Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Το προπονητικό πρόγραμμα.

Μεταφορά τραυματία από στρατιώτη των Ρέιντζερς. Φοράει μάσκα μέτρησης οξυγόνου που καταναλώνει, στα πλαίσια της αξιολόγησης του νέου προγράμματος φυσικής αγωγής.
Το 75 Σύνταγμα Rangers των ΗΠΑ είναι φημιστό ανάμεσα στο στρατό για την καλύτερη ποιότητα προσωπικού που διαθέτει. Πράγματι για να γίνει κάποιος Ρέιντζερ, πρέπει να περάσει το πολύ απαιτητικό σχολείο τους. Από τη στιγμή που θα πάρει το χρίσμα πρέπει να συνεχίσει ν' αποδίδει και να διατηρείται σε άριστη φυσική κατάσταση.


Κίνηση περιπόλου Ρέιντζερς σε ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν
Οι συνεχείς επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν από το 2001 και μετά, συσσώρευσαν παρατηρήσεις σχετικά με την φυσική κατάσταση του προσωπικού, τους τραυματισμούς από σωματική καταπόνηση και το στρες που δημιουργείται στο μαχητή, με τις εναλλασσόμενες και ραγδαίες καταστάσεις στο πεδίο της μάχης.


Κίνηση ομάδας Ρέιντζερς σε επικίνδυνη περιοχή
Μελετήθηκε προσεκτικά ο τρόπος κίνησης του μαχητή, το βάρος του εξοπλισμού του, η εργονομία της εξάρτησης του, της στολής του και της υπόδησης. Διαπιστώθηκαν οι αδυναμίες του προγράμματος φυσικής αγωγής που ίσχυε, να καλύψει τις ανάγκες διατήρησης της φυσικής κατάστασης σε επίπεδο που ανταποκρίνεται στο σύγχρονο πεδίο μάχης. 


Δοκιμασία οπλίτη Ρέιντζερ με τη νέα μέθοδο φυσικής αξιολόγησης RAW
Στη συνέχεια έγινε έρευνα για την δημιουργία νέου προπονητικού προγράμματος φυσικής αγωγής μάχης. Και βέβαια αναζητήθηκε ό,τι πιο σύγχρονο προσφέρει η επιστήμη και η τεχνολογία., γιατί η "επένδυση" στον μαχητή αποδίδει πολύ στο θέατρο επιχειρήσεων με την θεαματική μείωση τραυματισμών και γενικά απωλειών. Έτσι δημιουργήθηκε  ένα  νέο Πρόγραμμα Φυσικής Αγωγής Μάχης  με την ονομασία:  Ranger Athlete Warrior, RAW Program και το 2008 συντάχθηκε το νέο εγχειρίδιο εκστρατείας. Θα το βρείτε πιέζοντας τη λέξη: RAW


Διέλευση εμποδίων στον στίβο ημερήσιας εκγύμνασης του σχολείου Rangers
Η νέα φιλοσοφία, στηρίζεται σε 4 "πυλώνες": Λειτουργική φυσική κατάσταση, σωστή ανταποδοτική διατροφή, ψυχική αντοχή και αθλητική προληπτική ιατρική. Το νέο σύστημα προσαρμοσμένο στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Συντάγματος ακολουθείται με την συνδρομή ειδικών προπονητών και ιατρών, έχει ήδη γίνει εκπαίδευση όλων των στελεχών και ιδιαίτερα ομαδαρχών και διμοιριτών και εφαρμόζεται πιστά σε όλες τις μονάδες και ανεξάρτητες υπομονάδες είτε συλλογικά, είτε ατομικά. Βγήκε και σε εφαρμογή για κινητό, για όποιον ενδιαφέρεται!


Εκπαιδευόμενος Ρέιντζερ, κτυπά την ταμπέλα με τη λέξη "Ranger" κάνοντας διέλευση ενός εμποδίου αυτοπεποίθησης, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στο αντίστοιχο  σχολείο. 
Άλλωστε το να γίνει κάποιος Ρέιντζερ, σημαίνει ότι έχει τάση προς τον αθλητισμό. "Τό'χει" δηλαδή! Περιέχει και σειρά δοκιμασιών με στολή και εξάρτηση αλλά και με πλήρη φόρτο ώστε να βγαίνουν πιο ορθά συμπεράσματα για την απόδοση του κάθε μαχητού. Τ' αποτελέσματα, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, είναι εντυπωσιακά! Φαίνονται τόσο σε επιδόσεις σε δοκιμασίες αλλά το κυριότερο φαίνεται στο πεδίο της μάχης.


Διέλευση στίβου μάχης από εκπαιδευόμενους οπλίτες Ρέιντζερς, κατά τη διάρκεια του 2ου ΠΠ
Η Φυσική Αγωγή Μάχης δεν είναι κάτι νέο! Ήδη από τον 2ο ΠΠ με τις επιχειρήσεις τότε καθιερώθηκε με την λογική "Γυμνάσου όπως θα πολεμήσεις" και έφτασε στις ημέρες μας τροποποιημένο σαν "Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις". Στο χώρο των ειδικών δυνάμεων έχει προσεχθεί πολύ περισσότερο. Παρά έξω... δεν μπορώ να εκφράσω άποψη! Υπάρχει και ένας στρατιωτικός κανονισμός πολύ παλιός, αλλά κατά την γνώμη μου πολύ επίκαιρος και από την εμπειρία μου λίγο ή πολύ παραμελημένος από αυτούς που θα έπρεπε να τον έχουν κυριολεκτικά "ρουφήξει". 


Στίβος εμποδίων Καταδρομών στη Ρεντίνα. Η βέλτιστη εκπαίδευση του μαχητή των ειδικών δυνάμεων!
Από εδώ ξεκινά το λάθος. Πιστεύω ότι είναι θέμα παιδείας και θα πρέπει όλα τα μικρά στελέχη βγαίνοντας από τα παραγωγικά σχολεία, να είναι σε θέση να εκτελούν χρέη προπονητή! Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι πρέπει να είναι λίγο αθλητές! Ξέρω ότι κάτι ανάλογο γίνεται. Αλλά σε τι βάθος; Ποιός το παρακολουθεί; Υπάρχει προτεραιότητα στην σωματική βελτίωση ή όχι; Ερωτηματικά, εδώ ρητορικά, αλλά κάποιος πρέπει να τους δώσει απάντηση. 


Διέλευση στίβου εμποδίων ημερήσιας εκγύμνασης στο ΚΕΑΠ. Ο χώρος της κάλλιστης εκπαίδευσης μαχητών!
Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια! Ας μην περιμένουμε τις επιχειρήσεις για να βγάλουμε συμπεράσματα. Ας εκμεταλλευθούμε τις εμπειρίες αυτών που έχουν "καεί" πρόσφατα και φυσάνε τώρα και το γιαούρτι! Εδώ που τα λέμε η καλύτερα προπονημένη ομάδα κερδίζει!




Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.