) άρματα Μ 48 ή Μ 47.

Όπως όμως αποδείχθηκε κατά την διεξαγωγήν της επιχειρήσεως, η πληροφορία αυτή ήταν ανακριβής και η πραγματικότητα ήταν ότι είχαν αποβιβασθεί πενήντα (50) άρματα και αντίστοιχα τμήματα επί ΤΟΜΠ Μ113.

Στο αριστερό της Μοίρας, ελέχθει ότι θα ενεργούσαν φίλια τμήματα.

Ενέργεια των 31 και 33 Λόχων Κρούσεως, προς εξάλειψη του τουρκικού προγεφυρώματος Αγ. Γεωργίου. (Χάρτης 1:50.000)


Η Μονάδα στην επιχείρηση αυτή ενήργησε με δύο (2) ΛΟΚ και ΛΥΠ ως εξής: 
  • 31ος ΛΟΚ: Επί της κυρίας οδού ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ-ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ (Παρά τον ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ) και νοτίως της οδού προς ΤΡΙΜΙΘΙ. Διοικητής Λόχου ο Υπλγός (ΠΖ) ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.
  • 33ος ΛΟΚ: Βορείως της κεντρικής οδού, μέχρι την θάλασσα . Διοικητής Λόχου ο Υπλγός (ΠΖ) ΡΟΚΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ο οποίος παρά τον τραυματισμό του στον ΑΓΙΟ ΙΛΑΡΙΩΝΑ, ανέλαβε και πάλι τον Λόχο του.
  • ΛΥΠ: Διοικητής Λόχου ο Υπλγός (ΠΖ) ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ . Ο Λόχος του θα υποστήριζε την όλη ενέργεια , με μία διμοιρία πολ/λων και ένα (1) ΠΑΟ των 57 χιλ.

Ο 32ος ΛΟΚ, απουσίαζε στο Α/Δ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ και είχε διατεθεί προς φύλαξή του.

Τα διατεθέντα (ευρεθέντα) προς υποστήριξη ΠΑΟ 106 χιλ., επί του πεδίου, ήταν κατεστραμμένα ή ελλειπή, χωρίς υπηρετικό προσωπικό, χωρίς πυρομαχικά και ως ήταν επόμενο, δεν υποστήριξαν την Μοίρα.

Οι ανευρεθέντες όλμοι 4,2 ιντσών, κάποιου Τάγματος, δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για αποτελεσματική υποστήριξη της Μονάδος, ελλείψει υπηρετικού προσωπικού, παρατηρητών, αλλά και πυρομαχικών, πλην καπνογόνων βλημάτων.

Παρ΄όλα αυτά, τα δύο (2) , εχθρικά άρματα Μ48-Μ47, εβλήθησαν και κατεστράφησαν υπό των ελαχίστων Α/Τ των Λόχων και της Μοίρας [Α/Τ 2,36 - 3,5 (ένα) και ενός ΠΑΟ 57 χιλ.]. 

Έτσι η Μονάδα μετά από αυτό, ενεπλάκη σε ένα άνισο και άπελπι αγώνα, εναντίον ασυγκρίτως υπερτέρου εχθρού, άριστα οργανωμένου και εξοπλισμένου, διαθέτοντος τεθωρακισμένα και μηχανοκίνητα Τμήματα και έχοντα αεροπορική και ναυτική υποστήριξη.

Από την Μονάδα εγένετο συνεχής ενημέρωση δια Σ/Α, του Δκτού Δυνάμεων Καταδρομών, περί των πυρών του τουρκικού Στόλου, περί υπάρξεως και ετέρων αρμάτων, περί προσπάθειας αποβάσεως και ετέρων αρμάτων εκ των πλοίων (πέντε αρματαγωγά), εις την περιοχή ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΠΕΝΤΕΜΙΛΙ), ως και εις ετέραν ακτήν όπισθεν της Μοίρας, εις απόστασιν περίπου τριών μιλίων από ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ. Αιτείται επειγόντως την αποστολή στη Μοίρα αντιαρματικών όπλων μετά αντιστοίχων πυρ/κών, για να μπορέσει η Μοίρα να κρατήσει τα τόσα άρματα του εχθρού.

Πράγματι απεστάλη στην Μοίρα ένα όχημα ¾ με τον Τχη του 3ου Τ.Σ ΤΣΑΚΑ, με τσέχικα Α/Τ, αγνώστου λειτουργίας και άνευ εμπυρευμάτων και ως εκ τούτου αδυνατούντων να προσβάλουν τα εχθρικά άρματα. Από την κίνηση το θετικό για την Μοίρα είναι ότι έμειναν μικρός αριθμός κιβωτίων με χειροβομβίδες, οι οποίες και χρησιμοποιήθηκαν από τους άνδρες.

Παρά όμως την εχθρική υπεροχή και υπεροπλία, ο αγώνας διεξήχθει κάτω από σκληρές και άγριες συνθήκες.

Οι ελαφρά εξοπλισμένοι Καταδρομείς, χωρίς καμία απολύτως υποστήριξη από την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, αγωνίσθηκαν ηρωικά , επέδειξαν γενναιοψυχία, ακατάβλητο θάρρος και άφθαστο ηρωισμό και προξένησαν σοβαρές απώλειες στα αποβατικά στρατεύματα, προτάσσοντες υπερηφάνως τα στήθη τους, απέναντι στα εχθρικά τμήματα αρμάτων και τεθωρακισμένων .

Σε κάποιο σημείο εξέλιξης της επιχειρήσεως, εχθρικές δυνάμεις, ορμώμενες από το Τούρκικο χωριό ΤΕΜΠΛΟΣ, ενισχύουν τις αποβατικές δυνάμεις, οι οποίες δια των αρμάτων και λοιπών ΤΘ (Μ113), προβαίνουν σε μεγάλη κυκλωτική ενέργεια και μέρος των αρμάτων κατευθύνεται προς ΚΥΡΗΝΕΙΑ, ενώ το υπόλοιπο τμήμα, εκ των όπισθεν προσβάλλει τα τμήματα της Μοίρας.

Έτσι η Μονάδα ευρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό, προσβαλλομένη πανταχόθεν, η επαφή με τους Λόχους διακόπτεται, λόγω καταστροφής αρκετών Σ/Α, αλλά και της επισυμβάσης ηλεκτρονικής αποτυφλώσεως με ηλεκτρονικά μέσα από τον αντίπαλο. Συνεπεία των ανωτέρω, η επιχειρησιακή κατάσταση της Μοίρας καθίσταται πολύ δύσκολη, αν όχι απελπιστική.

Η Μονάδα μας, απ΄ότι διαπίστωσα, μόνη από το ΣΥΝΟΛΟ σχεδόν Μονάδων της Εθνοφρουράς, αλλά και των άλλων Μονάδων Καταδρομών, λαμβάνει μέρος στην απόκρουση της εχθρικής εισβολής, στις ακτές αποβάσεως του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ.

Το Μηχανοκίνητο Τακτικό Συγκρότημα, το οποίο από πρωίας θα ενίσχυε την Μοίρα, ουδέποτε έφθασε στο χώρο αποβάσεως. Πολύ αργότερα ευρέθη σταθμευμένο ανατολικά της ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ, δι΄αγνώστους λόγους.

Ομοίως και φίλια τμήματα, που θα ενεργούσαν στο αριστερό της Μονάδος, πάλι δεν ενεφανίσθησαν, πλην ελαχίστων τμημάτων του Τάγματος «ΚΟΥΡΟΥΠΗ». Ο Διοικητής της 31 ΜΚ, Τχης ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ευρισκόμενος με την Μοίρα, ως μου ελέχθη (Μέσω Σ/Α), στην διάβαση ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, μου εζήτησε να ενημερώσω τον Δκτή της ΔΔΚ, ότι αδυνατεί να κατέλθει προς τον χώρο των επιχειρήσεων, γιατί δεν το επιτρέπουν προϊστάμενα κλιμάκια.

Η αναφορά αυτή, ανεφέρθη στο Δκτή ΔΔΚ από τον υποφαινόμενο, αμέσως μετά και ολίγον πριν ή επέλθη η αποτύφλωση των Σ/Α της Μοίρας. Παρ΄όλα αυτά, ο αγώνας της Μοίρας, διεξάγεται σκληρός και προς όλες τις κατευθύνσεις και η πολεμική αρετή των Καταδρομέων αποθεώνεται.

Ο κίνδυνος όμως ολοκληρωτικής καταστροφής της Μονάδος διαγράφεται άμεσος.

Χώρος Διασποράς της 33 ΜΚ (Χάρτης 1:50.000)

Προ της δημιουργηθείσης καταστάσεως, διατάσσονται οι Λόχοι, από την Μοίρα, δι ΄ αγγελιαφόρων να προβούν σε διάσπαση του εχθρικού κλοιού δια παντός μέσου και να διολισθήσουν προς την περιοχή του στρατοπέδου της, στο ΜΠΕΛΑΠΑΪΣ ή στην ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΡΚΟΤΙΣΣΑ και σε περίπτωση αδυναμίας των, να γίνει συνένωση με φίλια τμήματα.

Ακολουθούν σκηνές απερίγραπτου ηρωισμού και αυτοθυσίας, σε αγώνα εκ του συστάδην. Τα εχθρικά άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) του αντιπάλου, επιτίθενται ακάθεκτα εναντίον των ελαφρά εξοπλισμένων, αλλά ηρωικών Λοκατζήδων.

Τα τμήματα της Μοίρας με αγώνα εκ του συστάδην και τη χρησει του ελαφρού οπλισμού και χειροβομβίδων, αλλά και με μεγάλες απώλειες, διασπούν τον εχθρικό κλοιό και διαρρέουν προς τις ελεύθερες περιοχές και τους προβλεπόμενους χώρους συγκεντρώσεως. Λαμβάνουν χώρα πράξεις αφθάστου γενναιότητος, που δεν υπάρχουν λόγια να τις χρωματίσουν. Τραυματισμένοι Καταδρομείς, κάλυπταν τους συναδέλφους τους για να διαφύγουν και ξεψυχώντας φώναζαν «ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ» (ΚΔ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ κ.α).

Οι απώλειες της Μοίρας στην μάχη αυτή ήσαν :
  • Δύο (2) Αξκοί και επτά (7) καταδρομείς νεκροί. Μεταξύ των Αξκών και ο Δκτής του 31ου ΛΟΚ, Υπλγός ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Αριστερά στη φωτογραφία
  • Δύο (2) Αξκοί και οκτώ (8) καταδρομείς τραυματίες.
  • Τρεις (3) Αξκοί και τριάντα πέντε (35) καταδρομείς αγνοούμενοι.
  • Τρεις (3) καταδρομείς νεκροί στο χωριό ΚΟΥΤΣΟΒΕΝΤΙ.
Εδώ πρέπει να τονισθεί, ότι κατά την διάσπαση του κλοιού στις παρυφές της ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ από τον 33ο ΛΟΚ, τραυματίσθηκε πάλι ο Υπλγός ΡΟΚΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Δκτής του Λόχου (Τραύμα εις αριστερό πόδα εκ βλήματος Α/Τ, στον αριστερό μηρό εκ σφαίρας Τόμσον) και στο δεξιό υπογάστριο ομοίως εκ σφαίρας Τόμσον.

Ομοίως λόγω υπάρξεως νάρθηκος, εις τον δεξιόν πόδα, από τραύμα στον ΑΓΙΟ ΙΛΑΡΙΩΝΑ, ο Δκτής της Μοίρας μετά δυσκολίας ακολουθεί τον 33ο ΛΟΚ μέχρι τις Ν.Α παρυφές ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ .

Εκεί αποδεσμεύει τους αρνουμένους να τον εγκαταλείψουν, τέσσαρες (4) Καταδρομείς της Μοίρας (Αγγελιαφόρους, Δ/Β κλπ) και διαφεύγει εντός του κατοικημένου τόπου της ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ, με προοπτική, την μετά την βελτίωση της υγείας και του τραύματός του, να διολισθήσει κατά την νύκτα προς Μοίραν. 

Περαιτέρω παραμονή των Καταδρομέων, θα τους έθετε σε μεγάλο κίνδυνο, καθ΄ όσον οι Τούρκοι, είχαν πλησιάσει εγγύτατα.

Μάχη Διαβάσεως Αγίας Μαρίνας - Σκυλλούρας

Οι Τουρκικές δυνάμεις, εκμεταλλευόμενες την εκεχειρία, αποβιβάζουν συνεχώς νέες Μονάδες και από της 14ης Αυγούστου, αρχίζουν τον Β΄ γύρο (2α φάση) των επιθετικών τους επιχειρήσεων, παρά την υπογραφείσα ανακωχή.

Από την 01:00 ώρα της 15ης Αυγούστου, αρχίζει η αντικατάσταση της Μοίρας στην Δ/Β ΠΑΝΑΓΡΩΝ, από Τμήματα του 11ου Τακτικού Συγκροτήματος. Από δε την 03:00 ώραν της ίδιας ημέρας, πραγματοποιείται κίνησις της Μοίρας κατά φαλαγγίδια, επί οχημάτων και μεταστάθμευσίς της εις περιοχή διαβάσεως ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ – ΣΚΥΛΛΟΥΡΑΣ, όπου εγκαθίσταται άμεσα αμυντικά, για την εξασφάλιση της ομώνυμης τοποθεσίας.

Δορυφορική εικόνα της διαβάσεως Αγ. Μαρίνας-Σκυλλούρας

Από το Π.Φ της 15ης Αυγούστου, η τοποθεσία δέχεται ισχυρή τουρκική επίθεση. Προ του Μετώπου της Μοίρας, εμάχοντο φίλιες δυνάμεις, οι οποίες ανατρεπόμενες, υποχωρούσαν ατάκτως, διερχόμενες από την αμυντική διάταξη της Μοίρας.

Από την 12:30 ώραν της ίδιας ημέρας, η Μονάδα δέχεται σφοδρό αεροπορικό βομβαρδισμό και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει σφοδρή επίθεση πεζικού και αρμάτων.

Οι εν α΄ γραμμή Λόχοι Κρούσεως (31ος ΛΚ με Δκτή τον Υπλγό ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟ και 32ος ΛΚ με Δκτή τον Ανθλγό ΚΟΤΣΑΛΗ ΧΡΗΣΤΟ), διατάσσονται όπως μη εκδηλώσουν πυρά, πριν ο εχθρός φθάσει εις μικράν απόστασιν. 

Χάρτης ευρύτερης περιοχής όπου φαίνεται η διάβαση Αγ. Μαρίνας –Σκυλλούρας σε σχέση με Α/Δ Λευκωσίας
Ο 33ος ΛΚ με Δκτή τον Υπλγό ΡΟΚΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, αποτελεί την εφεδρεία της Μοίρας, όπισθεν των Λόχων α΄ γραμμής.

Η Μοίρα εκδηλώνει μόνον Α/Α πυρά και επιτρέπει στα τουρκικά τμήματα, να προσεγγίσουν σε ελάχιστη απόσταση την αμυντική τοποθεσία οπότε και εφαρμόζει σχέδιο δραστικών πυρών, με αποτέλεσμα την ανακοπή και αποτυχία της τουρκικής επιθέσεως.

Η εχθρική αεροπορία συνεχίζει μέχρι την 19:00 ώρα, συνεχώς να σφυροκοπεί τις θέσεις της Μοίρας και Πυροβολαρχίας Α/Α πυρός, που βρίσκεται ταγμένη όπισθεν της Μοίρας. Λόγω δε του εκτοξευομένου Α/Α πυρός, τα εχθρικά Α/Φ αδυνατούν να είναι αποτελεσματικά στην προσβολή στόχων της Μοίρας και της Α/Α Πυροβολαρχίας. Έτσι μεταφέρουν τα πυρά τους και προσβάλουν δι΄ εμπρηστικών βομβών τα χωριά ΦΥΛΛΙΑ και ΚΥΡΑ.

Χάρτης περιοχών στις οποίες μετακινήθηκε η 33 ΜΚ, μετά την απαγκίστρωση από τη διάβαση Αγ. Μαρίνας-Σκυλλούρας, μέχρι την τελική της μεταστάθμευση στο Σταυροβούνι, στις 24 Σεπτ. 1974
Οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν την επιθετική τους προσπάθεια κατά τις απογευματινές ώρες, αλλά και πάλι αποτυγχάνουν να διασπάσουν την αμυντική τοποθεσία της Μοίρας, έχοντας σημαντικές απώλειες, τόσον εις προσωπικό, όσον και εις μέσα (Άρματα, ΤΟΜΠ κλπ).

Προσπάθεια των εχθρικών δυνάμεων να διεισδύσουν από τα πλευρά της αμυντικής διατάξεως της Μονάδος αποτυγχάνει, γιατί οι σχετικές εδαφικές προσβάσεις καλύπτονται επαρκώς, από τα πυρά της Μοίρας (32ος ΛΚ), όσον και από τις φίλιες δυνάμεις.

Την 23:00 ώρα της 15ης Αυγούστου, η Μοίρα λαμβάνει διαταγή απαγκιστρώσεως, η οποία και ολοκληρώνεται την 03:45 ώρα της 16ης Αυγούστου 1974.

Η Μονάδα, μετά την απαγκίστρωσή της από την τοποθεσία ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ – ΣΚΥΛΛΟΥΡΑΣ εγκαθίσταται στις βόρειες παρυφές του χωριού ΜΕΝΙΚΟ.

Κατά τον αγώνα, επί της τοποθεσίας ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ – ΣΚΥΛΛΟΥΡΑΣ, η Μονάδα ουδεμία απώλεια προσωπικού υπέστη.

............................................................................................................................................

Ηρώο της 33 Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο.
Αυτό ήταν ένα μικρό απόσπασμα της ηρωικής προσπάθειας της Μοίρας! Μία άγνωστη για πολλούς  ιστορική πολεμική σελίδα των Μονάδων Καταδρομών.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο των Πρακτικών της Ημερίδας, εκδόσεως της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών, το οποίο διατίθεται έναντι ενός συμβολικού ποσού προς ενίσχυση της Λέσχης.

Οι επαναπατρισθέντες πολεμιστές, μάλλον δεν έτυχαν της "θερμής" υποδοχής που τους άξιζε όταν επέστρεψαν στην πατρίδα, ίσως θύματα της μικροπολιτικής της εποχής. Είναι καιρός πια ν αναγνωρισθεί ο αγώνας τους για τα όσια και τα ιερά της πατρίδας, απαλλαγμένοι από τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Αυτό που έμεινε είναι η ηθική αναγνώρισή τους μέσα στην οικογένεια των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, που τους περιβάλλει  με αγάπη και θαυμασμό. Δεν ξεχνά τους τιμημένους νεκρούς, ούτε τις οικογένειές τους.

Για τον ηρωικό Κατούντα έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο. Σε πρηγούμενη δημοσίευση, έχουμε παραθέσει ένα ποιήμα αφιερωμένο στην κόρη του, γραμμένο από τον Αντγο ε.α. Θεοδωρόπουλο Αναστάσιο, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας επιτρέψει την αναδημοσίευσή του.

Χρόνια Πολλά και η Μεγαλόχαρη να δίνει δύναμη σε όλους!


Ανιχνευτής


* Υποστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Μαντζουράτος 
Eίναι τάξεως ΣΣΕ 1963. Επιλέχθηκε από τις Δυνάμεις Καταδρομών το 1966 με το βαθμό του Υπολοχαγού. 
Τοποθετήθηκε στην 33 Μοίρα Καταδρομών στην Κύπρο από τον Αύγουστο 1973, έως τον Σεπτέμβριο του 1974, με τα καθήκοντα του Υποδιοικητού Μοίρας, Αξκού 2ου και 3ου Γραφείου. 
Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις κατά των τουρκικών στρατευμάτων τον Ιούλιο του 1974 και με τη μονάδα του, σε όλες τις μάχες στον Α’ και Β’ Γύρο των επιχειρήσεων. 
Τραυματίσθηκε στη μάχη του ΑΓ. ΙΛΑΡΙΩΝΑ και την μάχη του προγεφυρώματος ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ. 
Μετά τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα υπηρέτησε κατά χρονολογική σειρά στις παρακάτω θέσεις: Β’ ΜΚ ως αξκος 3ου Γρ , ΚΕΑΠ ως αξκος 3ου Γρ , 3ο Σύνταγμα Πεζικού (Ορεστιάδα Έβρου) ως Δντής 2ου ΕΓ , Υποδιοικητής της ΣΧΑΛ ,Τμηματάρχης 3ου Γρ ΓΕΣ/ΔΕΔ , Δκτής της Ε’ ΜΚ (επί τριετία 1983 – 1986) , Δκτής 2ου ΣΑΛ επί διετία , Δντής ΓΕΕΘΑ/Διευθύνσεως Προσωπικού και ΔΜ, Δκτής ΣΜΥ (Σχολής Μονίμων Υπαξκων Τρίκαλα). 
Είναι απόφοιτος των σχολών του Όπλου του, Ειδικών Δυνάμεων, Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) και Σχολής Εθν. Αμύνης (ΣΕΘΑ). 
Αποστρατεύθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας με τον βαθμό του Υποστρατήγου ε.α.


2 σχόλια :

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.