Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Spetsnaz. Νυχτερίδες ή ...ποντίκια;


Τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε από τα ρωσικά ΜΜΕ ότι στα πλαίσια του μετασχηματισμού των ενόπλων δυνάμεων της ρωσικής ομοσπονδίας αναδιαρθρώνονται και οι ειδικές δυνάμεις τους και πιο συγκεκριμένα οι μονάδες τους που είναι γνωστές με τ' όνομα "Σπέτσναζ" (Spetsnaz). 

Αυτό που αλλάζει  είναι η διάλυση μονάδων και η υπαγωγή. Ως τώρα αυτού του είδους οι μονάδες υπάγονταν απ' ευθείας στο ρωσικό ΓΕΕΘΑ κάτω από την Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών. Στο εξής οι σχηματισμοί που θα μείνουν, επιπέδου Ταξιαρχίας, θα υπάγονται σε μείζονες σχηματισμούς του στρατού ξηράς. Πολλά στελέχη των ειδικών δυνάμεων, εν ενεργεία αλλά και απόστρατοι, δεν είδαν με καλό μάτι αυτή τη αλλαγή. Την θεωρούν απαξιωτική υποβάθμιση ενός τόσο σεβαστού  και εκλεκτού τμήματος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Αυτοί που δεν "έδιναν λογαριασμό" σε κανένα παρά μόνο στον Α/ΓΕΕΘΑ, τώρα "διαλύονται" και μπαίνουν κάτω από τις διαταγές στρατηγών που δεν τους "γνωρίζουν".  Η επίσημη θέση του ΥΕΘΑ είναι ότι ο μετασχηματισμός των ενόπλων δυνάμεων, εκτός από τη μείωση προσωπικού, περιλαμβάνει και αυτή την αλλαγή υπαγωγής. Διαλύθηκαν ήδη οι 3η,12η και 67η Ταξιαρχίες και ίσως ακολουθήσει η 16η Ταξιαρχία επίσης.




"Είναι πράγματι έτσι;" αναρωτιούνται οι Spetsnaz. Οι ίδιοι  θεωρούν ότι είναι κάποιο είδος ποινής μετά από την "φτωχή" παρουσία και απόδοσή τους κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων  στη Γεωργία. Τα τμήματα αναγνωρίσεως που είχαν διεισδύσει στο Γεωργιανό έδαφος, έκαναν γκάφα και καθοδήγησαν την πολεμική αεροπορία να βομβαρδίσει απενεργοποιημένα αεροδρόμια των Γεωργιανών. Τους χρεώθηκε η αποτυχία, αν και είχαν κατορθώσει να αποτρέψουν την καταστροφή του τούνελ Ρόκι από τους Γεωργιανούς, τον Αύγουστο του 2008. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο μετασχηματισμός είναι απόρροια των διδαγμάτων των τελευταίων επιχειρήσεων.





Ένα ακόμη άσχημο σημείο του μετασχηματισμού, είναι η μείωση της θητείας στους 12 μήνες, κάτι  για το οποίο οι ειδικές δυνάμεις αντιδρούν έντονα. "Δεν γίνεται ένας Spetsnaz σαμποτέρ, σε δώδεκα μήνες. Υποβαθμίζουμε πολύ το επίπεδο. Το σύμβολό μας από κυνηγός νυχτερίδα, θα αλλάξει σε ένα  άκακο ποντικάκι. Μας μετατρέπουν σε πεζικάριους", υποστήριξε ένα στέλεχός τους σε συνέντευξη προς μία ρωσική εφημερίδα.




Όλοι τά'χουν βάλει με τον ΥΠΕΘΑ τους, Ανατόλι  Σερντιούκοφ. Κάτι μου θυμίζει αυτό! Σκέπτονται να σταματήσουν την εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού στις μονάδες τους για τους κληρωτούς, γιατί δεν θα προλαβαίνουν να ολοκληρώνουν την εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων. Τείνουν πλέον στην πρόσληψη αποκλειστικά μονίμου προσωπικού. Παρά τις αντιδράσεις όμως, ο μετασχηματισμός συνεχίζεται κανονικά.




Ποιοι είναι οι Spetsnaz; Οι Βόισκα Σπιτσιάλνοβο Ναζνατσίνιγια, γράφονται στα ρωσικά:  Войска специального назначения, (спецназ) και σημαίνει στην κυριολεξία, "Δυνάμεις Ειδικού Σκοπού", δηλαδή Ειδικές Δυνάμεις. Θεωρούνται οι πιο επίλεκτες και καλά εκπαιδευμένες μονάδες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.




Οφείλουν την φήμη τους στην πολύ σκληρή εκπαίδευση που υφίστανται και στο υψηλό επίπεδο προδιαγραφών που έχουν. Ως τώρα υπάγονταν στο ΓΕΕΘΑ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω και τώρα στους κατά τόπους μείζονες σχηματισμούς δηλαδή, επιπέδου Σώματος Στρατού και πάνω.




Κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου, είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Ευρώπη με σκοπό, σε περίπτωση πολέμου, να διεισδύσουν στα μετόπισθεν του ΝΑΤΟ και να εκτελέσουν αναγνωρίσεις για συλλογή πληροφοριών, δολιοφθορές, προσβολές ζωτικών στόχων και άλλες ειδικές αποστολές.




Στις μονάδες τους δεν δίνουν κάποιο ιδιαίτερο όνομα, αλλά απλά ένα αριθμό. Φέρουν την στολή , τον γαλάζιο μπερέ και τα διακριτικά των Ρώσων Αλεξιπτωτιστών, για να μη ξεχωρίζουν και γίνονται εύκολα αντιληπτοί. Επίσης ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται και πάλι για λόγους ασφαλείας, φορούν την στολή της πλησιέστερης γειτονικής  μονάδας.

Δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα για τους Spetsnaz, αν και το διαδίκτυο έχει γεμίσει με δικά τους βίντεο. Μονάδες τους έχουν συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του Αφγανιστάν την 10ετία του '90 και στην Τσετσενία. Οι Ταξιαρχίες τους είναι:
  • 2η   Ταξιαρχία στην περιοχή Πσκοβ του Λένινγκραντ
  • 3η   Ταξιαρχία στην περιοχή Σαμάρα των Ουραλίων (Διαλύθηκε)
  • 10η Ορεινή Ταξιαρχία στο Κρασνοντάρ του Βορείου Καυκάσου
  • 12η Ταξιαρχία  στο Σβερντλόφσκ περιοχή Βόλγα -Ουραλίων (Διαλύθηκε)
  • 22α Ταξιαρχία Φρουρών, στην περιοχή του Ροστόφ Βορείου Καυκάσου
  • 67η Ταξιαρχία στην περιοχή Νοβοσιμπίρσκ στη Σιβηρία (Διαλύθηκε)
  • 14η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία Ειδικών Αποστολών στο Ουσουρίγσκ στην Άπω Ανατολική περιοχή
  • 16η Ταξιαρχία στο Τσούσκοβο της περιοχής Μόσχας (Υπό διάλυση;)
  • 24η  Ταξιαρχία στην περιοχή Κιγιάκτα της Σιβηρίας
  • 216 Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων στη Μόσχα
Μία Ταξιαρχία Spetsnaz αποτελείται από 3 έως 5 Τάγματα, ένα Λόχο Διαβιβάσεων, μονάδες υποστηρίξεως μάχης και ΔΜ και ένα Λόχο Στρατηγείου με κάπως ιδιόμορφη σύνθεση. Στον Λόχο αυτό υπάγονται επαγγελματίες καταδρομείς, ειδικά εκπαιδευμένοι στην εκτέλεση απαγωγών, και δολοφονιών υψηλών προσώπων του εχθρού  και εκτέλεση μυστικού πολέμου εντός εχθρικής χώρας.




Η οργάνωση της Ταξιαρχίας Spetsnaz του Ναυτικού (έχει και αυτό τέτοιες μονάδες), αποτελείται από 3 Τάγματα βατραχανθρώπων, ένα Τάγμα Αλεξιπτωτιστών και ένα Τάγμα πλωτών μέσων, με μικρά υποβρύχια μεταφοράς προσωπικού, καθώς και από μονάδες υποστήριξης ΔΜ.

Για τον εξοπλισμό τους δεν έχω να πώ πολλά. Πιέστε τη λέξη: Υλικά και θα δείτε τον εξοπλισμό του Ρωσικού στρατού. Εκεί μέσα περιλαμβάνονται και οι ειδικές δυνάμεις τους. Ένα έχω μόνο να σας δείξω εδώ που είναι το "σήμα κατατεθέν" των Σπέτσναζ. Το στιλέτο τους. Μάλλον θα έλεγα ότι είναι ένα μαχαίρι που εκτοξέυει τη λάμα του. Καλό!


Για την εκπαίδευσή τους δείτε παρακάτω το  βίντεο.Eπίσης μπορείτε να δείτε ένα  συνοπτικό πίνακα όπως τον παρουσιάζει η ρωσική εφημερίδα Rianovosti, αν πιέσετε την φράση "Spetsnaz training".Είναι βέβαια στ' Αγγλικά, αλλά μπορείτε να κάνετε μετάφραση.


Ανιχνευτής


Πηγή: Georgian Daily
          Shadowspear
          Spetsnaz GRU
          Spetznaz





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.