Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Αιμοστατικοί επίδεσμοι άμεσης ...αντίδρασης

Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα θίξει το θέμα της αντιμετώπισης της αιμορραγίας. Είναι το σοβαρότερο περιστατικό που κάποιος μπορεί ν' αντιμετωπίσει σε ένα ατύχημα, στην καθημερινή του ζωή. Πρέπει αν μη τι άλλο να ξέρει να δώσει τις πρώτες βοήθειες σ' ένα συνάνθρωπό του και να τον κρατήσει στη ζωή μέχρι να έλθει κάποιος ειδικός να τον περιθάλψει.




Φαντασθείτε τώρα το ίδιο περιστατικό στο πεδίο της μάχης. Να βλέπεις τον φίλο σου και συμπολεμιστή σου μέσα στο αίμα και με τις σφαίρες να σφυρίζουν μανιασμένα γύρω σου να προσπαθείς να του δώσεις ένα χέρι βοήθειας με ό,τι έχει αυτός και εσυ πάνω σας. με τον ατομικό επίδεσμο που πρέπει να έχει μαζί του κάθε στρατιώτης μαχητής. Βασικά να προσπαθείς να σταματήσεις την αιμορραγία από τα τραύματα που  έχει.



Εδώ χρειάζεσαι το καλύτερο που κυκλοφορεί στην αγορά. Υπάρχουν πολλά. Ένα μου κίνησε την περιέργεια, όπως έγραψα και στο προηγούμενο άρθρο μου.. Ένα είδος επιδέσμου, γάζας, εύπλαστου υλικού, ή και σκόνης ακόμη, που όταν εφαρμόζεται σταθερά στο τραύμα, όπου κι'αν είναι αυτό, σταματά την αιμορραγία πολύ γρήγορα. Είναι αποτελεσματικό τουλάχιστον στα πρώτα στάδια παροχής πρώτων βοηθειών, διευκολύνει κατά πολύ την διαδικασία αντιμετώπισης τραυματιών και το το κυριότερο, σώζει ζωές. 



Ονομάζεται "Quik Clot" και κατασκευάζεται ήδη  από το  2006 από την αμερικανική εταιρεία Z-Medica Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, μετά από κλινικές δοκιμές και την γνωμάτευση της Επιτροπής Φροντίδας Τραυματιών Πολέμου,   έχουν ως τώρα εφοδιασθεί εκατομύρια συσκευασίες αυτού του είδους και έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά με επιτυχημένη χρήση αυτού του τύπου επιδέσμου. Καθιερώθηκε σαν απαραίτητο είδος στην ατομική συλλογή πρώτων βοηθειών του αμερικανικού στρατού και περισσότερο των ειδικών δυνάμεων. 





Μοιάζει σαν σφουγγάρι. Μόλις διαπιστωθεί το τραύμα, ό,τι είδος και αν είναι η αιμορραγία, φλεβική ή αρτηριακή, αν εφαρμοσθεί με πίεση επάνω στην πληγή την σταματά, διατηρώντας την θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτήν του τραύματος. Ανάλογα με το μέγεθος της πληγής χρησιμοποιείς περισσότερα του ενός για να ταιριάξουν με το "άνοιγμα" και να το καλύψουν πλήρως. Πήζει κυριολεκτικά το αίμα. Πόσο κοστίζει; Μόνο 26 ευρώ, λιανική τιμή σε μορφή γάζας και αν είναι σαν ατομικός επίδεσμος, γύρω στα 35 ευρώ. Σαφώς τίποτα μπροστά στη διάσωση ενός  χεριού ή ποδιού ή ακόμη περισσότερο  μιας ζωής. Τα υπόλοιπα γίνονται βέβαια στα χέρια των ειδικών γιατρών. Σημασία έχει να φτάσεις μέχρι εκεί από το πεδίο.



Η τεχνολογία του προϊόντος που είναι τρίτης γενεάς, βασίζεται στην νανοτεχνολογία. Περιέχει ανόργανα συστατικά με βασικότερο τoν καολίνη που διαθέτει μεγάλη πηκτική ιδιότητα. Όταν έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο πλάσμα, ενεργοποιεί και επιταχύνει την διαδικασία πήξεως του αίματος. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί. 

Εκτός από την Ζ-Medica, το γράμμα Ζ μου αρέσει πολύ, υπάρχει και μία ακόμη εταιρία, η SAM Medical που παρασκευάζει παρόμοια προϊόντα, τα οποία είναι γνωστά στους ιατρικούς κύκλους. Για παράδειγμα η δική της γάζα, εκτός από την άμεση αιμοστατική ιδιότητα σε τραύματα, είναι κατάλληλη και για εγκαύματα 1ου και 2ου βαθμού. Έχω και για αυτούς ένα βίντεο με το προϊόν τους.




Σημασία έχει να γνωρίζει κάποιος τι υπάρχει στην αγορά και να το ψάξει. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα το χρειασθείς. Οι κομάντος οπωσδήποτε θα πρέπει να το αναζητήσουν αν δεν το έχουν ήδη μάθει. 

Το κυριότερο είναι η πολύ καλή εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην χρήση των υλικών που ένας μαχητής έχει στον φόρτο του, που συμπεριλαμβάνεται και η συλλογή πρώτων βοηθειών.  Έτσι αντιμετωπίζεται σωστά η κατάσταση. Τα υλικά μόνο τότε, είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά.


Ανιχνευτής

Πηγή: Defence Review
          Z-Medica
          SAM Medical












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.