Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

The Paras.Το βρετανικό Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών.

Αποτελεί το αεραποβατικό στοιχείο της 16ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των Βρετανών.Οι αλεξιπτωτιστές, που εκπαιδεύονται για να πολεμούν στα μετόπισθεν του εχθρού, με μικρή ή ακόμη και μηδενική υποστήριξη και με υπέρτερες πολλές φορές δυνάμεις, αποτελούν το καύχημα του βρετανικού στρατού.

Έχουν μία υπερήφανη ιστορία που ξεκινά από το 1941, στον 2ο Π.Π. και φθάνει μέχρι σήμερα, διερχόμενη από νικηφόρες μάχες ή ηρωικές προσπάθειες. Ο μπερές τους είναι σε όλο τον κόσμο γνωστός για το βαθυκόκκινο, μαρόν χρώμα του, εξ αιτίας του οποίου, οι αντίπαλοί τους στον πόλεμο, μετά από σφοδρές μάχες στη Βόρειο Αφρική, τους προσέδωσαν το παρατσούκλι "red devils" δηλαδή "κόκκινοι διάβολοι". Σήμερα, το Σύνταγμα έχει και ομάδα επιδείξεων ελεύθερης πτώσης με το ίδιο όνομα.

Οι Paras είναι γνωστοί όμως και για την αυστηρότατη επιλογή προσωπικού, το έντονο και σκληρό πρόγραμμα εκπαίδευσης και το υψηλό ηθικό, στοιχεία που τους τοποθετούν πολύ ψηλά στα μάτια της βρετανικής κοινωνίας αλλά και στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων, όπου χαρακτηρίζονται σαν επίλεκτες δυνάμεις. 

Το Σύνταγμα, αν και τυπικά, δεν ανήκει στο χώρο των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και διαθέτει ένα Τάγμα, στο Συγκρότημα Υποστήριξης των Ειδικών Δυνάμεων.

Αποτελείται από 3 Τάγματα ενεργά, το 1ο,(1Para) που τελεί υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων και είναι εντεταγμένο στο Συγκρότημα Υποστήριξης, το 2ο και 3ο Τάγματα (2,3 Para) και το 4ο Τάγμα (4 Para), επιστρατευόμενο.

Πέραν των Ταγμάτων αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στην 16η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, υπάγεται και η Διμοιρία Ανιχνευτών, (Pathfinder Platoon) η οποία επανδρώνεται με προσωπικό προερχόμενο από τα 2 και 3 Para.


Κάθε Τάγμα, έχει δύναμη 550 αλεξιπτωτιστών και αποτελείται από 3 Λόχους Αλεξιπτωτιστών, Λόχο Υποστήριξης, Λόχο Περιπόλων και το Λόχο Διοίκησης.

Ο Λόχος Υποστήριξης έχει: 

Ο Λόχος Περιπόλων αναλαμβάνει κυρίως αποστολές αναγνώρισης για λογαριασμό του Τάγματός του. Σ' αυτό το Λόχο ανήκει και μία διμοιρία διαβιβάσεων που υποστηρίζει από επικοινωνιακής πλευράς το Τάγμα.

Κάθε Τάγμα Αλεξιπτωτιστών, έχει το δικό του ξεχωριστό χρώμα που οι άνδρες του φέρουν στο δεξιό μανίκι, ώστε να ξεχωρίζουν και ν΄αναγνωρίζονται μεταξύ τους.



1 Para Drop Flash 2 Para Drop Flash 3 Para Drop Flash 4 Para Drop Flash
1 Para 2 Para 3 Para 4 Para

Η επιλογή του αλεξιπτωτιστών γίνεται σε 3 φάσεις. Η πρώτη ξεκινά με τη στρατολόγηση των εθελοντών υποψηφίων όπου εξετάζονται ψυχοσωματικά όπως όλοι οι στρατεύσιμοι. Στη συνέχεια αυτοί που επιθυμούν αλεξιπτωτιστές, δίνουν ειδικά προκαταρκτικά σωματικά τέστ τα οποία περιλαμβάνουν: 
  • 15 αναδιπλώσεις σε πάγκο με κλίση 45 μοιρών 
  • 10 βυθίσεις σε δίζυγο 
  • 10 έλξεις στο μονόζυγο 
  • Δρόμο 5 μιλίων από τα οποία 3 μίλια γίνονται ομαδικά και 1,5 μίλια ατομικά με τον μικρότερο δυνατό χρόνο του κάθε διαγωνιζόμενου. 
  • Διέλευση Στίβου αθλητικών εμποδίων 400 μέτρων. Δύο γύροι σε χρόνο λιγότερο των 12 λεπτών.
Όσοι επιτύχουν στα παραπάνω προκαταρκτικά τεστ, προχωρούν στην τελευταία φάση αρχικής επιλογής, που αναλαμβάνεται από τον Λόχο Ρ (Pegasus), όπως ονομάζουν τον Λόχο Εκπαίδευσης υποψηφίων Αλεξιπτωτιστών, που εδρεύει στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πεζικού, στο Catterick, North Yorkshire.

Διέλευση στίβου εμποδίων από υποψήφιους αλεξιπτωτιστές (Πηγή)



Αγώνας δοκών (Πηγή)
Εκεί, ενώ διέρχονται την βασική εκπαίδευση οπλίτου πεζικού και συγκεκριμένα την 20η εβδομάδα από τις συνολικά 28 που διαρκεί η εκπαίδευση των υποψηφίων αλεξιπτωτιστών,( για τους πεζούς είναι 26 εβδομάδες), περνούν από 8 συνολικά δοκιμασίες: 
  • Δρόμος 10 μιλίων με γυλιό Μπέργκεν βάρους 18 κιλών και όπλο σε χρόνο κάτω της 1 ώρας και 50 λεπτών 
  • Trainasium Διέλευση του στίβου εναερίων εμποδίων αυτοπεποίθησης που ελέγχει την ύπαρξη υψοφοβίας σε υποψήφιους 
  • Αγώνας δοκών μεταξύ ομάδων των 8 ανδρών, που μεταφέρουν ομαδικά δοκό βάρους 60 κιλών για 1,9 χλμ 
  • Σύντονη πορεία 2 μιλίων με φόρτο 18 κιλών συν νερό, συν τροφή, συν όπλο σε χρόνο κάτω των 18 λεπτών 
  • Διέλευση στίβου εμποδίων μήκους 1,8 μιλίων που περιέχει και υδάτινα κωλύματα 
  • Δοκιμασία μάχης σώμα με σώμα, με γάντια μποξ και προστατευτικό κράνος κεφαλής ανά ζεύγη, για 1 λεπτό. Οι υποψήφιοι αγωνίζονται για να φανεί αν διαθέτουν επιθετικότητα, αποφασιστικότητα, και θάρρος ή όχι. Τα κτυπήματα επιτρέπονται μόνο στο κεφάλι, ενώ απαγορεύεται η αποφυγή του αγώνα ή παθητική στάση. Αυτά είναι αιτία διακοπής της εκπαίδευσης. 
  • Πορεία 20 μιλίων σε ανώμαλο έδαφος, με φόρτο 18 κιλά συν νερό, συν τροφή, συν όπλο σε χρόνο μικρότερο των 4,5 ωρών. 
  • Αγώνας φορείου μεταξύ ομάδων 16 ανδρών. Κάθε ομάδα οφείλει να μεταφέρει φορείο βάρους 90 κιλών σε απόσταση 5 μιλίων. Σε κάθε περίπτωση και κατά μήκος της διαδρομής μόνο 4 υποψήφιοι μεταφέρουν το φορείο και εναλλάσσονται μέσα στην ομάδα.


Αγώνας φορείου (Πηγή)
Δρόμος 10 μιλίων με φόρτο και οπλισμό.
Μετά την επιτυχή διέλευση όλων των δοκιμασιών, απονέμεται ο μαρόν μπερές και αρχίζει η βασική εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού. Σε αυτήν, για να ονομασθεί κάποιος αλεξιπτωτιστής οφείλει, εκτός από την επιτυχή επίγειο εκπαίδευση, να εκτελέσει τα παρακάτω 7 άλματα:

  • Άλμα 1000 ποδών χωρίς φόρτο έξοδος από μία πόρτα 
  • Άλμα 1000 ποδών με φόρτο έξοδος από μία πόρτα 
  • Άλμα 800 ποδών με φόρτο έξοδος από μία πόρτα 
  • Άλμα 800 ποδών με φόρτο τη νύκτα έξοδος από μία πόρτα 
  • Άλμα 800 ποδών με φόρτο έξοδος από δύο πόρτες 
  • Άλμα 700 ποδών με φόρτο τη νύκτα έξοδος από δύο πόρτες 
  • Άλμα 600 ποδών με φόρτο έξοδος από δύο πόρτες
      
Επίγεια εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή. "Εξαρτήσεις" σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (Πηγή)
         





Εκπαίδευση στις προσγειώσεις (Πηγή)

Εκπαίδευση σε εγκαταστάσεις εικονικής πραγματικότητας για την προσομοίωση  χειρισμού του αλεξιπτώτου στον αέρα (Πηγή)






Εκπαιδευτικές ρίψεις (Πηγή)
Όπως βλέπετε, δεν διστάζουν στη ρίψη από επιχειρησιακό ύψος, κατά την εκπαίδευση.

Άλμα με το βρετανικό αλεξίπτωτο ταχείας ανάπτυξης, Irvin CQ LLP Mk1. Δηλαδή η ρίψη εκτελείται στα 250 πόδια (περίπου 76 μέτρα) και το αλεξίπτωτο αναπτύσσεται αμέσως, ώστε να έχει χρόνο ο αλεξιπτωτιστής να προετοιμαστεί για την προσγείωσή του. Τα αλεξίπτωτα χαμηλού ύψους (Low Level Parachutes, LLP) επινοήθηκαν για να περιορίσουν στο ελάχιστο την έκθεση του αλεξιπτωτιστή στον αέρα, να επιταχύνουν την αναδιοργάνωση στο έδαφος, αλλά και να επιτρέψουν την εναέρια διείσδυση σε χαμηλό ύψος πτήσης, ώστε τα αεροσκάφη να μην εντοπίζονται εύκολα από επίγεια ραντάρ. Το συγκεκριμένο αλεξίπτωτο μπορεί να μεταφέρει φορτίο μέχρι 160 κιλά. Η ταχύτητα καθόδου κυμαίνεται σε σχέση με το φορτίο από 5 έως 6 μέτρα το δευτερόλεπτο. Το εφεδρικό αλεξίπτωτο που χρησιμοποιούν είναι κάτι ανάλογο, το Irvin-GQ LLRP. Δεν είναι κατευθυνόμενα. (Πηγή)

Οι πτέρυγες του Βρετανού αλεξιπτωτιστή φέρονται στον δεξί ώμο.




Οι πολεμικές αποστολές του Συντάγματος τα τελευταία 30 χρόνια είναι αρκετές, με κυριότερες την συμμετοχή του στον πόλεμο των Φώκλαντ όπου κέρδισε πολλές κρίσιμες μάχες.



Το 1999 συμμετείχε στην επιχείρηση "AGRICOLA" στο Κόσοβο.





Το 2000 το 1 Para συμμετείχε με εντολή του ΟΗΕ, στην επιχείρηση "Palliser" που ήταν επιχείρηση εκκενώσεως αμάχων, κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην περιοχή. Την ίδια περίοδο εξελίχθηκε και η επιχείρηση "Barras", για την απελευθέρωση Βρετανών στρατιωτών ομήρων, από ανταρτικές ληστοσυμμορίες.





Το 2001 το 2 Para συμμετείχε στην επιχείρηση "Essential Harvest" στην συγκέντρωση και καταστροφή οπλισμού αλβανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στην ΠΓΔΜ.




Το 2002 το 2 Para αναπτύχθηκε στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν στα πλαίσια της επιχείρησης σταθεροποίησης "Veritas" 





Το 2003 συμμετείχε στην επιχείρηση "Telic" με τα 1 και 3 Para, ενισχυμένα με 100 άνδρες του 4 Para, που αναπτύχθηκαν με την 16η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία στο Ιράκ, κατά την διάρκεια της εισβολής.




 Το 2006 το 3 Para, ενισχυμένο με τμήματα της 16ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και άλλες υπομονάδες του βρετανικού στρατού, συμμετείχε σαν τακτικό συγκρότημα, στην επιχείρηση "Herrick IV", για την επιβολή της ασφάλειας στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν.






Αυτό που θεωρώ πολύ καλή συγκρότηση, είναι η ενσωμάτωση του Συντάγματος στην 16 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, της οποίας όλο το προσωπικό, ανεξάρτητα από ειδικότητα και όπλο ή σώμα προέλευσης, είναι αλεξιπτωτιστές και βέβαια, η οργάνωση του Συγκροτήματος Υποστήριξης Ειδικών Δυνάμεων με τη συμμετοχή του 1 Para.



Τι ακριβώς περιλαμβάνει η 16η Ταξιαρχία φαίνεται στο παραπάνω οργανόγραμμα. Δυνατή και καλά "δεμένη". Η ενεργή δύναμή της αριθμεί γύρω στις 8000 άνδρες. Πραγματικά ισχυρή ταχυκίνητη και ευέλικτη Ταξιαρχία!

Ανιχνευτής

Πηγή: Elite UK Forces
          Parachute Regiment
          16 Assault Brigade




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.