Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Το έξυπνο όπλο;

Το νέο τυφέκιο ΧΜ25 των 25 χιλιοστών ήδη δοκιμάζεται στο Αφγανιστάν. Η ιδέα του είναι πολύ παλιά και οι δοκιμές για την κατασκευή τέτοιου τυφεκίου πηγαίνουν πίσω περίπου 10 χρόνια. Ήδη έχουν δημοσιευθεί άρθρα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για το θέμα.

Είναι ένα καλό ομαδικό όπλο θα έλεγα στα πλαίσια της διμοιρίας, ή της ομάδας πεζικού. Aν και  είναι λίγο βαρύ, είναι  εξαιρετικό για τις ειδικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα κατάλληλο στην αντιμετώπιση ενεδρών, αλλά και αγώνα κατοικημένων τόπων. Φαντάζομαι γι' αυτό κυρίως το έστειλαν πολύ σύντομα στο Αφγανιστάν. Η καινοτομία του είναι η προσβολή στόχων πίσω από προκάλυμμα. Όλα τα υπολογίζει μόνο του, με την ηλεκτρονική μονάδα που διαθέτει. Θεωρητικά πρέπει να αντέχει παντού. Πιστεύω ότι του έχουν κάνει όλα τα προβλεπόμενα τεστ.

Το  ωφέλιμο βεληνεκές του είναι  γύρω στα 750μ για στόχους περιοχής, ενώ κατεβαίνει στα 400μ για στόχο σημείο. Το βάρος του είναι αρκετό. Ζυγίζει 6 κιλά. Παίρνει γεμιστήρα των 4 βομβίδων. Κατασκευάζεται από Αμερικανική εταιρία την Minnesota's Alliant Techsystems, ένα κολοσσό, που έχει απορροφήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ.

Αυτό που δεν μου "κάθεται" καλά είναι η νοοτροπία που θα ακούσετε και σεις στο βίντεο, ότι δηλαδή "ο στρατιώτης προστατευμένος θα προσβάλει στόχους και σε μεγάλες αποστάσεις και..". Τι σημαίνει αυτό; Θεωρούν ότι δεν θα υπάρχει το πυρ και ο ελιγμός; Μάλλον αυτός που το περιγράφει είναι "βαθιά νυχτωμένος". ή παντελώς άσχετος με τον αγώνα πεζικού. Δεν συζητώ για ειδικές επιχειρήσεις.

Η τιμή του είναι 35.000$ και ο Αμερικανικός στρατός έχει παραγγείλει ή σχεδιάζει να παραγγείλει 12500 τεμάχια, παραδοτέα το 2011. Είναι πολλά τα λεφτά! Για να πω την αλήθεια θα προτιμούσα το Daewoo K11 που κάνει την ίδια δουλειά ,διαθέτει και τυφέκιο 5,56χιλ. και κοστίζει 14.000$...μόνο!

Αλλά ας αφήσω τα βίντεο να μιλήσουν μόνα τους, για το ΧΜ25. Μετά αν θέλετε για σύγκριση, δείτε και το Daewoo το κορεάτικο.


Ανιχνευτής

Πηγή: FOX NEWS





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.